
Pui cu 40 de căței de usturoi și o delicioasă ruladă, meniu complet pentru un prânz în familie





Pui cu 40 de căței de usturoi și o delicioasă ruladă, meniu complet pentru un prânz în familie savurat alături de cei dragi. Cum se face rețeta de pui cu 40 de căței de usturoi, video, lista de ingrediente și mod de preparare pas cu pas. Ruladă cu mascarpone și zmeură, rețetă de desert lejer pentru prânzul în familie.
Mâncarea, mai departe de rolul primordial de a fi un veritabil combustibil al vieții, are imensa calitate de a uni oamenii. Când mâncăm împreună, nu doar ne hrănim, ci trăim o experiență care ni se fixează în memoria sensibilă, în acel spațiu special al sufletului nostru în care sunt păstrate oarecum de-a valma senzații și sentimente. De obicei, când mâncăm împreună, vom simți nevoia să comunicăm despre ceea ce facem, fie că e o experiență plăcută, fie că nu. Ne evaluăm experiențele și le împărtășim celor de lângă noi, ”Ce bun e!”, ”eh, merge” sau, dimpotrivă, ”nu-i prea grozav” și uite cum mâncarea ne oferă de fiecare dată un bun subiect de conversație, de la care comunicarea se poate dezvolta înspre cele mai nebănuite direcții.
E ciudat și parcă lipsit de modestie să citez din mine însămi, dar alineatul de mai sus, primul paragraf din cartea mea Duminica la prânz, s-a potrivit prea bine contextului acestui articol. Vedeți voi, eu chiar cred că sunt extrem de puține momente mai valoroase și mai plăcute decât o masă alături de familie sau de prietenii cei mai buni. Și mai cred că sunt puține gesturi prin care ne putem dovedi iubirea așa cum o facem gătind pentru cei dragi, o masă bună, în care să investim toată grija și priceperea pe care o avem.
Cine mănâncă împreună rămâne împreună
În decembrie 2019, am participat la un eveniment foarte frumos, făcut posibil de compania Agricola Bacău. Prin intermediul Asociatia Agricola – Neam de Gospodari, responsabilă de partea de CSR a brandului, au organizat un curs profesionist de gătit pentru liceeni din Bacău și de formarea lor s-a ocupat chef Cezar Munteanu. La finalul pregătirii, acestor copii, care au ajuns să se îndrăgostească de minunata artă a gastronomiei, li s-a organizat o ceremonie festivă de absolvire, primind diplome și premii în cadrul unei gale de a cărei parte culinară se ocupaseră chiar ei, sunt îndrumarea mentorului lor.
A fost cu emoții și lacrimi atât din partea absolvenților cât și a invitaților. Parcă pentru a spori și mai mult emoția participanților, cei de la Agricola au hotărât să prezinte pentru prima dată, în fața acestui public, noul spot video pe care de-acum îl știe toată România, Cine mănâncă împreună rămâne împreună.
Rețete care aduc familia împreună
Ei bine, eu chiar nu trebuie să fiu convinsă cât de importante sunt mesele alături de cei apropiați, cât de mult contribuie aceste momente la cimentarea sentimentelor care ne leagă. Sunt conștientă că ritmul vieții pe care-l trăim e tot mai alert. Tot mai rar încetinim viteza nebună a existenței noastre pentru a împărtăși câteva ceasuri plăcute cu cei care contează cu adevărat pentru noi. Cred însă, că e esențial să-ți impui să te oprești puțin. Pur și simplu, să furi câteva ore, pe care le-ai fi cheltuit zbucimându-te, și să le investești în ceva care, în timp, te va răsplăti înzecit. Mă refer la obiceiul de a lua masa alături de cei care contează cu adevărat pentru tine. Adică timpul petrecut alături de familie, de prieteni, de oamenii dragi cărora le dăruim tot mai puțin din ceasurile vieții noastre, împărțind o mâncare bună.
Mai jos, veți găsi povestea unui prânz în familia extinsă, alături de sora mea și băieții ei, pe care l-am gătit împreună și l-am și mâncat împreună. Bucate simple, dar foarte gustoase. Cum eu cred că sunt puține preparate care adună familia la masă ca un pui rumen, am ales să pregătesc un pui cu 40 de căței de usturoi, a cărui rețetă o găsiți în cele ce urmează. Sora mea a făcut o ruladă lejeră și răcoroasă, cu cremă de mascarpone parfumată cu limetă și zmeură.
Ingrediente pui cu 40 de căței de usturoi
- 1 ceapă medie, tăiată în 4
- 1 pui de 1,5-2 kg.
- 1 lămâie, tăiată în jumătăți
- 1 frunză de dafin
- 1 lingură de frunzulițe de cimbru proaspăt
- 40 de căței de usturoi, am folosit 3 căpățâni fără să-i număr
- 150 de ml. de supă de pui
- 100 de ml. de smântână pentru gătit
- sare grunjoasă și piper după gust
Rețete video: pui cu 40 de căței de usturoi și ruladă cu mascarpone și zmeură
Mod de prepare pui cu 40 de căței de usturoi – rețeta în format text (printabil)
1. Pornim cuptorul și-l fixăm la 200°C. Toaletăm cu grijă puiul, pârlind cu o torță de bucătărie (sau la flacăra aragazului) orice urme de penaj. Ștergem, apoi, puiul cu șervete de hârtie absorbantă, atât în interior cât și în exterior. Asezonăm generos puiul cu sare și piper, atât în interior cât și pe exterior.
2. Una dintre căpățânile de usturoi o tăiem transversal în două. Introducem ½ în cavitatea puiului, împreună cu dafinul și ½ de lămâie. Legăm picioarele puiului cu ață de bucătărie. Presărăm puiul cu cimbru tocat.
3. Într-o cratiță de mărime potrivită, preferabil cu un capac care închide etanș (sau un vas de jena etc) punem sferturile de ceapă, ½ de lămâie rămasă, ½ de căpățână de usturoi tăiată și cățeii celorlalte două căpățini, desfăcuți unii de ceilalți dar necurățați. La mijloc așezăm puiul, cu pieptul în sus.
4. Turnăm în vas, deasupra cepei și usturoiului, toată supa de pui. Acoperim puiul cu capacul. Dăm puiul la cuptorul preîncins la 200°C timp de 1:30. Timpul poate varia în funcție de mărimea puiului, îl coacem până când puiul e bine pătruns iar usturoiul foarte moale. Îndepărtăm capacul, ridicăm temperatura cuptorului la 230°C, preferabil pe funcția grill. Rumenim puiul 10-15 minute.
5. Scoatem cu grijă al nostru pui cu 40 de căței de usturoi din vasul în care s-a gătit la cuptor și îl transferăm pe un platou, acoperindu-l lejer cu folie.
Sosul de usturoi
6. Scoatem ceapa și usturoiul din vas. Usturoiul îl stoarcem – va ieși ca o cremă din coajă – și-l colectăm într-o crăticioară. Zdrobim usturoiul copt și strecurăm deasupra lui tot lichidul din vas. Stoarcem ½ de lămâie coaptă în tavă. Amestecăm bine și adăugăm smântâna pentru gătit. Dăm în clocot, fierbând până când sosul scade atât cât se dorește. Mixăm puțin la blender la final și asezonăm sosul după gust cu sare și piper. Servim puiul cald, alături de sos și de garnitura/salata preferată. Iată, așa arată puiul făcut după aceeași rețetă pentru cartea mea. A fost servit, atunci, cu delicioșii cartofi gătiți de două ori – click aici – și cu o salată mesclun.
Rețeta Liviei – ruladă cu mascarpone și zmeură
Ingrediente
blat:
- 5 ouă proaspete (întregi)
- 120 de grame de zahăr
- 1 praf de sare
- 120 de grame de făină
- 1 lingură de extract de vanilie
crema:
- 250 de mascarpone
- 350 de grame de smântână pentru frișcă
- zmeură proaspătă (cam 300 de grame)
- 50 de grame de zahăr pudră vanilat
- coaja rasă de la 1 limetă
Mod de preparare
1. Pentru blatul de ruladă, accesați rețeta de blat de ruladă – click aici – pe care o găsiți inclusiv video și urmați toți pașii.
2. Pentru cremă: puneți într-un castron mascarpone și smântâna pentru frișcă, ambele foarte reci. Adăugăm zahărul pudră vanilat și mixăm până se întărește bine crema.
3. Asamblare: împărțiți crema în două. În jumătate adăugați zmeura (păstrați câteva boabe pentru decor) și amestecați ușor, apoi adăugați și coaja rasă de limetă. Derulați blatul de ruladă răcit și umpleți-l cu crema cu zmeură. Rulați la loc și îmbrăcați rulada în crema simplă și decorați cu zmeura păstrată, opțional și cu puțină coajă rasă de limetă. Serviți rece.
Lasă un răspuns