Piure de cartofi dulci rețetă simplă
Piure de cartofi dulci rețetă simplă, cu lista de ingrediente la gram și modul de preparare ilustrat cu poze. Cum se face un piure de cartofi dulci, garnitură cu gust excelent, ușor de făcut.
Piureul de cartofi este, cred eu, unul dintre cele mai iubite preparate, pentru cei mai mulți dintre noi. De altfel, cred că e unul dintre primele alimente solide pe care le-am mâncat, fiind introdus în alimentația noastră așa de devreme încă nici măcar nu avem cum să ne aducem aminte. Dar un piure de cartofi dulci? Vă asigur că din cartofii dulci se fac garnituri absolut delicioase, care se combină perfect cu diferite preparate și sosuri.
ALTE REȚETE DE GARNITURI DIN CARTOFI DULCI
Un bun motiv să faci, măcar câteodată, un piure de cartofi dulci, este și faptul că sunt destul de sănătoși. Cartoful dulce este foarte bogat în vitamina A, conținând o cantitate uriașă din aceasta. Practic, într-un cartof dulce de mărime medie, copt, se găsește nu mai puțin de 438% din cantitatea de vitamina A recomandată pentru o zi. În privința caloriilor, e mai sărac decât cartoful obișnuit, mai bogat în fibre și cu un conținut mai mic de amidon. Sursa informațiilor și mai multe detalii găsiți aici. Sper să încercați, rețeta o aveți mai jos.
O ALTĂ IDEE DELICIOASĂ DE GĂTIRE A CARTOFILOR DULCI GĂSEȘTI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Ingrediente piure de cartofi dulci
- 2 cartofi dulci mari (350 grame/bucată)
- 2-3 căței de usturoi (opțional)
- sare
- 25 de grame de unt
- 75 ml. smântână de gătit (cu 12% grăsime am folosit eu)
- piper alb după gust
- condimente după gust, eu am pus chimen măcinat
Mod de preparare piure de cartofi dulci
Gătirea cartofilor dulci
Piureul de cartofi dulci se poate face în două moduri: putem coace cartofii dulci sau îi putem fierbe. Vom alege varianta cea mai convenabilă pentru noi. Trebuie să ținem cont dacă avem sau nu acces la cuptor, acesta putând fi ocupat cu altceva sau pur și simplu, e posibil ca unii cititori să se afle în chicineta unui cămin studențesc cu nimic altceva decât o plită. De asemenea, trebuie să ținem cont și de timpul pe care-l avem la dispoziție. Cartofii dulci copți vor fi gata în minimum 45 de minute, dar aceiași cartofi dulci vor fierbe în 20 de minute.
Cartofi dulci copți
Pentru un piure de cartofi dulci copți, vor începe, firește, prin a porni cuptorul, fixându-l la 200°C. Spălăm bine cartofii dulci, nedecojiți, îi zvântăm și-i punem într-o tavă. Îi dăm la cuptor pentru 45 de minute – 1 oră (depinde de mărimea cartofilor). Sunt gata când sunt foarte moi, putând fi ușor străpunși cu furculița. Se curăță de coajă cât sunt fierbinți și apoi trecem mai departe (vezi mai jos subtitlul ”prepararea piureului”).
Cartofi dulci fierți
1. Pentru un piure de cartofi dulci din cartofi fierți, prima dată punem la fiert o cratiță cu 1,5 litri de apă. Spălăm, apoi zvântăm și decojim materia primă principală.
2. Tăiem cartofii dulci în cuburi cam de 3 cm. Adăugăm 1 linguriță de sare în apa care fierbe, apoi adăugăm și cartofii dulci, toți deodată. Opțional, adăugăm și câțiva căței de usturoi întregi, doar dacă vă place aroma. Gustul de usturoi va fi subtil, nu exagerat și după părerea mea se potrivește foarte bine. Când apa reîncepe să fiarbă, reducem focul la mic și fierbem cartofii dulci 20-25 de minute sau atâta cât e nevoie ca să intre cu ușurință furculița în ei (să fie foarte moi), apoi îi scurgem de apă.
Prepararea piureului
1. Indiferent că am fiert sau am copt cartofii dulci, mai departe vom proceda exact la fel. Cât este fierbinte, pulpa de cartofi dulci (bine curățată, în cazul celor copți), se zdrobește fin cu blenderul sau alt instrument de pasat. Uite, încă un avantaj față de cartofii obișnuiți, dacă în cazul acelora, este absolut interzis să îi prelucrăm cu blenderul, în cazul cartofilor dulci e foarte recomandat. Asta pentru că acești cartofi dulci nu sunt bogați în amidon iar la rețeta de piure de cartofi (albi) am scris că amidonul este afectat negativ de o prelucrare mecanică energică. Încă de la început, se adaugă în piureul de cartofi dulci (cât e fierbinte) untul, dar și condimentele (dacă decideți să le folosiți).
2. Ajustați consistența acestui piure de cartofi dulci cu smântână pentru gătit, în cantitatea dorită. Dacă îl vreți mai fluid, puneți mai multă smântână, dacă îl vreți mai consistent, mai puțină. Omogenizați bine, potriviți gustul cu sare și piper alb.
Servire și variante
Acest piure de cartofi dulci se servește fierbinte, ca garnitură, putând substitui cu succes piureul de cartofi obișnuit. Rețeta este permisivă și puteți s-o adaptați gustului vostru, adăugând și alte legume coapte sau fierte (de exemplu morcovi, păstârnac etc), diferite plante aromatice (cum ar fi ceapa de frunze tocată mărunt) sau condimentele preferate.
Alte rețete de garnituri găsiți aici. Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns