Salată mexicană cu fasole roșie, porumb, avocado și quinoa
Salată mexicană cu fasole roșie, porumb, avocado și quinoa – rețetă simplă și rapidă de salată, în varianta vegană sau cu puțin chorizo adăugat. Salată mexicană, hrănitoare și gustoasă, rețetă prezentată pas cu pas, lista de ingrediente la gram și indicații detaliate.
Am numit această salată ca fiind mexicană și, înainte să se angajeze careva într-o dispută despre cât de autentic mexicană este această rețetă, țin să precizez că nu m-am luat după absolut nimic. Nu am avut pretenția să fac o salată mexicană autentică, ci pur și simplu una gustoasă. Bine, bine, veți zice, dar ce ai denumit-o așa?
Simplu: pentru că, pe lista de ingrediente a acestei salate, am adunat mai multe ingrediente care sunt, mai mult sau mai puțin, specifice spațiului sud-american și Mexicului, în mod special. Quinoa din Anzi, avocado, jalapeno, chiar și fasolea roșie, varietate folosită mai degrabă în Mexic decât în România, unde e preferată cea albă, porumbul etc. Și din toate astea, mi-a ieșit salata frumoasă de mai jos, care a mai fost și foarte gustoasă.
Așadar, autentică sau nu, vă asigur că rețeta asta mi-a încântat papilele gustative care nu sunt chiar atât de ușor de mulțumit. E foarte hrănitoare, conține multe proteine vegetale și, doar dacă doriți, puteți adăuga și un strop de chorizo.
Ingrediente salată mexicană cu fasole roșie, porumb, avocado și quinoa
- 125 de grame de quinoa uscată sau 375 de quinoa gata gătită (din conservă)
- 285 de grame de fasole roșie (conținutul unei conserve de 400 gr, scursă bine de lichid)
- 285 de grame de porumb (conținutul unei conserve de 400 gr, scursă bine de lichid)
- 2 buc. avocado (copt)
- 3 fire de ceapă verde
- 1 ardei gras roșu
- 1 ardei jalapeno
- 2 tije de țelină (apio)
- opțional: 80 de grame de chorizo
- 40 ml. ulei de măsline
- zeama și coaja rasă fin de la o limetă (sau o lămâie)
- sare și piper negru proaspăt măcinat, după gust
Mod de preparare mexicană cu fasole roșie, porumb, avocado și quinoa
Fierbere quinoa
1. Singurul ingredient care necesită tratament termic, în această rețetă de salată mexicană, este quinoa. Dacă folosim quinoa uscată, aceasta va trebui spălată bine în câteva ape reci și scursă printr-o sită foarte fină. După ce e bine scursă de apă, quinoa va trebui fiartă în atâta apa cât dublul volumului pe care îl ocupă ea însăși, în stare uscată.
Ca să nu mai pierdeți timpul să măsurați, vă spun eu că 125 de grame de quinoa uscată ocupă 170 de ml, așa că pentru fierberea boabelor de quinoa se vor măsura 340 de ml. de apă. Nu uitați să puneți și-un praf bun de sare. Cel mai sigur e să urmați pas cu pas instrucțiunile de gătire din rețeta ”Cum se gătește quinoa?”, pe care o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
2. După 20 de minute de fierbere, am amestecat puțin quinoa cu o furculiță. Puteți vedea în poza de mai jos că a absorbit toată apa și e perfect gătită. Ca să se răcească mai repede, am transferat-o imediat într-un castron.
Observație: pentru rețeta de salată mexicană, quinoa se poate fierbe în avans, chiar cu 1-2 zile înainte. Se poate păstra perfect la frigider, într-o caserolă acoperită.
Fasolea roșie și porumbul
3. În timp ce quinoa fierbea, am deschis cele două conserve de fasole roșie și de porumb și le-am pus la scurs, în câte o sită. Am clătit boabele – atât fasolea, cât și porumbul – sub jet de apă rece și le-am lăsat să se scurgă bine.
Opțional, chorizo poate da un pic de savoare în plus rețetei.
4. …dar la fel de gustoasă este și simplă, în varianta de post. Pentru că s-a întâmplat să am un plic cu cubulețe de chorizo (de 80 de grame), le-am tras la tigaie într-o lingură de ulei, cât să se rumenească puțin.
5. După ce s-a rumenit, am adăugat chorizo peste quinoa pe care deja o amestecasem cu fasolea și porumbul scurse bine de apă.
Legumele crude
6. Am spălat, curățat și tăiat în cubulețe ardeiul roșu și apio. Am tocat rondele ceapa verde, cu tot cu frunzele verzi. Le-am adăugat în castron, peste celelalte ingrediente ale rețetei de salată mexicană, deja pregătite.
7. Ardeii jalapeno i-am tăiat pe lungime și i-am curățat cu atenție de nervuri și semințe. După asta, i-am tocat cubulețe fine.
Pregătire avocado și dressing
8. Am spălat bine limeta și am șters-o de apă. (Dacă nu aveți limetă, se poate folosi o lămâie cu coaja netratată). Am răzuit coaja colorată intens de la suprafață și am păstrat-o deoparte. Am stors apoi bine limeta, colectând sucul într-un castronel.
9. Am tăiat cei doi avocado în jumătăți, pe lungime, și am eliminat sâmburii.
10. Am tăiat 3 jumătăți în cuburi cam de 1,5-2 cm și le-am stropit cu puțină zeamă de limetă, ca să preîntâmpin oxidarea. Am adăugat cuburile de avocado în castronul cu celelalte ingrediente și iată că salata mexicană prinde contur!
11. Imediat, jumătatea de avocado rămasă am presărat-o cu 1 linguriță de sare grunjoasă și am zdrobit-o bine. Am adăugat uleiul de măsline, în fir subțire, amestecând continuu, iar în final zeama și coaja de limetă. Am amestecat, am râșnit de două ori piper negru măcinat și am gustat dressingul. Acesta, care va trebui să echilibreze toate ingredientele din rețeta de salată mexicană, trebuie să aibă gust, să fie aromat, să se simtă sarea și aciditatea limetei.
12. Am adăugat și ardeiul jalapeno tocat cubulețe fine. Dacă nu vă place deloc să mâncați picant, puteți renunța la acesta. După părerea mea, însă, acesta dă o aromă specială și mai mult caracter rețetei de salată mexicană iar de iuțeală scăpați în cea mai mare măsură, dacă îndepărtați cu grijă semințele și nervurile, așa cum am arătat la pasul 7.
13. Am turnat dressingul peste ingredientele din castron, am amestecat rapid, așa încât dressingul să ajungă în contact cu fiecare. Salata este gata și se poate servi!
Salată mexicană – servire
Această salată mexicană se poate servi imediat, ca preparat de sine stătător sau alături de alte preparate, ca garnitură. Se poate păstra la frigide câteva ore, dar nu prea mult, pentru a evita oxidarea bucăților de avocado. Merge excelent lângă cartofii dulci umpluți, în stil mexican. Se potrivește de minune și lângă aripioare sau coaste la grătar. Mie îmi place cel mai mult ca atare, montată pe bucăți de tortilla. Mi se pare senzațional de gustoasă, proaspătă și e și destul de sățioasă.
MAI MULTE REȚETE ASEMĂNĂTOARE DE SALATE GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns