Risotto cu parmezan și verdeață
Risotto cu parmezan și verdeață, o rețetă extrem de simplă, cu ingrediente puține dar de calitate, naturale și aromate. Un risotto cu parmezan și verdeață poate fi o mâncare de sine stătătoare, servită alături de o salată sau o garnitură gustoasă lângă un pește sau o bucată de carne.
Risotto este una din acele rețete foarte ușor de făcut, relativ rapidă. Totuși, nu putem pretinde că ar fi o rețetă total nepretențioasă. Dimpotrivă. Acum nu vă speriați, nu cere mult… Doar atenția noastră concentrată și ingrediente de calitate. Am mai povestit despre asta când am preparat delicioasa rețetă de risotto cu piure de mazăre.
De data asta, vin la voi cu un tip risotto ieftin, cu ingrediente banale și ușor de găsit în orice cămară. Am folosit, în schimb, un vin excelent, primit de la socrul meu. Am stat puțin la îndoială dacă să îl folosesc sau nu, nu de alta dar are o culoare mai aparte… cumva portocalie și m-am temut că asta va afecta culoarea finală a risotto-ului. Dar era mult prea gustos și, în final, nu am rezistat.
Supa pe care am folosit-o este de casă, făcută pe foc domol din circa un kilogram de tacâmuri de pui. Mi-a ieșit o zeamă concentrată, extrem de savuroasă, care a făcut ca gustul risottoului să atingă nivel de simfonie gastronomică. Nu neglijați așadar acest mic detaliu, înlocuind supa de pui cu apă. Diferența în produsul final e de la cer la pământ.
Ca o idee finală, trebuie să subliniez că textura unui risotto ca la carte este una cremoasă, cu un sos bogat, lejer însă bine legat – all’onda, cum spun italienii – precum un val dus agale spre țărm.
Ingrediente pentru Risotto cu parmezan și verdeață
- 400 gr. orez Arborio de preferință, dar ca alternativă merge un oarecare orez de calitate cu bob scurt
- 100 gr. parmezan ras
- 1 ceapă
- 1 cățel de usturoi
- 1,3 litru supă clară
- 200 ml vin alb sec
- 2 linguri pătrunjel verde tocat mărunt
- 2 linguri chives tocate mărunt (opționale dar le recomand)
- 2 linguri unt nesărat
- sare
- piper
- ulei
Mod de preparare pentru Risotto cu parmezan și verdeață
- Se înfierbântă supa de pui, o vom păstra la îndemână, la foc mic, pentru a se păstra caldă cât timp vom prepara rețeta de risotto. Supa trebuie să fie caldă deoarece dacă am adăuga-o la temperatura scăzută ar putea opri fierberea și ar lungi inutil timpul de preparare. De obicei pun la îndemână ceva mai multă supă deși e posibil să nu fie nevoie de toată cantitatea.
- Se curăță ceapa și se taie mărunt.
- Se curăță și cățelul de usturoi, după care se mărunțește fin.
- Într-o cratiță de mărime potrivită, pe foc mediu, se încing 3 linguri ulei.
- Se adaugă ceapa tocată cu trei sferturi linguriță sare și se gătește circa 7 minute, amestecând frecvent, până ceapa s-a înmuiat.
- Se adaugă și usturoiul zdrobit, se amestecă pentru a-și lăsa aroma circa 30 de secunde.
- Se adaugă orezul care se gătește pentru circa 3 minute, amestecând constant, până capătă un aspect translucid la margini. Cât timp orezul se prăjește, va căpăta o aromă de nucă și va elibera o parte din amidon.
- Se adaugă și vinul, amestecând mereu pentru 3 minute, până când vinul e absorbit. După cum vedeți, lichidul în care fierbe orezul capătă un aspect lăptos, ce anunță textura cremoasă ce se pregătește.
- Odată vinul complet absorbit, se adaugă câte un polonic plin din supa fierbinte. Aceasta se va adăuga în risotto puțin câte puțin, amestecând permanent cu mișcări ușoare. Această amestecare, în timp ce în cratiță este puțin lichid, ajută la eliberarea amidonului de la suprafața orezului, ceea ce va da textura cremoasă specifică risotto-ului, mai ales dacă vom folosi unul dintre soiurile recomadate pentru risotto, arborio și carnaroli.
- Odată ce am adăugat cam 1 litru din supă, amestecând bine până la absorbirea completă după fiecare polonic, se verifică orezul. Dacă îl simțiți cremos la exterior, dar cu mijlocul crocant, al dente, cum zic italienii, înseamnă că e cam gata. Dacă este încă neplăcut de tare, mai adăugăm supă și continuăm să gătim orezul, amestecând în continuare.
- La mine, după aproximativ 20 de minute de gătire, a fost încă destul de ferm. Am adăugat, deci, și restul de supă și am amestecat circa 3 minute domol și constant, până când textura risotto-ului a devenit cremoasă.
- Poate v-ați putea simți tentați să îl mai fierbeți, doar pentru că, gustându-l, îl simțiți puțin ferm în mijloc. Luați-l de pe foc, nu de alta dar orezul continuă încă să se gătească și riscați să îl gătiți prea mult.
- Odată orezul gătit așa cum trebuie, urmează procedeul numit de italieni mantecatura. Se adaugă, așadar, parmezanul ras și untul, pătrunjelul și chives tocat, cât și sucul de lămâie. Se bate viguros cu o lingură de lemn sau o spatulă, până când untul și parmezanul sunt complet absorbite și se creează o textură fină.
- Se asezonează după gust cu sare și piper. Acum e gata de servit, ceea ce trebuie să se întâmple imediat, altfel risotto se va întări, nu va mai fi la fel de cremos.
Acest risotto cu verdeață și parmezan este o bunătate, cu un gust bogat, delicios. Sper să îl încercați și voi, să vă fie de folos!
Lasă un răspuns