Salată de varză murată cu chimen și paprika – rețetă simplă, tradițională
Salată de varză murată cu chimen și paprika – rețetă simplă, tradițională, explicată pas cu pas, cu gramaje exacte și modul de lucru ilustrat cu poze step by step. Ce fel de ulei se folosește pentru salata de varză acră?
V-am povestit de curând, atunci când am publicat și rețeta de varză murată cu carne de porc (toroș), că în fiecare an, cam pe vremea asta, soacră-mea și soră-mea se întrec să-mi dăruiască varză murată. Duminică am primit trei căpățâni, de la soacră, și se impunea să le folosesc cât de curând. Așa mi-a și venit ideea să fac varza murată cu carne, a cărei rețetă o puteți accesa cu un click pe poza de mai jos.
Varza soacră-mii e întotdeauna foarte faină, potrivit de sărată, aromată și gălbuie. O pune la murat cu cubulețe de gutui și boabe de porumb, de asta are culoarea asta faină! Pe când o admiram și mă cinsteam cu un păhărel de moare de varză, întrebându-mă ce să fac cu ea, bărbatu-meu a venit cu ideea să fac o salată de varză murată. Zis și făcut, mai ales că, în iarna asta, n-am mai făcut niciodată!
Ingrediente Salată de varză murată cu chimen și paprika
- 1 varză murată mică (1,2 kilograme a avut a mea, sigur că se poate folosi o varză de orice dimensiuni sau chiar mai multă, rețeta e ușor de multiplicat)
- 1 lingură rasă cu semințe de chimen
- 1 linguriță cu vârf paprika dulce
- ¼ linguriță cu piper negru, preferabil proaspăt măcinat
- 40-50 ml de ulei de floarea soarelui (presat la rece, dacă găsiți)
Mod de preparare Salată de varză murată cu chimen și paprika – rețetă simplă, tradițională
1. Am tocat varza murată fin, din cuțit. Părțile foarte groase cât și cotorul le-am eliminat. Observație: dacă varza e foarte, foarte sărată, recomand să fie clătită în una-două ape reci. În rețeta de salată de varză murată cu chimen NU se adaugă suplimentar sare, dar chiar și așa unele verze murate sunt excesiv de sărate.
2. Am pus tocătura de varză într-un castron încăpător. Acesta trebuie să aibă un volum suficient cât să permită amestecarea ulterioară a salatei, fără a da pe afară.
3. Am adăugat peste varza murată din castron chimenul, paprika dulce și piperul negru, proaspăt măcinat. Opțional, puteți zdrobi puțin și semințele de chimen, într-un mojar, aroma va fi chiar mai intensă.
4. După adăugarea mirodeniilor, am adăugat peste varza murată și uleiul. Nu se folosește ulei de măsline pentru rețeta de salată de varză murată cu chimen! Personal, ador uleiul de măsline extravirgin de-l mănânc pur și simplu pe pâine (și nu e o exagerare). În rețeta asta, însă, nu are ce să caute. Nu se potrivește specificului rețetei și nu merge nici cu gusturile. Dacă vreți să folosiți un ulei foarte bun, căutați un ulei de floarea soarelui presat la rece, puteți comanda unul bun cu un click aici.
5. Am amestecat totul foarte bine, cu o lingură de lemn, așa încât fiecare fâșiuță de varză murată să fie ușor unsă cu ulei și acoperită cu mirodenii.
6. Am acoperit castronul cu folie alimentară. Am lăsat varza murată și aromele adăugate să se ”împrietenească” timp de 30 de minute, în cămara răcoroasă. Se poate lăsa mai mult, chiar peste noapte, la frigider, și va ieși delicioasă.
Servirea
După trecerea timpului de odihnă, am transferat salata într-o salatieră și am servit-o. Cu ce anume? Cu un cârnat fript, și s-a potrivit de minune! Cârnatul suculent, un piure de cartofi cremos și salata de varză murată aromată și rece au alcătuit împreună un prânz atât de fain, încât m-am tot întrebat de ce nu o pregătesc mai des! Înainte de a servi salata la masă, am presărat-o cu un strop de paprika dulce în plus, ceea ce a făcut-o și mai apetisantă.
MAI MULTE REȚETE CU VARZĂ MURATĂ GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns