Salată de pepene roșu cu feta și mentă – rețetă grecească super rapidă
Salată de pepene roșu cu feta și mentă – rețetă grecească super rapidă, una dintre cele mai plăcute salate de vară. În articolul ce urmează veți găsi lista de ingrediente pentru salata de lubeniță cu brânză, modul de preparare și idei de diversificare/personalizare a rețetei.
Această rețetă de salată de pepene roșu cu feta și mentă este unul dintre deliciile vacanțelor de vară petrecute în Grecia. Eu am descoperit-o în Creta, sub denumirea
Salata me karpouzi kai feta. A devenit una dintre amintirile mele culinare cele mai agreabile, alături, desigur, de la fel de delicioasa salată grecească – horiatiki.
Evident, după ce m-am întors acasă, am căutat o rețetă pe net. Am găsit multe variante. Am ales una și am început să fac și eu această salată de pepene roșu. În sezonul lubeniței – adică al pepenilor roșii, care, pe la noi, sunt denumiți numai și numai lubeniță și nu altfel – o pregătesc deseori. O servesc ca aperitiv sau gustare și o găsesc aducătoare de satisfacții majore, pentru că e răcoritoare, hidratantă și, nu în ultimul rând, are un gust absolut senzațional.
POSIBILE VARIAȚIUNI PE TEMA DATĂ
La fel cu toate rețetele fără autor determinat, și această salată de pepene roșu are multe variante. O să vă menționez, pe scurt, câteva feluri în care o puteți personaliza, pornind de la variantele deja în circulație.
a. Puteți folosi pepene roșu cu miez roșu sau cu miez galben. Asta nici măcar nu e o variantă, e cam la mintea cocoșului că rețeta nu se schimbă deloc, doar cromatic.
b. Puteți adăuga în salata de pepene roșu, în plus față der ingredientele de pe lista de mai jos, 1 ceapă roșie de dimensiuni medii, tăiată în peștișori fini. Pentru un gust și mai bun, marinați puțin ceapa tăiată cu sare, puțin oțet și o linguriță de miere.
c. Desigur, salata va ieși la fel de bună dacă în loc de brânza feta folosim o telemea locală, bună și grasă, tăiată în cubulețe.
d. Lista de ingrediente conține crema balsamică de rodie, care este un ingredient specific grecesc. Aceasta este dulce acrișoară, fără să conțină zahăr. O puteți cumpăra de la un magazin cu ingrediente grecești. Eu o cumpăr de aici iar această recomandare NU este sponsorizată. De altfel, dacă nu aveți crema balsamică de rodie, puteți folosi, pentru rețeta de salată de pepene roșu, și crema balsamică pe care o găsiți în supermarketuri, diferența nu e cine știe ce.
e. Am văzut variante de salată de pepene roșu care includ și măsline, cu sau fără sâmburi.
f. Unele variante prevăd adăugarea unor frunze de ruccola sau de spanac tânăr. Altele mai conțin diverse semințe și un pic de ardei iute, așa ca cea de aici.
De reținut este că rețeta propusă de mine este cea mai simplă și că pe baza acesteia puteți rafina salata de pepene roșu după gustul propriu. Cred că am exagerat un pic cu timpul de preparare și chiar mai rapid de zece minute vă puteți bucura de această salată extrem de ușor de făcut.
Ingrediente salată de pepene roșu cu feta și mentă – rețetă grecească super rapidă
- 500 de grame de pulpă pepene roșu, preferabil fără semințe (pe cât posibil), rece, de la frigider
- zeama de la 1 lămâie mică
- opțional: puțină coajă de lămâie, doar partea galbenă, de la suprafață, fin răzuită
- 1 linguriță rasă de sare
- 30 ml. de ulei de măsline extravirgin
- 4 linguri de cremă balsamică de rodii (sau simplă, în lipsa acesteia)
- 5-6 rămurele de mentă proaspătă
- 300 de grame de brânză feta, tăiată cubulețe
- piper proaspăt măcinat
Mod de preparare
1. Alegeți un pepene roșu bine copt, dulce și cu pulpa fermă. Curățați de semințe și tăiați în cuburi sau triunghiuri (cum preferați) pepenele roșu, în prealabil răcit la frigider. Pentru salata de pepene roșu, vom folosi 500 de grame de pulpă, deci, dacă doriți să cântăriți, e indicat să o faceți după ce ați scăpat de coajă. Totuși, pentru rețeta asta, gramajele nu sunt chiar bătute în cuie. Dacă veți folosi 600 de grame de pepene roșu în loc de 500 de grame, chiar nu e o greșală.
Puneți cuburile/triunghiurile de pepene roșu într-un castron încăpător.
2. Într-un castronel, puneți zeama de lămâie, crema balsamică, sarea, piper proaspăt măcinat după gust, coaja de lămâie (dacă o folosiți) și uleiul de măsline. Bateți cu furculița până sarea se dizolvă. Gustați dressingul și ajustați nivelul de sare, dacă e nevoie.
3. Frunzulițele de mentă, bine spălate și zvântate, se rup de pe tulpini și se toacă din cuțit, în bucăți mari. Menta se adaugă chiar la final în salată, altfel frunzele se înnegresc (se oxidează).
4. Adăugăm dressingul peste pepenele roșu și amestecăm cu delicatețe. Punem în castron ²⁄3 din cubulețele de feta și omogenizăm. Chiar înainte de servire, adăugăm frunzele de mentă, amestecăm ușor și presărăm restul de brânză pe suprafața salatei. Gata de savurat și încântat, eventual cu încă un pic de piper proaspăt râșnit!
Chiar dacă sunteți mai reticenți față de combinația dulce-sărat, să știți că piperul, dressingul proaspăt și mai ales menta reușesc să adune toate gusturile la un loc, armonizându-le perfect. Salata de pepene roșu cu feta și mentă chiar merită încercată!
MAI MULTE REȚETE DE SALATE GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns