Salată mediteraneană cu pui la grill – rețetă simplă și gustoasă
Salată mediteraneană cu pui la grill – rețetă simplă, răcoritoare și gustoasă, perfectă pe timp de vară. Lista de ingrediente și modul de preparare detaliat pentru o rețetă de salată mediteraneană, un fel de mâncare complet și echilibrat, de vară.
E miez de vară, zilele devin tot mai fierbinți și, în mod firesc, în atare circumstanțe apetitul nostru e pus la încercare. Când e foarte cald, nu prea dorim să stăm mult timp pe lângă aragaz și nici nu ne vine să ne atingem de mâncăruri calde. Salatele sunt cum nu se poate mai nimerite. Nici nu mai știu câtă salată grecească am mâncat! Acum două zile, am făcut această excelentă salată mediteraneană cu pui la grill. Ne-a și săturat, ne-a hidratat și ne-a satisfăcut pe deplin și punct de vedere gustativ. E o alternativă excelentă pentru salata Caesar (în care adaug și pui la grill, câteodată) și e mai lejeră.
Nutrițional, salata asta e cum nu se poate mai echilibrată: are proteine din carnea slabă, fibre din cruditățile folosite, grăsimi sănătoase din avocado și uleiul de măsline extravirgin dar și minerale și vitamine din belșug. Din toate aceste motive, ne-a dat nu doar bucurii pe limbă și pe cerul gurii, dar și o stare de bine și o sațietate care s-a meținut câteva ore.
De ce am numit-o salată mediteraneană? Evident, pentru că gustul, prin aromele folosite, o situează acolo: oregano, busuioc, lămâie, ulei de măsline extravigin… într-acolo trage! Sigur că puteți renunța la avocado, dacă nu aveți sau nu vă place! De asemenea, puteți adăuga alte vegetale, după gustul vostru. Eu plănuiesc s-o încerc și cu ardei gras dar parcă și cu niște țelină apio și poate o lingură de capere. Important e că e ușor de făcut, foarte gustoasă și ușor de adaptat.
Mai jos, găsiți rețeta completă, prezentată detaliat, dar înainte trebuie să menționez că timpul efectiv de lucru nu va fi de 42 de minute, doar că sunt necesare 30 de minute pentru marinarea cărnii.
Ingrediente salata mediteraneană cu pui la grătar
- 400 – 450 de grame de piept de pui, fără os și piele
- 40 de mililitri + 1 lingură de ulei de măsline extravirgin
- 60 de mililitri de suc de lămâie + 1 linguriță (sucul provenind de la 1½ lămâi)
- 2 linguri (de supă) de apă
- 1 linguriță de sare
- 2 căței de usturoi usturoi, zdrobiți
- 2-3 fire de pătrunjel verde (cu tot cu tulpină) – tocat mărunt
- 1 linguriță cu vârf de oregano uscat
- 1 linguriță rasă de busuioc uscat
- piper proaspăt măcinat, după gust
- 1 căpățână de salată iceberg sau romaine (ce găsiți, până la urmă poate fi salată verde obișnuită)
- 1 castravete apio nu prea mare
- 2 roșii de mărime medie
- 1 ceapă roșie de mărime medie
- 1-2 bucăți de avocado
- 50 g măsline Kalamata fără sâmburi sau măsline negre, feliate
Mod de preparare salată mediteraneană cu pui la grill
1. Într-un castronel, am pus usturoiul zdrobit, sarea, pătrunjelul, busuiocul și oregano uscat. Am adăugat zeama de lămâie, apa și uleiul de măsline. Am învârtit de 3-4 ori și râșnița de piper (piper adăugați după gust).
2. Am bătut bine ingredientele din castron, până s-au omogenizat iar uleiul s-a emulsionat ușor cu zeama de lămâie.
3. Jumătate din cantitatea de dressing am transferat-o într-un bol mic, pe care l-am păstrat separat. Restul de dressing l-am lăsat în castron, urmând să-l folosesc pentru marinarea pieptului de pui.
Prepararea puiului la grill
Câteva precizări:
- Pentru rețeta de salată mediteraneană cu pui la grătar, puteți folosi atât piept de pui, fără os și piele, așa cum am folosit eu, cât și pulpe de pui dezosate.
- Deasemenea, precizez că puiul se poate găti atât pe grătar-ul clasic, cu lemne, cărbuni sau gaz, cât și într-o tigaie grătar sau pe grill-ul electric. De data asta, am ales tigaia grătar. O folosesc frecvent, fiindu-mi mult mai la îndemână, când am de tras la grătar cantități mici de ingrediente, decât să încing ditamai grătarul. A mea e din fontă, cu dimensiunile de 28 x 28 cm și una foarte asemănătoare, dacă vă lipsește, puteți achiziționa cu un click pe poza de mai jos.
4. Am folosit trei jumătăți de piept de pui, fără file-ul fals (mușchiulețul), de mărime aproximativ egală. Am pus pieptul de pui peste dressingul rămas în castronul în care l-am preparat și l-am întors pe toate părțile.
Am acoperit castronul cu folie alimentară și am lăsat bucățile de piept de pui să se marineze timp de 30 de minute, la temperatura bucătăriei. Dacă aveți timp, puiul se poate marina timp de 2 ore, la frigider. Țineți cont, însă, să îl readuceți la temperatura bucătăriei înainte de tratarea termică.
Pregătirea crudităților
5. În timp ce am așteptat să se marineze puiul, am pregătit toate celelalte ingrediente pentru rețeta de salată mediteraneană. Eu am folosit, după cum vă spuneam, salată iceberg, pe care ales-o mai ales pentru că e crocantă. Am desprins frunzele și le-am rupt în bucăți, colectându-le într-un castron mare.
6. Roșiile le-am tăiat în bucăți și le-am adăugat, în final, peste frunzele de salată rupte, în castron.
7. Am curățat și tăiat cuburi și castravetele, ceapa am curățat-o și am tăiat-o julienne. Am feliat măslinele (am folosit măsline deja curățate de sâmburi). Avocado l-am curățat de coajă și sâmbure apoi l-am feliat. Imediat, am stropit avocado cu 1 linguriță de zeamă de lămâie, pentru a evita oxidarea. Toate acestea le-am adăugat în castronul cu salata.
Gătire pui la tigaia – grătar
8. După ce a trecut timpul de marinare, am scos puiul din castron, l-am scurs și l-am zvântat cu șervete de hârtie absorbantă.
9. Am încins tigaia-grătar pe foc mediu iute. Atenție, tigaia trebuie să fie foarte bine încinsă înainte de a pune puiul. Am uns rapid bucățile de pui cu 1 lingură de ulei și le-am adăugat în tigaie.
Am gătit bucățile de piept de pui timp de 6, maximum 7 minute pe fiecare parte (12-13 minute în total) și le-am întors o singură dată. Dacă aveți un termometru cu citire instantanee, puteți măsura temperatura internă în partea cea mai groasă a bucăților de carne. Puiul este considerat gătit, conform standardelor internaționale de siguranță alimentară, la temperatura de 74°C. Nu îl gătiți mai mult decât e nevoie, pentru că își pierde gustul și suculența și devine ațos.
10. Am scos puiul din tigaia-grătar și l-am așezat pe o farfurie, unde l-am acoperit lejer și l-am lăsat să se odihnească timp de 5-6 minute.
Asamblare salată mediteraneană cu pui la grill
11. După trecerea timpului de odihnă, am feliat bucățile de piept de pui. După cum puteți vedea în imaginea de mai jos, puiul e perfect gătit, bine pătruns în interior dar încă suculent.
12. Am aranjat feliile de piept de pui deasupra ingredientelor din castron și, pe deasupra, am turnat uniform dressingul păstrat deoparte (pasul 3). Am încercat să repartizez dressingul uniform, așa încât gustul de ierburi aromatice, usturoi și lămâie să ajungă peste tot.
Am servit imediat salata mediteraneană cu pui la grătar și ne-am lăsat încântați de gustul și textura ei. Merge perfect cu bucăți crocante de lipie, cu care să ștergi ultima picătură de dressing, din farfurie. Mărturisesc că eu am mâncat-o fără pic de pâine și tot mi s-a părut îndestulătoare.
MAI MULTE REȚETE DE SALATE GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos și de bine!
Lasă un răspuns