Ouă în sos de roșii
Ouă în sos de roșii, un preparat rapid și extrem de gustos. Ouă în sos de roșii, shakshuka, ouă în purgatoriu, huevos rancheros – mai multe denumiri și variante ale unei rețete. Cum se face rețeta de ouă în sos de roșii, pas cu pas.
Aceste ouă în sos de roșii sunt unul dintre acele preparate rapide și ușor adaptabile, care ne pot scoate din încurcătură de fiecare dată când nu avem timp de ceva mai elaborat. Cei care urmăresc și pagina Facebook a blogului, au putut constata, din seria #MicDejuncuLauraLaurențiu că sunt adepta unui mic dejun consistent și gustos. Așa că, pentru mine, aceste ouă în sos de roșii – numite de unii shakshuka, de alții ouă în purgatoriu – reprezintă un mic dejun pe care îl fac deseori și de care mă bucur alături de familie. Evident, preparatul este potrivit oricărui moment al zilei.
Din când în când, adăugând arome diferite, în funcție de ceea ce am prin frigider și de poftele momentului, obțin variante diferite ale acelorași ouă în sos de roșii. De obicei, mă ghidez după atât de aromata rețetă de shakshuka publicată de Yotam Ottolenghi în a sa carte Jerusalem. Din 2012, de când am cartea lui Ottolenghi, nu cred să fi trecut o săptămână fără să fi făcut acest delicios preparat.
Mai târziu, am învățat că această modalitate de a găti ouăle într-un sos aromat de tomate nu este specifică doar Israelului și, în general, Africii de Nord. În unele regiuni italiene, cum ar fi Campania, Marche și Lazio, uova in salsa di pomodoro reprezintă un preparat foarte răspândit. Din Campania, de fapt, pare să se fi răspândit denumirea de ”uova in purgatorio” (ouă în purgatoriu), cu explicația că ouăle albe sunt infiltrate de sosul de roșii ca de niște limbi de foc, așa cum sufletele încearcă să scape din flăcările roșii ale purgatoriului. Mai mult, în cadrul proiectului The Food Connection, unul din bloggerii participanți a trimis o rețetă de Huevos Rancheros – cam același lucru despre care vorbim noi aici, într-o variantă central americană.
Câteva cuvinte despre ingredientele necesare diferitelor variante de ouă în sos de roșii
Diferențele dintre variantele rețetei țin mai ales de modul de condimentare. Varianta nord africană, shakshuka, conține pastă harissa, ardei gras și chimion și de obicei se servește alături de iaurt gras. Huevos rancheros, varianta mexicană, conține evident chili și se servește adesea cu fasole. Varianta italiană, uova in salsa di pomodoro sau uova in purgatorio, pe care o voi pregăti și eu, azi, este mai simplă, conținând ingredientele comune celorlalte și fiind condimentată doar cu sare și piper, eventual cu puțin oregano uscat presărat. La final, niște busuioc proaspăt și, eventual, niște așchii de parmezan, vor completa foarte plăcut preparatul.
Pentru a face ale mele ouă în sos de roșii folosesc deseori roșii în bulion, deși, evident, se pot folosi și roșii proaspete, foarte bine coapte. Doar că atunci când folosim roșii proaspete, timpul de preparare crește simțitor, pentru că acestea trebuie opărite, decojite și tocate, abia apoi le putem adăuga în sos.
Procedeul preparării roșiilor vi l-am arătat la rețeta de roșii la borcan pentru iarnă, dar vedeți voi, iarna a fost lungă, borcanele s-au cam terminat și am fost extrem de fericită să descopăr aceste conserve cu pulpă de roșii mărunțită de la Mutti.
Dacă veți descoperi aceste conserve în comerț, faceți-vă un pic de timp să citiți lista ingredientelor. Veți vedea, nu conțin nimic altceva decât roșii, în proporție de 99,8%. Restul de 0.2% e sare. Ei bine, această pulpă de roșii are un gust excelent, sunt tomate coapte sub cerul însorit al Italiei, în plus, prepararea rețetei se scurtează cu mult.
Ingrediente Ouă în sos de roșii
- 6 ouă proaspete
- 1 conservă de 400 gr. de pulpă de roșii mărunțită sau roșii în suc de roșii sau 800 de grame de roșii proaspete, opărite, decojite și tocate cubulețe
- ½ de ceapă (50 de grame)
- 2 căței de usturoi
- 50 ml. ulei de măsline extravirgin
- sare și piper negru proaspăt măcinat
- opțional: ½ linguriță oregano uscat
- opțional: 1 linguriță de zahăr/puțin îndulcitor, pentru corectarea acidității sosului (doar dacă e nevoie)
- opțional: câteva frunze de busuioc proaspăt, pentru servire
- opțional: puțin parmezan răzuit (eu nu am mai folosit, de data asta)
Mod de preparare ouă în sos de roșii, pregătirea sosului
1. Alegem o tigaie încăpătoare, în care vom socoti să aibă loc toate ouăle pe care le avem de gătit. Eu am pregătit ouă în sos de roșii pentru 3 persoane, dacă sunteți mai mulți la masă, veți avea nevoie de o tigaie mai mare decât cea de Φ26 cm. folosită de mine. Puteți pregăti preparatul în două tigăi diferite, în paralel, dacă aveți mai mulți meseni.
2. Ceapa se curăță și se toacă mărunt, usturoiul se taie lamele fine sau se zdrobește. Se încinge tigaia pe foc mediu, se adaugă uleiul, apoi ceapa și usturoiul. Se presară un praf de sare și se amestecă. Se reduce focul și se călește ceapa cu usturoiul la foc mic timp de 7-8 minute, până când ceapa devine translucidă, fără să se rumenească.
3. Se adaugă acum toată pulpa de roșii mărunțită/roșiile din conservă tocate, cu tot cu sucul lor/roșiile proaspete opărite, decojite și tocate. Se omogenizează și se condimentează (opțional) cu puțin oregano uscat. Se acoperă cu capacul și se fierbe sosul la foc foarte mic timp de 15 minute.
4. După ce au trecut cele 15 minute, se gustă sosul și se potrivește gustul cu sare și piper. Dacă e prea acru, se adaugă puțin zahăr sau îndulcitor, pentru a echilibra aciditatea. În cazul meu nu a fost nevoie de nimic dulce, pulpa de roșii de la Mutti nu a fost deloc acidă. Dacă e nevoie, se completează sosul cu puțină apă fierbinte, în cazul în care e prea scăzut.
Mod de preparare ouă în sos de roșii, gătirea ouălor în sos
5. Cu lingura, facem o mică adâncitură în sos și imediat spargem 1 ou, lăsându-l să alunece în adâncitura formată. Astfel, gălbenușul va rămâne centrat și oul nu se va împrăștia prea mult.
6. Repetăm rapid procedeul de la punctul anterior, până ce toate ouăle sunt în tigaie. Asezonăm puțin ouăle, presărându-le cu sare. Ouăle se gătesc în sosul de roșii timp de 8 minute, la foc mediu-mic. În acest timp, partea inferioară a ouălor va fi complet gătită. După ce trec primele 8 minute, se acoperă tigaia cu capacul. Se mai gătesc ouăle încă 5-6 minute, până când tot albușul va fi bine coagulat.
În final albușurile trebuie să fie complet gătite. Gălbenușul îl putem lăsa mai pătruns sau mai moale, după cum ne place. Aceste ouă în sos de roșii se servesc calde, nu înainte de le presăra cu piper negru proaspăt măcinat. Dacă dorim, putem să le presărăm cu puțin busuioc proaspăt. La fel de bine, însă, merge și-un pic de pătrunjel verde, cepșoară tocată etc. Ouăle pregătite în acest stil simplu, italian, se potrivesc să fie servite și cu puțin parmezan răzuit, dacă vă place. Nu uitați de pâine proaspătă! Sosul de roșii delicios se cuvine să fie șters și savurat până la ultima picătură.
Să vă fie de folos! Și încă un lucru folositor: oamenii care fac minunatele conserve Mutti vă invită să participați la un concurs, în care puteți câștiga o excursie în Italia, la Parma. Detalii aici.
Lasă un răspuns