Salată de creveți cu avocado și porumb – rețetă rapidă și delicioasă
Salată de creveți cu avocado – rețetă rapidă de salată delicioasă, hrănitoare, plină de vitamine. Încearcă o rețetă de salată cu creveți și avocado explicată detaliat, cu timpi, sugestii de ingrediente, timpi de preparare și calorii/porție.
Prima rețetă pe care o public în 2021 este o salată delicioasă. Cred că la fel se va întâmpla și-n 2022, și-n 2023 și așa mai departe. Pentru că, dragilor, dacă vouă vă e greu după sărbătorile de iarnă, cu al lor meniu tradițional, gustos dar totodată extenuant pentru ficatul unui individ normal, ce să mai zic eu? De ani de zile fac față la câte două rânduri de sărbători! :)) Cititorii mei fideli știu demult că bărbatu-meu e sârb, cu tot ceea ce implică asta: familia extinsă veselă și afectuoasă, cei mai faini socri, două Crăciunuri, două revelioane, sărbătoarea patronilor casei etc. Încă n-am zis hop, abia pe 21 ianuarie e Sfântul Iovan, omologul lui Ion al nostru. Între două sărbători, ne străduim să menținem în formă mâncând salate fel de fel. Ultima a fost această salată de creveți cu avocado, cea cu gustul cel mai proaspăt și mai răcoritor din ultima vreme.
Vă invit, așadar, să descoperiți rețeta de salată în cele ce urmează. Am consemnat totul, cu tot cu sugestii de substituire a ingredientelor, de montare în farfurie și de planificare a lucrului în caz că o faceți când aveți invitați.
Ingrediente salată de creveți cu avocado și porumb
- 300 de grame de creveți curățați de carapace și intestin, gata gătiți (fierți, trași la tigaie sau la grill)
- 1 avocado bine copt, mare, de 120-150 de grame
- 1 borcan sau conservă de 330 de grame cu porumb
- 100-120 de grame de frunze de salată (tipul sau mixul preferat, eu am folosit o căpățână mică de lollo biondo)
- 2 tije de țelină apio (80 de grame)
- 6 tomate cherry (opțional, nu au cine știe ce aport de gust dar înviorează plăcut culoarea salatei)
- 2-3 fire de ceapă verde (după cât sunt de mari)
- 1 ardei jalapeno
- 1 legătură mică de coriandru proaspăt (15 grame – se poate înlocui cu pătrunjel verde)
- zeama și coaja de la ½ de lămâie netratată (se poate înlocui cu 1 limetă)
- 1 linguriță cu vârf de muștar de dijon
- 1 linguriță de miere sau sirop de agave
- 30 ml. ulei de măsline
- sare și piper după gust
Pe scurt, despre ingrediente, posibile înlocuiri etc
Salata de creveți cu avocado e făcută cu ingrediente care se găsesc cu ușurință în orice supermarket. Eu am folosit varietatea de salată lollo biondo, puteți alege, însă, salata (sau mixul de frunze) preferat/ă. Tomatele arată frumos în combinație cu celelalte ingrediente, dar nu prea simțit că gustul lor ar fi contat cu adevărat în salată. Mă gândesc să încerc cât de curând să fac aceeași salată dar cu ardei roșu în locul acestor roșioare. Cred că acesta ar aduce un plus de textură dar și un gust mai curajos.
Creveții pe care i-am folosit în această salată sunt destul de mărunți, prefierți, congelați. I-am lăsat să se decongeleze peste noapte, în frigider, I-am opărit 1 minut în apă sărată (ca pentru paste) și i-am scurs. I-am lăsat să se răcească și i-am folosit pentru prepararea salatei. Mi s-a părut că, pentru o salată în care oricum urma să amestec creveții cu celelalte ingrediente, nu are sens să cumpăr creveți mai mari, cruzi, care sunt mult mai costisitori. Au fost chiar foarte buni aceștia, dulci și gustoși și cu o mărime numai bună de luat în furculiță.
Și-acum, ajungem la ceea ce doare: coriandrul! Știu bine că mulți dintre voi nu-l prea iubiți. Părerea mea este că nu l-ați gustat în combinația potrivită. Categoric, coriandrul proaspăt nu aduce nimic bun într-o ciorbă tradițională românească. În această salată de creveți cu avocado, însă, aroma lui citrică și parfumată este cum nu se poate mai potrivită. În combinație cu frunzele de ceapă verde, lămâia și ardeiul jalapeno, coriandrul verde e perfect într-un dressing foarte proaspăt, foarte vibrant. Dacă, totuși, nu vreți să-i dați nicidecum o șansă, pur și simplu înlocuiți-l în dressingul pentru salată cu pătrunjel verde.
Salată de creveți cu avocado și porumb – mod de preparare
1. Pregătiți de la început toate ingredientele, ca să meargă treaba fără nicio poticnire. Frunzele de salată trebuie spălate bine în mai multe ape reci și zvântate. Ceapa verde curățată și spălată, la fel și restul legumelor folosite. Porumbul trebuie scurs prin sită de lichidul din conservă. Lămâia o răzuim de coaja galbenă, pe care o colectăm cu grijă, apoi stoarcem zeama. Dacă folosiți pentru salată creveți cruzi, aceștia trebuie fierți/trași la tigaie sau la grill. Atenție cu gătirea creveților, aceștia se gătesc foarte puțin, altfel vor avea o textură neplăcută, cauciucată. Practic, în momentul în care devin roz (din cenușii), sunt gata.
Pregătirea dressingului
2. Ardeiul jalapeno nu e doar un ardei iute, ci și unul foarte aromat. Acesta e principalul motiv pentru care l-am ales pentru această salată. Ca să nu deranjeze iuțeala acestuia, în cazul în care nu o agreați, tăiați ardeiul pe lungime și răzuiți cu cuțitul toate semințele și nervurile din interior. Odată eliminate acestea, tăiem ardeiul în cubulețe cât de mici posibil.
3. Punem într-un blender ½ din ardeiul jalapeno tocat, ¾ din frunzele de coriandru (sau pătrunjel) tocate mare, coaja rasă de lămâie și frunzele de ceapă verde, tocate. Păstrăm deoparte 1 lingură bună din zeama de lămâie, restul o ddăugăm în blender. Punem imediat și muștarul de dijon, mierea și uleiul de măsline. Adăugăm 1 praf bun de sare și piper negru măcinat după gust.
4. Blendăm totul câteva zeci de secunde. Vom obține un dressing cremos, de un verde vibrant. Gustăm dressingul și mai adăugăm sare/piper, dacă mai este nevoie. Ținem cont că acest dressing trebuie să fie suficient de asezonat pentru a da gust tuturor ingredientelor din salată.
Asezonarea și asamblarea salatei
5. Punem creveții într-un castron și adăugăm peste ei ¹⁄3 din dressing și restul de jalapeno tocat cubulețe. Îi lăsăm deoparte, să-și tragă gust, până când ne ocupăm de celelalte ingrediente pentru salată.
6. Curățăm avocado de coajă și sâmbure, apoi îl stropim cu zeama de lămâie păstrată (vezi pasul 3) și-l amestecăm, să preîntâmpinăm oxidarea. Tăiem țelina apio în cubulețe iar partea albă a cepei verzi în rondele fine. Tăiem roșiile cherry în jumătăți și suntem gata să asamblăm salata de creveți cu avocado și porumb.
7. De fiecare dată când fac câte o salată care conține și frunze, îmi place să păstrez câteva proaspete, să se vadă frumos pe farfurie. Așa am procedat și acum: am rupt vârfurile crețe ale salatei lollo biondo și le-am păstrat deoparte iar restul am rupt-o în bucăți potrivite de luat în furculiță. Aceasta este abordarea mea, dar nu-i musai să faceți ca mine, puteți rupe salata în bucăți pur și simplu.
8. Am pus într-un castron salata ruptă în bucăți, porumbul scurs, avocado, roșioarele, creveții cu tot cu dressingul din castron, ceapa verde și țelina apio. Din dressing, am păstrat cam 2 linguri, restul l-am adăugat în castron și am amestecat. Omogenizarea trebuie să o facem cu grijă, pentru că nu dorim să zdrobim ingredientele, doar să ajungă dressing pe fiecare element, ca să aibă salata gust.
Câteva sugestii de montare
9. Eu am montat această salată pe farfurii întinse. La fel de bine, se poate monta salata și în boluri sau în cupe, în porții mai mici. Important este să fie servită cât de repede posibil după ce frunzele au intrat în contact cu dressingul. Altfel, lămâia, aciditatea din dressing va face ca salata să se vestejească și nu va mai arăta la fel de bine. Inclusiv textura va avea de suferit. Dacă doriți să pregătiți salata cu un oarecare avans înaintea servirii, parcurgeți toți pașii de la 1 la 7 iar pasul 8 îl lăsați chiar înainte de servire, ca să oferiți la masă un preparat foarte proaspăt.
Așa cum v-am spus, am lăsat câteva frunze de salată neasezonate, pentru servire. Ca să aibă și acestea gust, am stropit farfuriile cu dressingul păstrat (2 linguri) apoi am distribuit aceste frunze pe farfurii. Deasupra lor, am montat salata amestecată cu dressing în castron. Am încercat să-i dau o formă mai înaltă, conică. Frunzele de coriandru păstrate le-am pus deasupra salatei și am servit-o imediat.
E o salată super răcoritoare, cu un gust citric, absolut încântător, care a intrat printre favoritele familiei. Sunt sigură că și vouă poate să vă reușească exact la fel, dacă acordați atenția cuvenită tuturor detaliilor rețetei. Vă aștept cu vești bune!
ALTE REȚETE DE SALATE GĂSEȘTI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns