Cartofi dulci a la Dauphinoise
Cartofii dulci a la Dauphinoise sunt o alternativa la obisnuitul gratin din cartofi obisnuiti, destul de cunoscut. Cartofii dauphinoise, facuti din cartofi obisnuiti sau cartofi dulci, au avantajul ca se pot pregati in avans, incalzindu-se inaintea servirii, lucru care e de mare ajutor atunci cand avem de pregatit o masa mai sofisticata, pentru o ocazie speciala.
Desi nu sunt nici pe departe atat de fainosi cum sunt cartofii obisnuiti, neavand atata amidon, sau poate, tocmai de aceea, gratinul dauphinois iese minunat din cartofii dulci, parca mai delicat, cu o textura mai fina iar gustul sau dulceag pune intr-un mod foarte placut in valoare fripturile alaturi de care sunt serviti ca garnitura.
Eu am pregatit cartofi dulci a la Dauphinoise cu ocazia concursului Arena Bloggerilor și i-am servit alături de un mușchi de vită la grătar, într-un preparat care, ce credeți, chiar a câștigat competiția. Așadar, în cele ce urmează vă ofer o rețetă câștigătoare. Să vă fie de folos!
Ingrediente Cartofi dulci a la Dauphinoise
- 1 kg. de cartofi dulci
- 30 de grame de unt
- 1 catel de usturoi
- 1 vf. de cutit de chimen macinat
- 1 vf. de cutit de coriandru macinat (seminte)
- 300 de grame de smantana pentru gatit
- sare
- piper
- 1/2 lingura de menta tocata
Cartofi dulci a la Dauphinoise – preparare pas cu pas
1. Mai intai, am spalat cu grija cartofii dulci, i-am decojit si i-am feliat fin. I-am asezat intr-un castron incapator si i-am condimentat cu sare, piper, 1 catel de usturoi zdrobit si cate 1 varf de cutit de chimen si coriandru pudra.
2. Am uns cu unt solid o forma ceramica (30×20 cm.) si am pornit cuptorul, setandu-l la 165 de grade Celsius. Cat cuptorul s-a incins, am asezat in forma straturi de felii de cartofi dulci, cand si cand am mai presarat si cate putina menta tocata. Intre straturi, am stropit cu smantana dulce si am presat bine cartofii dulci. Deasupra ultimului strat am adaugat ceva mai multa smantana si am dat forma la cuptorul incalzit la 165 de grade Celsius, la o inaltime medie.
3. Dupa 1 ora, am putut strapunge toate straturile cu o scobitoare, fara sa intampin nicio rezistenta, iar suprafata a fost usor rumena, asa incat am apreciat ca gratinul meu de cartofii dulci a la dauphinoise este gata. L-am scos din cuptor si l-am lasat sa se racoreasca.
Dupa cum va povesteam inca de la inceput, cartofii se pot lasa sa se raceasca in forma, incalzindu-i in cuptor (preferabil cu abur), inaintea servirii. Nu a fost cazul de data asta, pentru ca intre momentul in care i-am scos din cuptor si momentul in care au fost serviti a trecut exact atata timp cat sa fie la temperatura ideala, nici fierbinti, dar nici reci.
Cartofii dauphinoise, mai ales cei din cartofi dulci, mai delicati ca si structura, sunt mai greu de portionat daca sunt fierbinti, dar daca sunt reci sau calduti se pot portiona frumos in patrate/dreptunghiuri sau se pot chiar decupa cu un decupator, asa cum am procedat eu pentru preparatul meu.
Pofta mare!
Lasă un răspuns