Salata tabbouleh cu sau fără bulgur, cu variante cu couscous și quinoa
Salata tabbouleh – rețetă explicată în variante cu sau fără bulgur, cu couscous și quinoa, pentru o salată tabouleh fără gluten. Mod de preparare, explicat pe pași, lista de ingrediente la gram, calorii etc.
Salata tabbouleh este, fără îndoială, unul dintre cele mai celebre preparate din Orientul Mijlociu. Originară din Liban și Siria, în prezent, sub denumirea de taboulé (în Franța), taboulah sau tabouli, în alte părți ale lumii, salata este un succes comercial în restaurante de pe tot mapamondul și cunoaște numeroase variante. Unele variante conțin bulgur, altele couscous și au apărut și variantele cu quinoa, dar uneori se scapă din vedere că această salată este o salată de pătrunjel. Nu, tabouli NU este o salată de cereale (sau paste) în care se pune și un pic de pătrunjel.
Ingredientul principal al salatei este chiar pătrunjelul tocat, care se folosește în cantități mari! Pe lângă pătrunjelul proaspăt, se poate folosi și un pic de mentă, dacă doriți. Se poate folosi ceapă verde sau ceapă roșie, nu influențează autenticitatea preparatului. Doar să nu pierdem din vedere că pătrunjelul e cel mai important.
Ce tip de cereală (sau pseudo cereală) folosim pentru această salată?
În varianta originală, așa cum am afirmat și în introducere, salata tabbouleh se prepară cu bulgur. Despre acest ingredient am vorbit mai în detaliu în rețeta de pilaf de bulgur. Este vorba despre boabe grâu sparte, clasificate după mărimea spărturii. Pentru taboulé se folosește bulgurul fin. Bulgurul nu este, însă, un ingredient foarte accesibil, nu-l găsești pe oricare raft de magazin din țara noastră. Preparatul de azi este o salată de pătrunjel, așa cum am subliniat deja, ingredientul principal este acesta și nu bulgurul. Aș zice, așadar, că bulgurul îl putem înlocui cu ceva potrivit.
Couscous-ul este un substituent foarte accesibil iar quinoa e încă și mai bună, zic eu, pentru că are o textură foarte bună și este potrivită și pentru cei care urmează o dietă fără gluten. În cele ce urmează, veți găsi explicații pentru modul de preparare al salatei tabbouleh cu fiecare dintre aceste ingrediente.
Ingrediente salata tabbouleh în variante cu bulgur, couscous sau quinoa
- 4 roșii coapte dar ferme, să cântărească cam 500-600 de grame în total
- 2 legături mari de pătrunjel (chiar 3, dacă sunt mai mici)
- 50 de grame de bulgur fin, couscous sau quinoa (vor rezulta aproximativ 150 de grame, după hidratare/gătire)
- 1 legătură de ceapă verde sau 1 ceapă roșie de 80-100 de grame
- zeama de la 1 lămâie mică (sau de la ½ de lămâie mare)
- 30 ml. ulei de măsline extravirgin
- sare și piper după gust
- opțional: 2-3 rămurele de mentă proaspătă și/sau 1 lingură de boabe de rodie
Mod de preparare salata tabbouleh
Cum pregătim bulgurul, couscous-ul sau quinoa
A. Varianta cu bulgur: punem bulgurul într-un castron pe care-l umplem cu apă rece. Aruncăm apa de la suprafață apoi turnăm bulgurul într-o sită. Îl mai clătim sub jet de apă și-l lăsăm să se scurgă. Punem bulgurul într-un castron și-l acoperim cam de un deget bun cu apă clocotită. Amestecăm puțin, acoperim castronul și lăsăm bulgurul să se umfle timp de o oră. La finalul acestei perioade, scurgem lichidul rămas și afânăm bulgurul cu o furculiță. Îl lăsăm să se răcească și-l folosim pentru salata tabbouleh.
B. Dacă optăm pentru varianta cu couscous, pe acesta îl pregătim conform indicațiilor de pe pachet, hidratându-l în apă fiartă sau la abur, în couscousieră. În final, îl afânăm cu o furculiță și îl folosim ca ingredient în salata tabbouleh, după răcire.
C. Varianta de tabbouleh cu quinoa este, de fapt, preferata mea și o pregătesc cel mai des. Știu că nu e varianta autentică, dar quinoa are o textură identică bulgurului și în plus e fără gluten. Noi nu am eliminat complet glutenul din alimentație dar încerc să-l reduc sau măcar îi limitez includerea în preparate care se consumă cu pâine. Și nu știu cum se face, că această salată tabbouleh apare de regulă într-un peisaj în care-și fac loc și niște lipii proaspete așa că… Pentru a afla cum se gătește quinoa înainte de a o include în salată, click pe poza de mai jos.
Rețineți: alegeți doar una dintre variantele A, B sau C, cea care vi se pare cea mai convenabilă pentru voi!
Pregătirea dressingului
1. Presupunând că avem bulgurul/couscous-ul deja hidratate/gătite, următorul pas pe care eu îl fac este dressingul. Acesta este foarte simplu, storc lămâia, adaug un strop de sare apoi adaug și uleiul și bat bine cu o furculiță, să se emulsioneze.
2. În vacanța pe care am petrecut-o în Egipt, am participat la un curs de gătit. Au fost prezentate câteva preparate simple, despre cele mai multe citisem, pe unele le și pregătisem acasă, dar am aflat direct de la sursă câteva mici detalii care pot face diferența. În cazul acestei salate tabbouleh, am învățat să adaug bulgurul deja hidratat în dressing și să-l las acolo cât timp pregătesc legumele. Astfel, acesta se impregnează cu gustul citric al dressingului și va fi mult mai plăcut, în salată. La fel procedez, de atunci, și cu couscous-ul sau quinoa.
Pregătirea vegetalelor
3. Roșiile spălate și zvântate le toc cubulețe cât mai mărunte și le pun într-o sită așezată peste un castron, să se scurgă de lichid.
4. Toc mărunt ceapa verde sau ceapa roșie. Dacă folosesc ceapa verde, toc și frunzele, nu doar partea albă.
5. Toc mărunt-mărunt pătrunjelul, spălat și zvântat bine, în prealabil. Și cu asta, am cam terminat, mai avem doar de asamblat salata tabbouleh. Dacă folosim și mentă, o tocăm deodată cu pătrunjelul.
Asamblare și servire
6. Așa arată ingredientele gata pregătite pentru asablarea salatei tabbouleh, dressingul cu cereala folosită, pătrunjelul, ceapa și roșiile tocate și bine scurse de lichid.
7. Următorul pas este și ultimul: amestecăm bine toate ingredientele, gustăm și echilibrăm gustul cu sare și piper proaspăt măcinat. Dăm salata tabbouleh la frigider, pentru măcar jumătate de oră. Va fi delicioasă servită rece. În unele variante, salata tabbouleh este servită presărată cu boabe de rodie. Drept să vă spun, nu știu cât este de autentică abordarea asta dar e sigur gustoasă. Boabele de rodie aduc un pic de dulceață și o textură faină în toată combinația. Dacă aveți o rodie la îndemână și vă și place, nu văd de ce să nu profitați.
Salata tabbouleh este unul dintre preparatele care nu lipsește din bufetele de aperitive specific orientale – mezze. Este minunată și alături de preparate la grătar sau la cuptor, al căror gust îl va înviora splendid. Mai multe rețete de salate găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns