Cotlet de porc cu os la slowcooker
Cred ca nu mai e un secret pentru niciunul dintre cititorii constanti ai acestui blog culinar ca am o slabiciune aparte pentru slowcooker. Insa, din tot ce am gatit pana acum in slowcooker, aceasta reteta de friptura frageda din cotlet de porc cu os, pentru si mai multa savoare, este de departe castigatoare. Carnea e bine facuta (cand e vorba despre porc chiar nu-mi place sa fie gatit doar pe jumatate), moale, plina de gust. Garnitura s-a gatit in aceeasi oala, mai nu-ti vine sa crezi una ca asta cand vezi cum arata friptura in farfurie!
Doar o atingere la final si friptura si legumele ce s-au gatit timp de 3 ore jumate sub capacul slowcooker-ului au ajuns etalate pe o farfurie destul de eleganta, zic eu, deci mancarea gatita in acest mod (foarte comod, de altfel) nu e neaparat una pe care sa nu o poti arata musafirilor.
Ingrediente Cotlet de porc cu os la slowcooker
- 1-1,5 kg. cotlet de porc cu os (in functie de cat de flamanzi sunt mesenii sau de cate persoane aveti de saturat, reteta se poate usor extinde pt. 6 persoane)
- 6 salote (sau 2 cepe)
- 4 catei de usturoi
- 3 morcovi
- 3-4 tije de telina (apio)
- 1-2 cartofi dulci (daca aveti si daca va plac, daca nu se pot inclocui cu cartofii obisnuiti)
- 1 kg. cartofi cu pulpa mai tare (din cei rosii)
- 4 linguri ulei de masline
- 50 de grame de unt
- 550 de ml. supa de pui (degresata)
- 2 linguri de otet balsamic
- 1 lingura de miere de albine
- sare, piper, 1 lingurita rasa de chimen macinat, 2 foi de dafin, 2-3 crengute rozmarin proaspat
- patrunjel verde tocat
Mod de preparare cotlet de porc cu os la slowcooker
Pregătirea și rumenirea cărnii
1. Se pregateste carnea, care trebuie curatata de pielitele si grasimea de la suprafata. Se feliaza apoi bucata de cotlet in felii groase, printre coastele prinse de vertebre.
2. Optional, se dezgoleste de carne bucata de coasta iar carnea se leaga strans in jorul osului cu sfoara de bucatarie, pentru un aspect cat mai placut. Se condimenteaza carnea cu sare, piper si rozmarin tocat marunt dupa gust.
3. Se pun intr-o tigaie 2 linguri de ulei de masline si se adauga 2 catei de usturoi. Se pune pe foc tigaia si se incalzeste cu usturoiul doar pana devine auriu, dupa care se indeparteaza.
4. In uleiul aromatizat cu usturoi se rumenesc pe rand feliile de carne, la foc iute. Cand sunt rumene, se scot si se lasa sa se odihneasca pe o farfurie, acoperite lejer.
Pregătirea legumelor
5. Pana ce al nostru cotlet de porc cu os se odihneste, se curata 2 salote, morcovii si telina. Salotele se taie pestisori, morcovii si telina in bucati marisoare.
6. Se pun legumele astfel pregatite in vasul slowcooker-ului.
7. Se adauga cartofii albi si cei dulci curatati si taiati in cuburi mari. Se condimenteaza cu sare, piper si chimen macinat. Se adauga, apoi, supa fierbinte, catelul de usturoi ramas, 1 crenguta de rozmarin si dafinul. Se porneste slowcooker-ul la pozitia a II-a (high).
Gatirea la slowcooker
8. Feliile de cotlet de porc cu os rumenite se aseaza deasupra cartofilor. Nu trebuie sa ajunga in lichid, se vor gati in aburii din interiorul vasului. Se acopera cu capacul si 3 ore jumatate ne vedem linistiti de alte trebusoare. Grasimea din tigaia in care s-a rumenit cotletul se arunca, dar tigaia nu se spala.
9. Dupa 3 ore jumatate, feliile de cotlet de porc cu os se scot din vas. Se indeparteaza sforile (daca s-au folosit) si se lasa sa se odihneasca deoparte, acoperite lejer, timp de 10-15 minute. In acest timp ne vom ocupa de garnitura si de sos.
Garnitura
Se scot cu spumiera legumele din slowcooker. Eu am pescuit orice urma de leguma dar daca doriti puteti folosi doar cartofii. Din supa se pastreaza 250 de ml. Se aseaza legumele intr-un castron si se zdrobesc. Se adauga 30 de grame de unt, sare, piper si verdeata tocata dupa gust. Se acopera piureul obtinut si se lasa deoparte.
Sosul
Tigaia in care s-a rumenit cotletul se incinge pe foc. Se adauga uleiul ramas si cele 20 de grame de unt pastrate. Se adauga cele 4 salote ramase tocate fin si un praf de sare. Se calesc scurt, pana cand ceapa incepe sa devina translucida. Se adauga acum mierea. Nu va temeti, nu e toxica, l-am vazut pe Gordon Ramsay insusi caramelizand niste mere in miere de albine, apoi umpland cu ele niste placinte pe care le-a mancat impreuna cu fiu-sau de noua ani. Nu cred ca o fi vrut Gordon sa-si otraveasca pruncul! Isteria asta cu mierea toxica e doar un alt mit fara acoperire care circula pe internet.
Se amesteca rapid in tigaie, se adauga otetul balsamic si aproximativ 250 de ml. de supa din slowcooker. Se fierbe sosul cateva minute, pana devine siropos, apoi se trece prin sita si se potriveste gustul cu sare si piper. Suntem gata de servirea acestui cotlet de porc cu os care se va dovedi atat de fraged si gustos!
Cotlet de porc cu os la slowcooker – servirea
Se pune pe farfurie sosul, piureul de legume, cate una sau chiar doua felii de cotlet de porc cu os gatite delicat la slowcooker si se servesc imediat, calde.
Pofta mare!
Celor care isi doresc si ei aparatul, le comunic ca al meu este marca Crock-Pot, cred ca sunt pionierii acestui domeniu al gatirii lente, care are atatea avantaje. Nu se gaseste in Romania, dar nu e imposibil sa il aiba oricine. Eu l-am comandat de pe amazon, a ajuns la mine intr-o saptamana, maximum 10 zile, si m-a costat cu tot cu transport ceva peste 200 de lei. Propriul slowcooker (click pe link) este, iata, un vis accesibil oricarui gurmand adevarat.
Lasă un răspuns