Salată de morcovi coreeană, rețetă de salată delicioasă, plină de vitamina A
Salată de morcovi coreeană, rețetă de salată delicioasă, plină de vitamina A, ușor de făcut, ieftină și gustoasă. Salată de morcovi rași, cruzi, asezonată cu un dressing simplu și gustos, modul de preparare detaliat explicat.
Nici nu îmi mai amintesc câți ani au trecut de când am făcut prima dată această salată de morcovi coreeană. De fapt, n-am habar dacă salata asta are sau nu ceva în comun cu Coreea. Știu însă că e delicioasă, ieftină, ideală în sezonul de iarnă, când avem atât de puține legume de sezon din care să facem salate de crudități. Și mai e și frumușică, așa cum o vedeți în poza de mai jos.
Am descoperit rețeta de salată de morcovi coreeană pe pe forumul culinar.ro, despre care am mai povestit, unde fusese postată de o fată din Republica Moldova, al cărei nume, din păcate, nu mi-l amintesc. Ea a denumit rețeta, la postare, ”morcovi peișoare”. Lucru destul de amuzant, îmi amintesc că nimeni nu a înțeles ce sunt aceste ”peișoare”. De fapt, era vorba despre paie/păișoare, făcând referire la forma morcovilor, rași într-un fel anume.
Autoarea ne-a explicat că salata este foarte populară în Moldova, unde are și denumirea de salată coreeană. Eu așa am reținut-o. După atâția ani, încă fac salata de morcovi coreeană și încă mi se pare delicioasă. Foarte puțin am modificat-o, am renunțat la zahăr și cam atât.
Fiind o perioadă a anului în care vitaminele ni le putem lua mai degrabă din cutiile de medicamente decât din surse naturale, vă recomand cu tot sufletul rețeta, mai ales că 100 g de morcov proaspăt conține 8285 mcg de betacaroten și 16706 UI de vitamina A.
Ingrediente salată de morcovi coreeană
- 500 de grame de morcovi
- 1 ceapă mică (30-40 de grame)
- 40 de mililitri de ulei (de floarea soarelui sau alt ulei cu gust neutru)
- 1 linguriță de semințe de coriandru măcinate
- 1 cățel mic de usturoi
- 1 lingură (20 mililitri) de sirop de agave sau îndulcitorul agreat
- 30-40 ml de oțet de mere de 6° sau zeamă de lămâie/limetă
- 1 linguriță rasă de sare (sau după gust)
- piper negru măcinat (după gust)
- opțional: 1 lingură rasă de semințe de susan prăjite (alb și negru)
În poza de mai jos se pot vedea principalele ingrediente pe care le-am folosit pentru această salată de morcovi coreeană. Nimic mai simplu, nimic mai accesibil.
O singură precizare aș avea, înainte de a trece la indicațiile de preparare: chiar dacă nu agreați coriandrul verde, nu cumva să renunțați la semințele de coriandru! Gustul semințelor NU are nimic în comun cu cel al plantei verzi! Mai multe despre coriandrul verde sau semințe puteți afla în acest articol. Semințele de coriandru au un parfum citric, aducând cu cel de coajă de lămâie, dar mai discret. Aportul lor în salata de morcovi coreeană este esențial, dându-i aroma care o face atât de specială!
Mod de preparare salată de morcovi coreeană
1. Primul pas, am curățat morcovii de coajă, i-am spălat bine și i-am zvântat. Pentru rețeta de salată de morcovi coreeană, e nevoie fie de o mandolină, fie de un spiralator pentru legume, fie de o răzătoare așa cum vedeți în poza de mai jos. Oricât de ciudat ar părea, salata nu iese la fel dacă morcovii se rad pe răzătoarea clasică. Nu vor avea aceeași textură și parcă și gustul va fi diferit.
Zic asta pentru că, inițial, am făcut salata asta cu morcovii rași pe răzătoarea mare (obișnuită), cu toate că autoarea rețetei avertizase că salata e total diferită dacă se folosește tipul de răzătoare recomandat. După un timp, am găsit-o, am cumpărat-o (a costat vreo 20-30 de lei) și m-am convins că fata chiar avea dreptate.
2. Așadar, am dat morcovii pe răzătoare, încercând să obțin fire lungi.
3. Așa cum spunea autoarea rețetei, am obținut niște ”păișoare” de morcovi. Aș putea să le zic morcovi ”chibrițele”, pentru că fiecare bucată seamănă cu un chibrit.
Uleiul aromat cu ceapă
4. Am tocat ceapa și am pus pe foc mediu o tigaie mică, în care am adăugat uleiul. Când uleiul s-a încins, am pus ceapa tocată și un praf de sare. Am amestecat din când în când și am lăsat ceapa să se prăjească până s-a rumenit, devenind brună pe alocuri. Totuși, ceapa nu trebuie să se ardă, însă.
5. Imediat ce ceapa s-a rumenit, am luat tigaia de pe foc. Am pus o sită fină deasupra unui castronel termorezistent și am filtrat uleiul, colectându-l în castronul de dedesubt. Am lăsat ceapa să se scurgă bine de ulei apoi am aruncat-o. Nu mai avem nevoie de ea, doar de gustul de ceapă prăjită care a rămas în ulei.
Prepararea dressingului
6. Peste uleiul din castronel, am adăugat oțetul de mere și 1 lingură de sirop de agave. Se poate folosi miere sau alt îndulcitor sau, dacă folosiți, în loc de oțet, zeamă de limetă (care nu e atât de acră), dulceața morcovilor este, de obicei, suficientă pentru a o echilibra. Am bătut bine cu furculița, până ce toate s-au emulsionat.
Salată de morcovi coreeană – asezonarea
6. Peste morcovii din castron (vezi pasul 3) am presărat sarea și am râșnit piper negru după gust. Am adăugat și coriandrul măcinat și cățelul de usturoi zdrobit. În final, am adăugat tot dressingul pregătit la pasul anterior.
7. Am amestecat bine și am gustat. Gustul trebuie să fie perfect echilibrat între sărat, dulce și acrișor. Dacă mai e nevoie de sare sau oțet, acum este momentul să se adauge, ca să se obțină o salată de morcovi coreeană cu exact gustul dorit. După asezonare, am acoperit salata cu folie alimentară și am lăsat-o la frigider timp de 3 ore. Deși este foarte gustoasă imediat după amestecare, gustul va fi desăvârșit după acest timp de odihnă.
8. Înainte de servire, am transferat salata în castroane potrivite pentru servire și am presărat-o cu semințe de susan alb și negru, ușor prăjite. Chestia asta cu susanul am văzut-o mai târziu, la ani de zile după ce am început să fac rețeta. După părerea mea, nu e ceva esențial dar categoric e drăguț.
Așadar, dacă am susan acasă pun și dacă nu, nu-l pun, iar salata e exact la fel de delicioasă, servită rece, alături de o friptură sau simplă, ca gustare. E răcoritoare, delicată, cu o textură excelentă și atât de gustoasă încât întotdeauna sorb și ultima picătură de dressing rămasă în castron.
MAI MULTE REȚETE DE SALATE GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos, sper să încercați rețeta și să reveniți cu vești bune!
Lasă un răspuns