Musaca de cartofi de post
Postul Paștelui, pe lângă binecunoscuta conotație religioasă, este un bun prilej de a da un restart organismului. Știm cu toții că, după marile Sărbători, corpul nostru este pur și simplu extenuat, deși nu am făcut nimic altceva decât să stăm și să mâncăm. Să mâncăm prea mult și prea consistent este un mod în care ne obosim sistemul digestiv, fără să conștientizăm asta. Și cu toate că nici eu, nici familia mea, nu ne-am propus vreodată să ținem postul de la început și până la sfârșit, măcar câteodată ne străduim să renunțăm la cele „de frupt” (cum zicea bună-mea) și să mâncam fără carne. Vă ofer azi o rețetă de mâncare de post foarte simplă, dar foarte gustoasă și sățioasă, o musaca de cartofi de post. E o variantă vegană a rețetei de musaca de cartofi cu carne tocată, pe care o puteți accesa cu un click pe poza ce urmează.
Musacaua de post ajunge, așadar, destul de des pe masa noastră, dar nu am gătit-o doar pentru noi înșine. Am avut onoarea ca, la invitația Pricipesei Margareta a României, să gătesc pentru bătrânii asistați de Fundația ”Niciodată Singur”, patronată de Casa regală. Cu acea ocazie specială am ales să gătesc exact această musaca de cartofi de post și am reprodus-o în bucătăria Palatului Elisabeta din București. Mai multe despre această frumoasă acțiune puteți citi aici iar rețeta o găsiți în cele ce urmează.
Ingrediente Musaca de cartofi de post
(pentru o tava de 20/26 cm.)
- 1 kilogram de cartofi făinoși, recomandați pentru copt și piure
- 2 morcovi mari (300 de grame)
- 1 ceapă mare (150 de grame)
- 1 cățel de usturoi
- 2 linguri cu vârf de pesmet (40 de grame)
- ½ lingură de făină (12 grame)½
- 4 linguri de ulei de măsline extravirgin
- 200 de ml. de supă de legume
- sare și piper
Musaca de cartofi de post – modul de preparare
1. Pentru a găti această musaca de cartofi de post, avem nevoie de o tavă adâncă, cu dimensiunile de 20x26cm. Va ieși musacaua și într-o tavă mai întinsă, dar nu va fi la fel de înaltă. Tava se poate unge și tapeta cu făină sau pesmet. Eu am preferat s-o căptușesc cu hârtie de copt pentru că am oroare de eventualitatea de a se prinde de tavă vreo mâncare (sau prăjitură). Se aprinde cuptorul și se fixează la 190°C.
2. Umplutura pentru musacaua de post este 100% din legume. Eu am folosit doar morcovi și ceapă, dar se pot adăuga și altele. Merg foarte bine o mână de ciuperci, niște vinete sau dovlecei trași înainte la tigaie etc.
Morcovii se răzuiesc de coajă, se spală și se dau pe răzătoarea cu găuri mari. Ceapa se toacă. Într-o cratiță, în care s-au încis 3 linguri de ulei, se pun la călit morcovii cu ceapa. Se adaugă de la început un praf bun de sare și se călesc, amestecând constant, pe foc mic. Se călesc 4-5 minute, fără să uităm să amestecăm și să supraveghem să nu se ardă.
3. Între timp, cartofii curățați și spălați se taie în felii subțiri (3-4 mm.). Pentru musacaua de post, vă sfătuiesc să folosiți cartofi făinoși, dintre cei recomandați pentru copt sau piure. Aceștia se gătesc mult mai bine la cuptor și nu veți avea surpriza să rămână cruzi. Se pot folosi și cartofi cu pulpa mai fermă, dar aceștia trebuie fierți 6-7 minute în apă fiartă și sărată, să se frăgezească pe jumătate.
Asamblarea preparatului
4. Se condimentează cartofii cu sare și piper și se așterne un prim strat de cartofi în tavă. Compoziția de legume călite (la care se pot adăuga și altele, de exemplu ciuperci) se amestecă omogen cu pesmetul. Se sărează și se piperează după gust, apoi se aștern jumătate din legume peste stratul de cartofi din tavă, presând cu dosul lingurii.
5. Legumele se acoperă cu un al doilea strat de cartofi condimentați cu sare și piper. A doua jumătate de legume călite se presează într-un strat uniform deasupra cartofilor. Se acoperă cu ultimul strat de cartofi, presând deasupra pe toată suprafața.
6. Cățelul de usturoi se zdrobește și se călește 1 minut într-o lingură de ulei de măsline. Se adaugă ½ de lingură (12 grame) de făină, se amestecă scurt apoi se stinge imediat cu supa de legume (200 de ml.) caldă. Se dă într-un clocot și și se toarnă peste muscaua pregătită în tavă.
Coacerea și servirea
7. Se acoperă tava cu folie de aluminiu și se dă la cuptorul preîncins la 190 de grade timp de 25-30 de minute, până când, la încercarea de a înțepa cartofii cu furculița, aceasta îi străpunge cu ușurință. După trecerea acestui timp, se descoperă tava cu musaca de cartofi de post și se mai coace până se rumenește frumos deasupra (10-15 minute).
Când e gata, această musaca de cartofi de post răspândește un parfum care face poftă întregii familii. Totuși, e musai să o lăsăm un pic să se răcorească. Se servește musacaua călduță, alaturi de o salată, murături etc. Eu am pus lângă musaca niște broccoli gătit la aburi și un sos „slab” de roșii. Având atât de puține calorii (149/porție) putem adăuga în farfurie multe legume fierte sau făcute la abur/la grill, sosuri, salate etc. Nouă ni se pare de fiecare dată o mâncare în aceeași măsură de sățioasă și delicioasă.
Mai multe rețete de post, echilibrate și gustoase, găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns