Cautare in site
x inchide

Đurđevdan, 6 mai 2009

Adaugata la de

Jumatatea mea este de nationalitate sârbă, face parte din minoritatea etnica sârbească din Banat. Religia sârbilor este ortodoxă pe stil vechi, urmând calendarul iulian, astfel, in data de 6 mai se sărbătoreste Sfântul Gheorghe – Đurđevdan. O zi importantă a familiei sârbeşti o reprezintă ziua sfântului casei; fiecare familie are un sfânt protector – care se moşteneşte de obicei pe linie masculină – şi este sărbătorit alături de prieteni şi de întreaga familie. In familia sotului, Sfântul Gheorghe este sfântul protector al familiei socrului, iar Sfântul Ion (Sveti Jovan) – al soacrei mele; o consecinta a respectului si bunei intelegeri care domneste in familie este faptul ca aceasta casa este protejata de amandoi sfintii, atat cel mostenit pe linie masculina, cat si cel mostenit pe linie feminina, asa ca se petrece atat de Đurđevdan – pe 6 mai, cat si de Sveti Jovan – pe 19 ianuarie – iata, o casa foarte bine pazita de doi inalti pazitori si cu dublu prilej de bucurie!

Iata cum am petrecut anul acesta de Đurđevdan:

Totul s-a desfasurat sub supravegherea binevoitoare, dar stricta, a icoanei Sfântului Gheorghe. In ziua precedenta sarbatorii, socrii mei au mers la biserica, apoi preotul a venit acasa si a facut o slujba de sfintire a casei, pregatind, astfel, locuinta si familia pentru sarbatoarea Inaltului Protector.

Soacra mea este o bucatareasa exceptionala, care pune mult suflet in tot ceea ce face, asa ca intotdeauna mancarurile ei au savoare.

Lasandu-i soacrei mele timp pentru ultimele retusuri asupra meniului, am facut turul gospodariei – un loc in care eu ma simt intotdeauna foarte bine.

Pentru inceput, ne-am asigurat ca bunavointa dumnealui fata de noi nu a suferit vreo modificare, de cand nu ne-am vazut:

Socrul meu si-a descoperit, de anul trecut, o pasiune pentru oierit, creste doua oi de talie foarte mare si un berbec de aceeasi rasa adusa din Srbija; de curand, a aparut si o mieluta:

Un curcan se infoaie la noi, aparandu-si teritoriul. Sotul meu il asigura, prieteneste, ca va sfarsi la noi in cuptor!

Un cocos tinerel inconjurat de „admiratoarele” lui:

Gãini si bibilici – pirchițe le numim noi, bãnãțenii:

Intre timp, socrul meu hotaraste sa isi aduca contributia personala la la meniul sarbatoresc, asa ca aprinde focul la gratar:

Iar noi admiram copaceii tineri, unii plantati in anul ce a trecut, altii anul acesta:

Straturile de legume si zarzavaturi, cuminti aliniate:

Incredibil de multa verdeata:

Pendula asezata frumos deasupra calendarului ortodox pravoslavnic ne aduce aminte ca vremea a cam trecut:

Asa ca ne adunam in jurul mesei frumos aranjate, cu lumanare aprinsa in sfesnic, ne inchinam si spunem „Oće Naš” – „Tatăl nostru”.

Si incep sa vina bucatele, pregatite de soacra mea, in cea mai mare parte, din ingrediente produse in gospodaria proprie – mai intai, supa clara de gaina, cu taitei de casa:

Pulpe de pui facute pe gratar de socrul meu:

Mititei, snitele din piept de pui si din cotlet de porc, cartofi la tava – deliciosi, cu smantana si sunculita, salata de varza dulce:

Ne infruptam, pe rand, din toate bunatatile:

Si intr-un final – ditamai tortanul:

Un blat asemanator unui chec marmorat, foarte fraged, peste care soacra mea a presarat capsuni, apoi l-a acoperit cu crema de vanilie si cu frisca.

Mancam bine si temeinic, pentru a dobandi bunavointa Sfantului Protector. Ce chiar nu mai incape, luam la pachet – o tava cu cesnice – un fel de baclavale, absolut delicioase:

Apoi ne luam ramas bun si o luam catre casa. Sotul meu conduce parca mai incet ca de obicei, asa, a indestulare. Si, cu sentimentul ca tocmai am indeplinit un ritual, vorbim despre toate frumoasele obiceiuri care ar fi pacat sa se piarda, despre Ruga, despre traditii de Craciun, despre tot ceea ce a insemnat copilaria si viata noastra aici, in Banat.

Instagram @lauralaurentiu

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

13 comentarii la Đurđevdan, 6 mai 2009

  1. Anonymous spune:

    ceau ma numesc mihaela si sunt din romaania dar sunt casatorita in serbia in satul nou imi plac toate retetele tale cu drag mihaela

  2. Anonymous spune:

    Draga Laura! Felicitari! Felicitari! Felicitari!
    Atat de multe retete si atat de bune!
    Iti multumim pentru rabdarea cu care le postezi.
    Totusi una lipseste… sau e secret de soacra?
    Cesnica!!!! Ne-ai promis ca ne-o dai! Te rugam din nou! Stiu ca nu e usoara, poate acum cu foile astea sarbesti gata preparate sa fie ceva mai simplu, dar totusi, te rog… reteta de Cesnica!
    Multumesc mult, cu drag, Roxana Zugravu

  3. laura laurentiu spune:

    In acest caz, Doru, chiar sunt emotionata – oare ce parere va avea inaltul juriu? Sper sa fie de bine…

  4. Doru spune:

    Cu siguranţă vei fi prima care va afla impresiile, dar nu ale mele ci ale celui mai drastic juriu: băieţii mei şi mama lor :). Şi cu ocazia asta voi oferi şi un regal gastronomic sibienilor, care m-au adoptat :).

  5. laura laurentiu spune:

    Doru, iti multumesc din suflet pentru cuvintele frumoase :). Multe dintre retetele pe care le-am consemnat aici, pe blog, isi au sursa in propriile mele evocari ale copilariei mele, ale oamenilor pe care i-am cunoscut. Abia astept sa imi spui ce impesie iti fac retetele mele :).

  6. Doru spune:

    P.S.: MUSAI să ne dai reţeta de cesnice :).

  7. Doru spune:

    Bună seara! Primiţi şi bărbaţi pe aici?
    Cu totul întâmplător am dat de acest blog,căutând aluatul pentru tăiţei, şi, Doamne, câte amintiri plăcute sufletului meu mi-ai trezit! Eram tânăr, în urmă cu vreo 14 ani, când am ajuns la Valcani, proaspăt ofiţer, într-o cameră închiriată la doda Draghina, draga de ea! Îmi amintesc şi acum o femeie în toată puterea, în ciuda vârstei de vreo 70 de primăveri, cum mă îmbia dimineaţa cu şunca frumos tăiată, alături de câteva paradaise abia culese din grădină şi ouăle ce tocmai le culesese din cuibar! Dar clătitele… avea ea un „secret” – nu ştiu dacă al ei sau al bănăţenilor – albuşul îl bătea bezea, apoi îl amesteca în compoziţia de clătite. Cât de pufoase şi aromate ieşeau… o minune! Dar sarmele în care, pe lângă carnea de purcel mai arunca şi ceva cărniţă de curcan?!
    Ulterior m-am mutat în Timişoara… unde nu era săptămână să nu încerc o pleskavitza.
    Mulţumesc, Laura… şi în semn de apreciere, află că eu, fiind pasiont de gastronomie, voi încerca personal reţetele tale.
    Ce va ieşi… te voi ţine la curent, pe măsură ce le voi face :).

  8. laura laurentiu spune:

    DiAnais – asa este, supa cu gaina de casa e de necomparat cu cea obtinuta din pasari de cumparat. O sa vin cu o reteta de cesnice, daca iti doresti :).

  9. DiAnais spune:

    Cat de bine arata supa cand e facuta din gaina de casa…ce dor imi este! :)

    Si cesnicele arata foarte bine…poate ne oferi si o reteta, cand ai timp. :)

  10. laura laurentiu spune:

    Fiecare om ar trebui sa simta un orgoliu aparte al locului din care provine – dar noi, banatenii, cred ca suntem legati in mod special de locurile noastre. Ni-s mandri ca ni-s banateni si ca Banatu-i fruncea!

  11. Anonymous spune:

    TARE MANDRU DESCRII O ZI DE SARBATOARE IN BANAT .ASA SA VADA LUMEA CAT IS DE INSTARITI BANATENII, IMI PLACE TARE MULT SA CITESC PAGINA TA, CA PUI SUFLET SI GASESC MINUNATII PE EA .SI IO MI-S MANDRU CA MI-S BANATAN!

  12. laura laurentiu spune:

    Bucatar-maniac – au fost bucate simple, dar absolut naturale si cu un gust desavarsit! Multumesc pentru vizita si te mai astept :).

  13. bucatar maniac spune:

    mmmmmmmmmm, ce de bunatati!