Cartofi gătiți de două ori
Cartofi gătiți de două ori, cu untură de rață sau de porc. Cei mai gustoși cartofi, cu miezul cremos și exteriorul crocant, rumeni și delicioși.
Rețeta de cartofi gătiți de două ori, în exact această formă, am publicat-o pentru prima dată în cartea mea Duminica la prânz. Fără dubiu, e una dintre cele mai gustoase rețete de cartofi din câte am probat vreodată! Și tot fără dubiu, motivele pentru care e atât de specială rețeta asta sunt că untura de rață pe care am folosit-o la gătirea lor le dă un gust înnebunitor de bun și că tehnica folosită, faptul că i-am gătit de două ori, îi face irezistibil de cremoși în interior și crocanți la suprafață. Adăugați la asta o combinație de arome care nu dă greș, adică usturoi și cimbru și… înghite cineva în sec?
ALTE REȚETE DELICIOASE CU CARTOFI
Cei care se tem de untură, să afle că cele mai noi studii în domeniul nutriției o consideră mai sănătoasă decât uleiul. Fie ea de rață sau de porc. Iar între cartofi și untură este o compatibilitate greu de descris, mai desăvârșită decât mărul și scorțișoara. În fine, în carte am recomandat acești cartofi ca garnitură lângă un pui fript. Desigur, îi puteți folosi ca garnitură la absolut orice, dar îi puteți consuma și ca atare, pentru că sunt delicioși! Și, apropos, carea mea o puteți comanda online de aici. Pentru că mai are multe rețete de dezvăluit, care nu sunt publicate pe blog.
Ingrediente Cartofi gătiți de două ori
- 1,5 kg. de cartofi ceruiți, buni pentru prăjit și salate
- 80 de grame de untură de rață (se poate înlocui cu untură de porc)
- 5-6 căței de usturoi, întregi
- opțional, câteva rămurele de cimbru și 1 linguriță de cimbru proaspăt, tocat, pentru presărat la final
- sare și piper după gust
Mod de preparare Cartofi gătiți de două ori
Pregătirea și fierberea cartofilor
1. Am specificat că pentru această modalitate de a găti cartofii, trebuie să îi alegem pe cei ceruiți, care au pulpa mai fermă. În general, aceștia au coaja rozalie, dar nu e obligatoriu! Așadar, ca să alegem cartofii potriviți, verificăm pentru ce tip de preparate sunt recomandați de către producător. Avem nevoie de cei pentru salată sau prăjire, care ăși păstrează forma mai bine și nu au atâta amidon. În ultimavreme, cartofii care se vând în supermarket au aceste recomandări inscripționate pe ambalaj.
2. Cartofii se curăță, se spală bine cu apă rece și se taie în sferturi. Se pune pe foc o oală cu 2-3 litri de apă. Când apa fierbe, adăugăm și 1 lingură bună de sare.
3. Se reduce focul la minimum și se adaugă cartofii, toți deodată. Se fierb cartofii la foc mic, să nu clocotească tare, până se frăgezesc cam pe jumătate. Asta va dura cam 10-15 minute, în funcție de soiul de cartofi folosit dar și de mărimea bucăților.
4. Cât cartofii fierb, se pornește cuptorul și se fixează la 200°C, ventilat, sau 210°C static. Se pregătește o tavă pentru cuptor, care se așterne cu hârtie de copt.
Asezonarea
5. După ce cartofii s-au frăgezit până în stadiul descris la punctul anterior, se scurg rapid de apă. Se răstoarnă, fierbinți fiind, în tava pregătită. Ne străduim să-i așternem într-un strat uniform. Adăugăm printre ei cățeii de usturoi curățați, dar întregi. Deasupra cartofilor distribuim din loc în loc untura de rață. Prindem marginile colii de hârtie de copt și cu ajutorul acesteia, amestecăm bine cartofii, așa încât untura de rață să ajungă peste tot. Asezonăm cu sare și piper după gust. Opțional, se pot presăra cartofii și cu un pic de cimbru proaspăt sau uscat. Dăm tava în cuptorul preîncins la 200°C, ventilat, sau 210°C static, la o înălțime medie.
A doua gătire – la cuptor
5. Gătim cartofii la cuptor timp de 20-25 de minute. În final, trebuie să fie rumeni, cu o crustă crocantă și foarte moi în interior.
6. Cartofii se scot din tavă cu o spatulă. Îi așternem pe un strat de hârtie absorbantă de bucătărie, să se dreneze de grăsimea în exces. Înainte de servire, transferăm cartofii pe un platou. Opțional, se presară cu cimbrul proaspăt, tocat fin.
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns