Curcan umplut gătit la slowcooker
Curcan umplut gătit la slowcooker, rețetă pas cu pas. Cum să gătești o masă de sărbătoare evitând risipa de alimente, cu curcan umplut gătit molcom, la slowcooker.
Când se apropie sărbătorile, toți ne gândim ce să punem pe masă, facem liste cu preparate de Crăciun, cu prăjituri, socotim numărul oaspeților, suntem într-o adevărată vervă culinară! Unii dintre noi, printre care și eu, se gândesc și la corelarea atentă a cantității de bucate cu numărul de invitați pe care urmează să-i primim. De ce să frigi un porc pe care să nu aibă cine să-l consume, când poți să frigi un curcan, nu prea mare, dar îndestulător pentru cei de la masă?
Mă deranjează enorm risipa de mâncare, mi se pare ceva total lipsit de etică și nu știu de ce, mai ales în această perioadă văd cu ochii minții imaginile triste ale celor mai puțin norocoși, care nu își pot permite o asemenea abundență. Asta în timp ce alții aruncă mâncare la gunoi. E destul de tristă imaginea, știu, dar chiar nu o pot alunga.
Cu aceste gânduri porneam de curând la cumpărături, când… ochii mi-au căzut pe un curcan abia mai mare decât un pui mare, dar rotunjor și frumușel de nici nu vă pot spune! Văzându-l așa de micuț, am socotit imediat că ar fi perfect pentru o masă de 6-8 persoane.
Dacă l-aș face umplut, ar rămâne un pic de friptură rece și pentru sandvișul de a doua zi… dar, stai așa, de ce nu l-aș găti în slowcooker? De curând, am gătit în aparatul meu CROCK POT etc. o minunată ceafă de porc în moare de varză și o ruladă de carne tocată învelită în bacon, care au ieșit nespus de fragede și delicioase. Acest curcan umplut, fiind micuț, sigur va intra în vasul slowcooker-ului și sunt convinsă că va ieși un deliciu!
CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS, ACCESEAZĂ REȚETA DE PULPE DE CURCAN MARINATE, LA CUPTOR
Avantajele gătirii la slowcooker
Gândindu-mă eu la cele consemnate mai sus, am luat hotărârea să fac o repetiție cu public a mesei de Crăciun. Și vă asigur că a fost un succes. Vreau doar să vă mai spun că gătesc cu entuziasm la slowcooker din 2012. Pe-atunci, de fapt, mi-am cumpărat primul aparat CROCK POT. În prezent, optez tot mai adesea să pun în practică acest stil de gătit. Fără îndoială, acesta are niște avantaje de necontestat. Este foarte sănătos și garantează niște preparate gustoase și cu textură delicată.
Toate acestea se datorează faptului că preparatele sunt gătite la o temperatură joasă. Apoi, țineți cont că, în timp ce carnea se gătește în aparat, eu pot să fac absolut orice. Să citesc o carte bună, să fac curat sau să fac o prăjitură, că oricum cuptorul a rămas liber, chestie care constituie un avantaj enorm în această perioadă atât de aglomerată. Și acum, hai să vă spun povestea completă a curcanului meu umplut!
Ingrediente curcan umplut gătit la slowcooker
- 1 curcan de 2,6 kilograme
- pipota, ficatul și inima curcanului
- 1 ceapă medie tocată (100 de grame) și una întreagă
- 300 de grame de carne de porc tocată
- 80-100 de grame de pesmet
- 1 legătură de pătrunjel verde tocat
- 30 de grame de stafide
- 1 lingură de coniac
- sare și piper după gust
- 2 căței de usturoi zdrobiți
- 3-4 căței de usturoi întregi
saramură:
- 3-3,5 litri de apă
- 6 linguri de sare
- 1 lingură rasă de piper boabe
- 4 căței de usturoi tăiați bucăți
- 3 fire de rozmarin
Mod de preparare curcan umplut gătit la slowcooker
1. Acesta este curcanul întreg. Nu e mare, dar e rotunjor și dolofan și, o surpriză plăcută, în interior nu a avut doar gâtul, ci și măruntaiele. Cu pipota, ficatul și inima am făcut umplutura pentru curcan. Pielea care acoperea gâtul – gușa – e și ea la locul ei, așteptând să fie umplută.
2. Am ales o oală destul de mare că să încapă în ea curcanul întreg, în cazul meu a fost una de 6 litri. Am adăugat în oală câte 1 lingură rasă de sare grunjoasă pentru fiecare litru de volum (6 linguri). Am turnat 3 litri – 3 litri jumătate de apă rece. Am amestecat până sarea s-a dizolvat. Am băgat cu grijă curcanul în saramură. Dacă apa nu îl acoperă, se completează atât cât să fie acoperit și se pune deasupra o greutate (o farfurie mai grea). Am adăugat 3 fire de rozmarin, 4 căței de usturoi tăiați bucăți și 1 lingură rasă de boabe de piper. Am dat curcanul la frigider peste noapte.
3. A doua zi, curcanul se scurge bine de saramură și se așează pe un grătar, deasupra unei tăvi, să se mai scurgă până când ajunge din nou la temperatura bucătăriei. Trebuie scos din frigider cu măcar 1½ ore înainte de a începe să-l gătim. Între timp, pregătim umplutura.
Umplutura pentru curcan
4. Se încinge uleiul într-o tigaie încăpătoare. Se adaugă ceapa tocată și se călește pe foc mic. Se amestecă din când în când, evitând să se ardă. Ceapa se călește timp de 4-5 minute, cât să devină translucidă.
5. În timp ce se călește ceapa, mărunțim cu cuțitul pipota, inima și ficatul de curcan.
6. Călim măruntaiele cu ceapa preț de 4-5 minute, apoi tragem tigaia de pe foc și adăugăm carnea tocată, stafidele, patrunjelul tocat, usturoiul zdrobit, coniacul, sare și piper după gust și pesmetul.
7. Când amestecăm bine, ar trebui să obținem o compoziție destul de uscată. Așa trebuie să fie umplutura, care în timpul gătirii va absorbi sucurile delicioase eliberate de curcan.
Umplerea curcanului
8. Curcanul nu se mai sărează, saramura și-a făcut din plin treaba, l-a și sărat, l-a și hidratat. Umplutura se îndeasă, cea mai mare parte, în dreptul gușii. Umplem acolo cât de mult putem, presând bine compoziția, așa încât să vină și deasupra pieptului.
9. După ce am îndesat cât de multă umplutură e posibil în zona gușii, o acoperim cu pielea, pe care o tragem spre spate și o fixăm cu scobitori.
10. Restul umpluturii o îndesăm în cavitatea viscerală a curcanului. La final, presăm deasupra ceapa întreagă, care va împiedica umplutura să iasă în timpul gătirii din al nostru curcan umplut.
Gătirea la slowcooker
11. Din acest moment încolo, treaba o face slowcooker-ul. Am așezat cu grijă curcanul în vasul aparatului CROCK POT 6.0L Digital DuraCeramic Sauté. Am adăugat și 3 căței de usturoi întregi.
Observație: în cazul în care nu aveți un aparat slowcooker, sau aveți unul de un litraj mai mic, în care nu va încăpea curcanul umplut, puteți să-l gătiți și la cuptor. Așezați curcanul pregătit conform pașilor descriși anterior într-un vas/tavă potrivită pentru cuptor, ideal ar fi să fie una cu capac (jena, ceramică). Încingeți cuptorul la 150°C (static) și gătiți curcanul acoperit cu capacul (sau cu folie alimentară). Mai departe, procedați cum am descris de la punctul 14 mai departe.
12. Singurele mele emoții au fost legate de îndoiala dacă se va așeza bine capacul. Ei bine, au fost nejustificate, între pieptul curcanului și capacul aparatului au rămas 2-3 mm. Am setat pe funcția high și i-am dat aparatului de lucru pentru 4 ore.
Observație: e foarte importantă temperarea (aducerea la temperatura mediului ambiant) curcanului înainte de a porni funcția de gătire. În caz contrar, timpul indicat e posibil să nu se potrivească!
13. La finalul celor 4 ore de gătire, iată cum arăta curcanul meu! Am măsurat temperatura în carnea pieptului, cu un termometru cu citire instantanee: 74°C, exact atât cât trebuie pentru ca un curcan să fie bine gătit, sigur pentru consum dar foarte suculent.
Rumenirea
14. Pentru a rumeni pasărea, am încins cuptorul la 230°C, pe funcția grill.
În mod normal, aș fi putut utiliza vasul aparatului CROCK POT 6.0L Digital DuraCeramic Sauté pentru rumenirea la cuptor. Acesta este acoperit cu un strat dintr-un material ceramic dur și permite atât gătirea pe plită cât și expunerea la temperatura mare a cuptorului. Dorindu-mi, însă, să rumenesc curcanul pe toate părțile, am preferat să-l scot din vas cu grijă, pentru că era foarte bine gătit și riscam să-l rup. L-am așezat într-o tavă acoperită cu hârtie de copt. Mai întâi, l-am așezat cu pieptul în jos și după ce s-a rumenit bine, l-am întors. Rumenirea curcanului, pe toate părțile, a durat 20 de minute și în timpul acesteia am mai stropit curcanul cu sucurile delicioase colectate în vasul slowcooker-ului.
Servirea
14. La finalul gătirii, curcanul se lasă să se odihnească minimum 20 de minute, acoperit lejer, înainte de a-l porționa și servi. Este un timp necesar cărnii ca să dobândească mai multă suculență și savoare.
Curcanul umplut se tranșează și se servește cald, alături de garniturile preferate. Noi am optat pentru o garnitură de morcovi glasați, un piure de cartofi și un acompaniament delicios a fost și dulceața mea de ardei iute. Doar ca să vă faceți o idee asupra suculenței și fineței cărnii, vă las și imaginea de mai jos, făcută de soțul meu, cu telefonul. Nu e cine știe ce poză reușită, dar e cât se poate de grăitoare. Țineți cont, această delicioasă friptură și umplutura ei vor fi nemaipomenite și reci! Ies niște sandwich-uri delicioase cu friptura asta!
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns