
Musaca de cartofi de post





Postul Pastelui, pe langa binecunoscuta conotatie religioasa, este un bun prilej de detoxifiere a organismului. Nici eu, nici ceilalti ai mei, nu am reusit vreodata sa tinem postul de la inceput si pana la sfarsit, dar macar miercurea si vinerea ne straduim sa renuntam la cele „de frupt” (cum zicea buna-mea) si sa mancam mancare de post. Va ofer azi o reteta de mancare de post foarte simpla, dar foarte gustoasa si satioasa, musaca de cartofi.
Timp de pregatire:
Timp de coacere:
Timp total:
Grad de dificultate: mediu
Numar portii: 6
Ingrediente Musaca de cartofi de post:
(pentru o tava de 20/26 cm.)
- 1 kilogram de cartofi
- 2 morcovi mari
- 1 ceapa mare
- 1 catel de usturoi
- 2 linguri cu varf de pesmet
- 1/2 lingura de faina
- 4 linguri de ulei de masline extravirgin
- 200 de ml. de apa
- sare si piper
Preparare Musaca de cartofi de post:
Se aprinde cuptorul si se fixeaza la 190 de grade Celsius. Morcovii se razuiesc de coaja, se spala si se dau pe razatoarea cu gauri mari. Ceapa se toaca. Se pun la calit morcovii cu ceapa intr-o cratita in care s-au incis 3 linguri de ulei de masline, pe foc mic. Se calesc 4-5 minute, amestecand din cand in cand.Intre timp, cartofii curatati si spalati se taie in felii subtiri (2-3 mm.) si se asterne un prim strat de cartofi in tava. Tava in care se va gati musacaua se poate unge si tapeta cu faina sau pesmet, eu am pus hartie de copt pentru ca am oroare de eventualitatea de a se prinde de tava vreo mancare (sau prajitura). Se condimenteaza cartofii cu sare si piper.
Compozitia de legume calite (la care se pot adauga si altele, de exemplu ciuperci) se amesteca cu pesmetul, se sareaza si se pipereaza dupa gust, apoi se astern jumatate din legume peste stratul de cartofi din tava, presand cu dosul lingurii.
Se acopera cu un al doilea strat de cartofi care se sareaza si se pipereaza la fel ca si cei din primul strat, apoi a doua jumatate de legume calite si se acopera cu ultimul strat de cartofi, presand deasupra pe toata suprafata.Catelul de usutroi se zdrobeste si se caleste 1 minut intr-o lingura de ulei. Se adauga 1/2 de lingura de faina, se amesteca scurt apoi se stinge imediat cu apa (200 de ml.) calda. Se da intr-un clocot si si se toarna peste muscaua pregatita in tava.
Se acopera tava cu folie de aluminiu si se da la cuptorul preincins la 190 de grade timp de 20-25 de minute, pana cand, la incercarea de a intepa cartofii cu furculita, aceasta ii strapunge cu usurinta. Dupa trecerea acestui timp se descopera tava si se mai coace musacaua pana se rumeneste frumos deasupra (10 minute).
Se lasa sa se racoreasca si se serveste calduta, alaturi de o salata, muraturi, etc. Eu am pus langa musaca niste brocoli facut la aburi si un sos „slab” de rosii si ni s-a parut tuturor o mancare in aceeasi masura de gustoasa si delicioasa.
Lasă un răspuns