Salata turcească de tomate cu nucă – rețeta gavurdağı salatası
Salata turcească de tomate cu nucă – rețeta gavurdağı salatası – explicată pas cu pas, cu lista de ingrediente la gram și modul de lucru detaliat. De unde provine rețeta salatei gavurdağı? Rețetă turcească de salată, perfectă alături de kebab sau alte cărnuri la grătar.
Dimensiunea categoriei de rețete turcești publicate pe blogul meu lasă să se înțeleagă cât de mult apreciez eu bucătăria turcească. Mi se pare că, pe lângă prospețimea specifică tuturor bucătăriilor din bazinul mediteranean, mai are ceva, numai al ei. Probabil curajul de a combina condimente și texturi contrastante, gustul mai complex al preparatelor… În fine, vacanța mea de vis este una în care stau măcar trei luni prin Turcia și mă plimb prin toate regiunile, degustând cât mai multe preparate locale!
Salata turcească de tomate cu nucă pe care v-o propun azi este originară din regiunea Gaziantep. Denumirea ei, în țara natală, este gavurdağı salatası și aș zice că ilustrează perfect ceea ce afirmam în paragraful anterior. Salata asta are gustul echilibrat între sărat, dulce, acru și picant. Pe lângă legumele de vară, adaosul de nucă dar și semințele de rodie îi dau o textură super faină. Vă invit să o descoperiți în cele ce urmează.
Ingrediente salata turcească de tomate cu nucă – rețeta gavurdağı salatası
- 500 de grame de tomate bine coapte, cărnoase
- 80-100 de grame de ardei gras, preferabil verde (eu nu am avut, am pus ardeii mei din grădină)
- 1-2 ardei iuți verzi, după cât de iute vă place (eu am pus unul care a fost verde acu vreo două zile, între timp a devenit mai degrabă portocaliu)
- 1 ceapă roșie mare (100-120 de grame)
- 1 legătură de pătrunjel verde, frunzele fără tulpini
- 100 de grame de nucă, tăiată mărișor, din cuțit
- 2-3 linguri de semințe de rodie (cam din ½ de rodie)
- 2 linguri de melasă de rodie
- 2 linguri de ulei de măsline extravirgin
- 1 cățel mic de usturoi
- 1 linguriță de sumac
- 1 linguriță de mentă uscată (cu mențiunea că am întâlnit și variante ale acestei salate care foloseau menta proaspătă dar și complet fără mentă)
- 1 linguriță de pul biber (fulgi de ardei iute)
- sare după gust
Câteva observații despre ingredientele acestei salate
Așa cum deja am menționat, salata gavurdağı are mai multe variante și sunt toate bune și corecte, niciuna nu e mai ”originală” decât alta (că tot am constatat o adevărată obsesie referitoare la ”originalitatea” rețetelor culinare. E o rețetă populară, chiar țărănească, pe care oamenii o pot personaliza conform preferințelor și disponibilității ingredientelor, fără a o face să-și piardă caracterul, însă.
Astfel, am văzut salata gavurdağı preparată cu ardei verzi și roșii sau doar cu ardei roșii. Unele variante prevăd folosirea unei mici cantități de castravete. Există și variante care, pe lângă sumac și melasa de rodie, ambele acre, prevăd și adăugarea zemei unei lămâi. Cum deja am menționat mai sus, unele variante presupun să se folosească menta uscată, altele menta proaspătă, așa cum există salată gavurdağı complet fără mentă. Aici puteți viziona un bucătar turc pregătind salata exact cum voi arăta, doar că fără mentă. Eu zic că atât timp cât rezultatul final vă place și are acel gust specific turcesc, e totul în regulă.
Mod de preparare salata turcească de tomate cu nucă – gavurdağı salatası
1. Am spălat bine tomatele și le-am zvântat. Unele variante presupun decojirea acestora, altele doar eliminarea semințelor. Eu am optat pentru cea de-a doua variantă. Am tăiat tomatele în jumătăți, apoi fiecare jumătate în câte 4 felii. Așa cum vedeți în poza de mai jos, am decupat cu cuțitul partea din mijloc a fiecărei felii, aceea cu semințele și zeamă multă. Nu am aruncat această parte, am folosit sucul de roșii pentru o ciorbă.
2. Odată eliminate semințele, mi-au rămas 380 de grame de tomate (orientativ vă precizez acest gramaj, care nu e bătut în cuie). Am tăiat feliile în fâșii și apoi în cubulețe, așa cum vedeți în poza de mai jos.
3. Am pus toate cuburile de tomate într-un castron încăpător și am trecut la pregătirea celorlalte ingrediente.
Pregătirea celorlalte ingrediente
4. Am curățat și am tocat cubulețe ceapa roșie. Așa cum am precizat deja, nu am avut chiar ardeiul cerut de rețeta de salată turcească de tomate cu nucă. În schimb, am început să culeg, de câteva zile, ardei din grădina mea. Nu sunt nici verzi, nici roșii, sunt albi-gălbui dar sunt foarte parfumați. Am folosit doi dintre acești ardei, pe care i-am spălat, i-am curățat de cotor și semințe și i-am tăiat în cubulețe.
5. Pe rând, am tocat și pătrunjelul și ardeiul iute, pe care, deasemenea, l-am curățat de semințe și nervuri. Soțul meu nu agreează mâncarea prea iute așa că trebuie să fiu de fiecare dată atentă să nu rămână bucăți picante de mari dimensiuni.
6. Am pus toate ingredientele pregătite deja peste roșiile cuburi din castron.
Error 403: The request cannot be completed because you have exceeded your quota..
Domain code: youtube.quota
Reason code: quotaExceeded
7. Am cântărit nuca și am tăiat-o în bucățele mărișoare, din cuțit.
8. Am adăugat nuca peste legumele deja pregătite, în castron, și am amestecat ușor. Acum, nu mai rămâne decât să asezonez salata gavurdağı!
Asezonarea salatei și servirea
9. În imaginea de mai jos, puteți vedea ingredientele pe care le-am folosi pentru a asezona salata turcească de tomate cu nucă. De la stânga la dreapta, vedeți sumacul, un condiment acrișor, obținut din floarea uscată a unui arbust, despre care am mai vorbit pe larg la rețeta de salată de ceapă cu sumac și pătrunjel. În micul recipient din mijloc, sunt fulgii de ardei pul biber iar mai în dreapta, menta uscată. Semințele de rodii cred că nu necesită o descriere specială iar în plan secundar, e uleiul de măsline și melasa de rodii, care se găsește la magazinele cu specific oriental dar și în magazinele de tip hipermarket.
10. Am adăugat peste ingredientele din castron cele 2 linguri de melasă de rodii.
11. Am adăugat sumacul, pul biber, menta uscată și 1 linguriță rasă de sare și am amestecat bine. Am gustat, după gustul meu a mai fost nevoie de sare, așa că am adăugat suplimentar, ceea ce vă încurajez și pe voi să faceți, potriviți gustul salatei gavurdagi așa încât să vă placă. În final, am adăugat semințele de rodie și am omogenizat totul.
12. Am transferat salata pe un platou pentru servire. Am servit-o proaspătă, imediat. Gustul este dulceag-acrișor-sărat-picant și, nu în ultimul rând, trebuie să menționez textura, care este chiar specială în salata turcească de tomate cu nucă. Găsim tomatele cărnoase dar și bucățele crocante de nucă și rodii.
Am alăturat salata gavurdagi unui suculent și gustos Adana Kebab, pregătit după rețeta pe care o găsiți cu un click pe poza de mai jos. Am avut un prânz de vis!
Sper să vă placă rețeta și să reveniți cu impresii! Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns