![castraveti acriti la soare castraveti murati la soare reteta castraveti murati de vara reteta castraveti covasati reteta laura laurentiu](https://www.lauralaurentiu.ro/wp-content/uploads/2020/07/castraveti-murati-la-soare-reteta-castraveti-murati-de-vara-reteta-castraveti-covasati-reteta-laura-laurentiu.jpg)
Castraveți acriți la soare – castraveți covăsâți
![Pregatire](https://www.lauralaurentiu.ro/wp-content/themes/rtmnew/images/pregatire.png)
![Gatire](https://www.lauralaurentiu.ro/wp-content/themes/rtmnew/images/gatire.png)
![Timp total](https://www.lauralaurentiu.ro/wp-content/themes/rtmnew/images/total.png)
![Portii](https://www.lauralaurentiu.ro/wp-content/themes/rtmnew/images/portii.png)
![Grad dificultate](https://www.lauralaurentiu.ro/wp-content/themes/rtmnew/images/usor.png)
![calorii](https://www.lauralaurentiu.ro/wp-content/themes/rtmnew/images/calorii.png)
Castraveți acriți la soare – castraveți covăsâți, rețetă simplă pentru cea mai bună murătură posibilă! Cum se fac acești castraveți murați la soare, câte calorii au, câți castraveți și câtă saramură intră într-un borcan? Castraveți murați la soare cu sau fără pâine?
Nu trece o vară fără să facem castraveți murați la soare. Mi se par cea mai bună murătură posibilă. Teoretic, fermentația este responsabilă de acrirea accelerată a acestor castraveți. Practic, aș zice că face mult mai mult decât să-i acrească. Fiecare castravecior devine o bombă de fericire iar efectul asupra centrului plăcerii din creier este mai intens decât ar putea produce toate MSG-urile și E-urile posibile. Și de fapt, nu sunt decât niște castraveți murați. Conțin doar apă, sare și arome. Să nu uit să vă spun: zeama din borcanul cu castraveți chiar trebuie să se tulbure, altfel castraveții nu ar fi murați! Asupra acestei chestiuni, însă, voi reveni mai târziu.
În ultimele săptămâni, am avut parte de o vreme mai capricioasă, așa că minunățiile din borcan sunt în parte castraveți acriți la soare, în parte la umbră, aș putea zice. Important e să aibă căldură, oricum se acresc. Dacă doriți cu orice preț să le grăbiți fermentarea (murarea), puteți adăuga o felie de pâine în borcan. Eu nu fac asta, pentru că nu e nevoie. Dacă temperatura din locul unde e așezat borcanul cu castraveți este de peste 30°C, vor fi gata în trei zile. Când temperatura este în jurul a 23-25°C, tot procesul va dura vreo cinci zile, dar aș zice că vor ieși niște castraveți murați la soare cu o aromă mai intensă, încă și mai savuroși. Important e să nu ne zgârcim cu aromele și să folosim materie primă de calitate, adică niște castraveciori tineri, proaspeți și crocanți și fără gust amar.
Ingrediente castraveți acriți la soare – castraveți covăsâți
- 2,5 kg. castraveți de grădină proaspeți
- 1 legătură bună de bețe de mărar uscat (pentru murături)
- 1 legătură de cimbru uscat
- 4-5 căței de usturoi
- 3 ardei iuți
- 2 litri de apă
- 75 de grame de sare grunjoasă, pentru murături
Mod de preparare castraveți murați la soare
Pregătirea castraveților
1. Evident, începem treaba cu spălarea temeinică a castraveților. Eu am primit de la mama o lădiță întreagă de castraveciori tineri, majoritatea în floare. O parte i-am folosit pentru a face castraveți murați la soare, pe restul i-am pus în borcane de 720ml, pentru iarnă, urmând rețeta de castraveți bulgărești (click pe link, dacă vă interesează). Pentru ambele rețete, castraveții trebuie spălați bine, în mai multe ape reci iar florile din vârf trebuie rupte.
2. După ce sunt bine spălați și scurși, îndepărtăm coaja de la unul sau ambele capete ale castraveților și îi crestăm în cruce. Pasul ăsta e menit să grăbească momentul în care ne vom putea bucura de ai noștri castraveți murați la soare. Dacă aveți castraveți mai mari (11-14 cm), e bine să îi crestați la ambele capete, se vor pătrunde mai repede. Castraveciorii mei ai avut 7-10 cm, le-am tăiat doar codița și am crestat doar acel capăt.
Aranjarea în borcan și umplerea cu saramură
3. După cum am precizat deja, ca să fac acești castraveți covăsâți, cum se spune pe la noi, am folosit un borcan de 4 litri. În poza de mai jos puteți vedea și restul ingredientelor folosite. Pe masă se văd cățeii de usturoi, mărarul și cimbrul uscat. La baza borcanului am pus câteva ramuri de cimbru și inflorescențe de mărar uscat. Am adăugat 2 căței de usturoi, 1 ardei iute crăpat pe lungime și am început să aranjez castraveții. Cât mai strâns, ca la tetris, intercalând printre ei restul de ardei iute, mărar, cimbru și usturoi. Din mărar, am păstrat câteva tije solide. Acestea m-au ajutat să fixez castraveții sub nivelul saramurii.
4. Am înghesuit bine castraveții în borcan. Puteți vedea în poza de mai jos, au intrat 2,46 kg. Cine știe, poate cineva mai puternic ar putea înghesui 2,5-2,6 kg de castraveți cruzi, într-un borcan de 4 litri. În niciun caz nu vor intra 4 kilograme, cum afirmă unele rețete de castraveți acriți la soare de pe internet! Nu are rost să cumpărați mai mult de 2,5 kg de castraveți pentru un borcan de 4 litri. Doar dacă vreți să puneți mai multe borcane!
5. Odată aranjați castraveții în borcan, îi fixăm bine cu bețele de mărar păstrate, puse în cruce.
Observație: dacă vă grăbiți, adăugați o felie de pâine deasupra de bețele de mărar. Eu n-am pus, legumele și fructele conțin în mod natural drojdii care vor porni fermentarea/murarea, în anumite condiții. Atenție, dacă optați să adăugați pâinea, aceasta trebuie scoasă și aruncată a doua zi!
6. Dăm în clocot 2 litri de apă și adăugăm sarea. E nevoie de 2 linguri cu vârf de sare grunjoasă pentru murături sau 75 de grame, dacă avem posibilitatea să cântărim. Amestecăm bine, până când sarea se dizolvă. Turnăm saramura caldă (nu clocotită) în borcan, peste castraveți, până depășește nivelul acestora cu 3 degete bune. A intrat aproape toată saramura preparată.
Murarea castraveților
7. Borcanul, odată umplut cu castraveți și saramură, îl acoperim lejer, doar cu o farfurioară. În momentul în care va începe fermentația, lichidul se va umfla și se vor produce gaze. Acestea trebuie să aibă loc să iasă din borcan. Borcanul îl așezăm într-un loc în care să aibă parte de căldură. E mai puțin important dacă e la soare sau la umbră, mai important este să fie călduț. Pe de altă parte, sigur le va fi mai cald castraveților noștri dacă-i așezăm pe un pervaz însorit decât într-o cămară ferită de razele soarelui. Eu l-am pus pe al meu pe masa de pe terasă. A avut parte de soare în fiecare dimineață, dar după-masa a stat la umbră.
8. Încă de a doua zi, dacă e cald, vom observa oarecare activitate în borcanul nostru cu castraveți murați la soare. Putem ridica fără grijă farfurioara să ne uităm ce se întâmplă, doar să nu uităm să o punem imediat la loc. Pentru început, vom observa că la lichidul se tulbură.
De ce se tulbură zeama murăturilor în saramură?
Pe măsură ce procesul murării se intensifică, lichidul din borcan va deveni tot mai opac. Castraveții își vor schimba culoarea din verde în gălbui iar zeama din jurul lor va fi tulbure și lăptoasă. E posibil ca la suprafață să observăm o spumă ușoară. Nu trebuie să ne alarmăm, toate sunt normale pentru fermentație. Dacă aveți chef de puțină chimie alimentară, rețineți că prin acest proces, anumiți carbohidrați, pe care castraveții îi conțin în mod natural, se vor transforma în acizi organici. În principal, este acidul lactic, care va tulbura zeama. Produsul secundar va fi dioxidul de carbon, gazele care se degajă în timpul murării.
Zeama asta, odată terminat procesul murării, va fi delicioasă și o putem folosi pentru înăcritul ciorbelor. Trebuie doar să o clocotim separat înainte de a o adăuga în ciorbă, pentru a opri activitatea bacteriilor care produc fermentația.
În cât timp sunt gata niște castraveți murați la soare?
Dacă e foarte cald, putem începe să verificăm stadiul murării castraveților din a treia zi. Atenție, trebuie să folosim doar ustensile de bucătărie perfect curate! Dacă gustăm dintr-un castravete, nu îl punem la loc în borcan, ca să eliminăm orice risc de contaminare a restului conținutului cu bacterii care nu au ce căuta acolo. În cea de-a cincea zi, ai mei castraveți covăsâți care, după cum v-am spus, au avut parte și de soare și de umbră, au fost cu adevărat gata. Picanți, acri atât cât trebuie și crocanți.
Servire și păstrare
Acești castraveți covăsâți se servesc reci, din frigider, ca salată sau gustare. Corect ar fi să-i încadrăm mai degrabă la salate decât la conserve. Nu sunt potriviți pentru a fi păstrați peste iarnă! O rețetă care vă oferă castraveți murați cu gust identic, dar care se păstrează bine toată iarna, găsiți aici. Dar, atenție, castraveții în saramură pentru iarnă nu se pun vara, ci abia în a doua jumătate a lunii octombrie.
Revenind la castraveții covăsâți: dacă în borcan nu s-a format floare (o pojghița albă deasupra lichidului) și avem loc suficient în frigider, putem să depozităm în acesta borcanul întreg. Dacă nu avem loc, putem repartiza castraveții în caserole cu capac, îi acoperim cu zeamă și îi dăm la frigider. În cazul în care zeama are floare, cel mai bine e s-o strecurăm printr-o sită fină și s-o dăm într-un clocot, ca s-o sterilizăm. Lăsăm zeama să se răcească bine, apoi o putem turna deasupra castraveților aranjați în caserole/borcane mai mici și depozităm totul la frigider. Castraveții vor rezista, la frigider, cam 10-12 zile, e bine să-i consumăm în timpul ăsta.
Nu va fi deloc dificil să-i terminăm. Sunt absolut delicioși și conțin doar 12 calorii la 100 de grame, nu-mi pot imagina o gustare mai nevinovată, din acest punct de vedere! Atenție, însă, dacă suferiți de anumite afecțiuni, castraveții murați ar putea avea un conținut de sodiu cam prea mare pentru voi. 100 de grame de castraveți murați la soare conțin 13% din doza zilnică de sodiu recomandată.
Să vă fie de folos și, pentru mai multe rețete de murături, apăsați pe poza de mai jos.
Lasă un răspuns