Salata de sfecla rosie
O cititoare fidela a acestui blog m-a rugat, in urma cu ceva timp, sa postez o reteta de salata de sfecla rosie. I-am spus ca e o reteta foarte simpla, usor de facut si ca nu necesita mari explicatii. Fata, insa, a insistat (politicos). Mi-a spus ca ar vrea sa vada reteta cu poze, pentru ca nu a mai facut niciodata. In casa in care crescuse nu se facea salata de sfecla, a gustat aceasta salata de cand a venit in Timisoara si ii place foarte mult. Si uite, asa s-a potrivit ca acum vreo doua-trei zile socrii mei mi-au dat niste sfecla proaspat dezradacinata. Mi-am amintit imediat de fata care-mi scrisese si de mesajul ei foarte simpatic. Azi adaug, asadar, la cartea de bucate a blogului, si reteta mea de salata de sfecla rosie.
Ingrediente Salata de sfecla rosie
marturisesc ca de fiecare data cand am facut salata asta am pus totul din ochi, acum am masurat, cat de cat:
- 10 bucati de sfecla rosie nu prea mari (sa fi avut 5 kilograme)
- 3 fire de hrean proaspat
- 250 de ml. de otet de 9 grade
- 2 linguri de sare grunjoasa
- 250 de grame de miere de albine (se poate si zahar)
- optional, seminte zdrobite de chimen, dupa gust
Mod de preparare salata de sfecla rosie
1. Sfecla cu tot cu coaja se spala foarte bine de pamant. Alegeti sfecla de marime cat de cat apropiata ca sa se gateasca in acelasi timp! E la fel de corect sa se fiarba sfecla in coaja sau sa se coaca in cuptor. Mie mi se pare ca are un gust mai intens coapta. Nu cred ca e doar o impresie, prin coacere nu se pierd niciun fel de substante prin dizolvare in apa.
Coacerea și pregătirea sfeclei
2. Am ales, asadar, sa coc sfecla in cuptorul incins la 200°C. Am copt sfecla pana cand furculita a intrat cu usurinta in ea, apoi am lasat-o sa se raceasca complet. Coacerea a durat cam o ora, răcirea cam jumătate de ora. Sfecla rece am decojit-o (se decojeste usor, la fel cu cartofii copti).
2. Sfecla decojita se feliaza sau se rade (dupa preferinta).
Asezonarea salatei
4. Se curata si se razuieste hreanul. Se adauga hrean din belșug peste sfecla coapta feliata (rasa), asezata intr-un castron mare. Daca preferati, puteti adauga si chimen, dupa gust.
5. Otetul se amesteca cu mierea de albine (sau cu zahar dupa gust) si cu sarea, apoi se omogenizeaza cu sfecla si hreanul.
Se poate consuma imediat sau se poate imparti in borcane (foarte curate si uscate), presandu-se usor si turnand deasupra fiecarui borcan cate putin lichid. Fireste ca va avea un gust mai bun dupa ce sfecla se marineaza in vinegreta dulce acrisoara si preia si gust de hrean. Hreanul actioneaza ca un conservant natural, salata se va pastra foarte bine in borcanele inchise cu capace sau celofan, vreme indelungata. Borcanele se depoziteaza in camara, ferite de actiunea directa a soarelui.
Mi-au rezultat 5 borcane de cate 750 de ml., desigur, insuficient pentru fiica mea, care adora salata asta.
Gina draga, sa-ti fie de folos!
Lasă un răspuns