Conopidă la cuptor cu crustă de pesmet
Conopidă la cuptor cu crustă de pesmet, rețetă simplă, de post, cu ingrediente naturale, o mâncare crocantă și aromată, ușor de preparat și minunat condimentată.
Conopida este una din legumele cele mai ofertante în perioadele de post, pentru că merge de minute pregătită în zeci de feluri, de la supe la conopidă la cuptor sau chiar chiftele de conopidă. De asta vă puteți convinge consultând rețetele vegane sau vegetariene publicate mai demult, cum ar fi aceste delicioase chiftele cu conopidă și linte, această mâncare de conopidă cu mazăre și vinete, vegană dar absolut încântătoare sau gratinul de conopidă, cu sau fără varză de bruxelles adăugată.
Așadar, vreți o rețetă simplă și fără carne? Musai să încercați această mâncare pe cât de gustoasă pe atât de simplu de pregătit. Reușita rețetei se învârte în jurul la două tehnici de gătire: blanșarea și coacerea la cuptor.
Blanșarea este o modalitate simplă de a păstra gustul și culorile proaspete dar și pentru a menține o textură crocantă a legumelor. Această tehnică, precedând coacerea la cuptor, va da o textură plăcută conopidei iar condimentele și textura crocantă a pesmetului rumenit nu fac decât să aducă un plus unei mâncărici gustoase, lejere, foarte rapid de preparat, adaptare după Jamie Oliver.
Ingrediente conopidă la cuptor cu crustă de pesmet
- 1 căpățână conopidă
- 30 gr. pesmet
- sare de mare
- ulei de masline
- 2 lingurițe seminte de chimion
- 2 lingurițe seminte de coriandru
- 1 lingură boia – pentru un adaos de iuțime, se folosește boia iute, dacă nu se dorește, se folosește boia dulce
- 1 lămâie – se folosește zeama și coaja galbenă rasă
Pregătire ingrediente pentru conopidă la cuptor cu crustă de pesmet
- Se aprinde cuptorul și se preîncălzește la 200°C.
- Conopida se curăță de frunze, se desprind buchețelele de pe cotor, se clătesc într-o strecurătoare sub un jet de apă rece.
- Conopida astfel pregătită se opărește timp de 2 minute în apă clocotită în care se adaugă și sare pentru gust, după care conopida se scurge și se scufundă într-o baie de apă cu gheață. La atât se reduce procedeul de blanșare, termenul putând să-i descurajeze pe mulți, dar de fapt fiind o tehnică foarte simplă despre care am mai vorbit și în articolul despre conopida romanesco.
- Se scurge conopida de apă și se lasă să se usuce complet. Dacă va rămâne apă, conopida nu se va rumeni cum trebuie la cuptor.
- Într-o râșniță, se mărunțesc două linguri de semințe de chimion și două linguri de semințe de coriandru. Precizez că acest mix de condimente este cel recomandat în rețeta din care m-am inspirat, dar, dacă aveți vreo aversiune anume pentru una dintre cele două mirodenii, puteți să adaptați aromele preferințelor voastre. Se potrivește bine combinația de coriandru semințe cu chimen și un pic de chili, merg și semințele de fenicul, boabele de muștar etc.
- Într-o tigaie anti-aderentă fără ulei, se prajesc condimentele ușor. Scopul acestei proceduri este să intensifice și să dezvolte aroma. Când se rumenește ușor și începe a răspândi arome, se iau de pe foc.
Mod de preparare conopidă la cuptor cu crustă de pesmet
- Conopida scursă și zvântată se stropește cu ulei.
- Se presară cu condimentele prăjite, boia și sare.
- Se adaugă coaja de lămâie și sucul.
- Cu grijă, se amestecă toate ingredientele în așa fel încât conopida să fie amestecată bine cu condimentele.
- Se încălzește o tigaie nonaderentă, se adaugă conopida iar deasupra se presară pesmetul.
- Se prăjește pentru încă un minut după care se pune conopida într-un vas de copt și se bagă la cuptorul deja încălzit pentru încă 15 minute pentru a se rumeni.
- Se servește caldă dar e bună și rece.
O mâncărică simplă și foarte gustoasă, perfectă atât ca fel de mâncare principal, de post, dar și ca garnitură pentru bucatele cărnoase.
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns