
Cartofi dulci la cuptor, crocanți și condimentați






Cartofi dulci la cuptor, crocanți și condimentați, rețetă simplă și rapidă pentru o garnitură sau o gustare delicioasă. O rețetă simplă dar de mare efect care te învață să pregătești cartofii dulci așa încât vor fi îndrăgiți de toată familia.
Cartoful dulce este unul dintre ingredientele cărora le-am permis să intre în bucătăria mea în ultimii vreo zece ani. Față de unele ingrediente noi, familionul a arătat o oarecare rezistență. Cartofii dulci, însă, au fost îmbrățișați cu mare entuziasm de toată lumea. Dragoste de la prima degustare! Așa că i-am pregătit în tot felul de moduri. În prima consemnare pe blog (cred că asta e prima), i-am gătit la slowcooker, alături de niște cotlete, apoi i-am făcut piure. Am făcut chiar și un gratin a la Dauphinoise din cartofi dulci. Fără dubiu, însă, cea mai comodă și rapidă manieră este de a găti acești cartofi dulci la cuptor. Cred că e și cea mai îndrăgită de familia mea, așa că îi fac deseori.
Cartofii dulci pregătiți astfel se potrivesc cu fel de fel de preparate. Chiar cu unele dintre cele mai elegante, aducând în farfurie dulceață și textură, așa cum s-a întâmplat la această ruladă din pulpă de miel la cuptor, de care-mi amintesc cu mare plăcere. Americanii nici n-ar concepe Ziua Recunoștinței fără cartofi dulci alături de curcan, și-ar fi bine să le urmăm recomandarea, pentru că, până la urmă, cartoful dulce chiar vine din America, la fel ca cel obișnuit! Așa am procedat și eu cu acest fabulos curcan umplut cu castane care a fost delicios alături de piureul de cartofi dulci.
Pe măsură ce țăranii români învață să cultive și alte legume, acestea ajuns în bucătăriile noastre tot mai frecvent.
În afara legumelor care au deja tradiție în țara noastră, învățăm și noi să introducem în cartea de bucate a fiecărei case noi ingrediente. Am tot citit, în ultima perioadă, despre cultivarea cartofului dulce în România. Planta are o tehnologie simplă, se adaptează bine condițiilor de climă din țara noastră deci… de ce nu? Mă gândesc că și cartoful obișnuit o fi fost, la vremea când a fost adus de pe continentul american, întâmpinat cu o oarecare reticență. Până la urmă, iată cum cartoful a ajuns să fie cea mai uzuală garnitură posibilă. Pentru țăranii noștri, cultivarea acestui batat reprezintă o cultură mai profitabilă. Pentru noi, putem spune că reprezintă mai mult gust în farfurii.
O ALTĂ IDEE DELICIOASĂ DE GĂTIRE A CARTOFILOR DULCI GĂSEȘTI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Ingrediente cartofi dulci la cuptor, crocanți și condimentați
- 3 cartofi dulci mari (300-350 gr/bucată) – 1 kilogram în total
- 40 de ml. de ulei (de care vă place)
- 1½ de linguriță de sare grunjoasă
- ½ de linguriță de piper negru poaspăt măcinat
- ½ de linguriță de semințe de coriandru măcinate
- ½ de linguriță de usturoi deshidratat
- ¼ de linguriță de paprika iute, afumată
- ½ de legătură de mentă fin tocată – asta am folosit eu, se poate folosi cimbru, măghiran, pătrunjel sau chiar nimic
Mod de preparare cartofi dulci la cuptor, crocanți și condimentați
1. Am pornit cuptorul și l-am fixat la 200°C, funcția cu ventilație. Am pregătit tava cuptorului, așternând-o cu hârtie de copt.
2. Am curățat cartofii de coajă, cu un peeler pentru legume. Unii ar putea prefere să nu îi decojească și în acest caz, e nevoie să se spele foarte bine coaja, cu un burete aspru. Totuși, așa cum se vede și în imaginea de mai jos, sub coaja cartofilor, fie ei dulci sau obișnuiți, se ascund acele „ochiuri” pe care eu prefer să le îndepărtez. Așadar, eu i-am curățat bine, i-am clătit cu apă rece și i-am tăiat în jumătăți, pe lungime.
3. Odată înjumătățiți, am tăiat cartofii în felii lunguiețe, cu grosimea (în partea cea mai groasă) de aproximativ 2-3 cm. M-am străduit să fac felii pe cât posibil egale. Asta e important, pentru că vor arăta mai bine în final. Mai ales, însă, e important să avem bucăți egale pentru că se vor coace toate în același timp.
4. Într-un castron mare, am amestecat uleiul cu sarea, piperul, paprika iute afumată, coriandrul măcinat, usturoiul uscat și menta tocată fin. Puteți renunța la oricare dintre mirodenii (mai puțin sarea și piperul), înlocuindu-le cu altele, după preferințele voastre. Am pus toate feliile de cartofi dulci în acest castron și le-am amestecat bine, ridicându-i pe cei de la bază spre suprafață, până când toate feliile au fost acoperite de amestecul condimentat.
5. Am aranjat feliile de cartofi dulci pe tava cuptorului, acoperită cu hârtie de copt.
Gătire la cuptor
6. Am dat tava cu cartofi dulci la cuptor, la o înălțime medie. I-am copt timp de 25 de minute, apoi i-am întors rapid cu ajutorul unei spatule și am continuat coacerea încă 10 minute. Am ținut acești cartofi dulci la cuptor 35 de minute, în total, la temperatura de 200°C, cu ventilația pornită. Timpul de coacere, însă, poate diferi în funcție de cuptorul fiecăruia dar și de dimensiunea la care s-au tăiat feliile de cartofi.
Servire cartofi dulci la cuptor, condimentați și crocanți
Imediat ce sunt gata, cartofii dulci se scot din tavă și se pun pe șervete de hârtie absorbantă. Astfel, se va se drena de uleiul în exces. Oricum, prea mult ulei nu au. Vor fi crocanți, foarte gustoși și cu miezul dulce și pufos. De data asta, eu i-am servit alături de un sos tzatziki, ca gustare și vă asigur că sunt delicioși, toată familia apreciază o astfel de gustărică. Ca garnitură, acești cartofi dulci la cuptor se pot alătura puiului fript sau rotisat, curcanului, așa cum deja am spus, dar și altor preparate.
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns