Cautare in site
x inchide
Musaca de cartofi de post

Musaca de cartofi de post

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 16.03.2011
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
SARI LA RETETA
Advertising

Postul Paștelui, pe lângă binecunoscuta conotație religioasă, este un bun prilej de a da un restart organismului. Știm cu toții că, după marile Sărbători, corpul nostru este pur și simplu extenuat, deși nu am făcut nimic altceva decât să stăm și să mâncăm. Să mâncăm prea mult și prea consistent este un mod în care ne obosim sistemul digestiv, fără să conștientizăm asta. Și cu toate că nici eu, nici familia mea, nu ne-am propus vreodată să ținem postul de la început și până la sfârșit, măcar câteodată ne străduim să renunțăm la cele „de frupt” (cum zicea bună-mea) și să mâncam fără carne. Vă ofer azi o rețetă de mâncare de post foarte simplă, dar foarte gustoasă și sățioasă, o musaca de cartofi de post. E o variantă vegană a rețetei de musaca de cartofi cu carne tocată, pe care o puteți accesa cu un click pe poza ce urmează.

musaca de cartofi cu carne tocata reteta laura laurentiu

Musacaua de post ajunge, așadar, destul de des pe masa noastră, dar nu am gătit-o doar pentru noi înșine. Am avut onoarea ca, la invitația Pricipesei Margareta a României, să gătesc pentru bătrânii asistați de Fundația ”Niciodată Singur”, patronată de Casa regală. Cu acea ocazie specială am ales să gătesc exact această musaca de cartofi de post și am reprodus-o în bucătăria Palatului Elisabeta din București. Mai multe despre această frumoasă acțiune puteți citi aici iar rețeta o găsiți în cele ce urmează.

Ingrediente Musaca de cartofi de post

(pentru o tava de 20/26 cm.)

  • 1 kilogram de cartofi făinoși, recomandați pentru copt și piure
  • 2 morcovi mari (300 de grame)
  • 1 ceapă mare (150 de grame)
  • 1 cățel de usturoi
  • 2 linguri cu vârf de pesmet (40 de grame)
  • ½  lingură de făină (12 grame)½
  • 4 linguri de ulei de măsline extravirgin
  • 200 de ml. de supă de legume
  • sare și piper

reteta musaca cu carne, vinete si cartofi

Musaca de cartofi de post – modul de preparare

1. Pentru a găti această musaca de cartofi de post, avem nevoie de o tavă adâncă, cu dimensiunile de 20x26cm. Va ieși musacaua și într-o tavă mai întinsă, dar nu va fi la fel de înaltă. Tava se poate unge și tapeta cu făină sau pesmet. Eu am preferat s-o căptușesc cu hârtie de copt pentru că am oroare de eventualitatea de a se prinde de tavă vreo mâncare (sau prăjitură). Se aprinde cuptorul și se fixează la 190°C.

2. Umplutura pentru musacaua de post este 100% din legume. Eu am folosit doar morcovi și ceapă, dar se pot adăuga și altele. Merg foarte bine o mână de ciuperci, niște vinete sau dovlecei trași înainte la tigaie etc.

Advertising

Morcovii se răzuiesc de coajă, se spală și se dau pe răzătoarea cu găuri mari. Ceapa se toacă. Într-o cratiță, în care s-au încis 3 linguri de ulei, se pun la călit morcovii cu ceapa. Se adaugă de la început un praf bun de sare și se călesc, amestecând constant, pe foc mic. Se călesc 4-5 minute, fără să uităm să amestecăm și să supraveghem să nu se ardă.

ceapa cu morcovi rasi

3. Între timp, cartofii curățați și spălați se taie în felii subțiri (3-4 mm.). Pentru musacaua de post, vă sfătuiesc să folosiți cartofi făinoși, dintre cei recomandați pentru copt sau piure. Aceștia se gătesc mult mai bine la cuptor și nu veți avea surpriza să rămână cruzi. Se pot folosi și cartofi cu pulpa mai fermă, dar aceștia trebuie fierți 6-7 minute în apă fiartă și sărată, să se frăgezească pe jumătate.

Asamblarea preparatului

4. Se condimentează cartofii cu sare și piper și se așterne un prim strat de cartofi în tavă. Compoziția de legume călite (la care se pot adăuga și altele, de exemplu ciuperci) se amestecă omogen cu pesmetul. Se sărează și se piperează după gust, apoi se aștern jumătate din legume peste stratul de cartofi din tavă, presând cu dosul lingurii.

stratificarea musacalei de post in tava

Advertising

5. Legumele se acoperă cu un al doilea strat de cartofi condimentați cu sare și piper. A doua jumătate de legume călite se presează într-un strat uniform deasupra cartofilor. Se acoperă cu ultimul strat de cartofi, presând deasupra pe toată suprafața.

6. Cățelul de usturoi se zdrobește și se călește 1 minut într-o lingură de ulei de măsline. Se adaugă ½ de lingură (12 grame) de făină, se amestecă scurt apoi se stinge imediat cu supa de legume (200 de ml.) caldă. Se dă într-un clocot și și se toarnă peste muscaua pregătită în tavă.

asamblarea musacalei in tava gata de cuptor

Coacerea și servirea

7. Se acoperă tava cu folie de aluminiu și se dă la cuptorul preîncins la 190 de grade timp de 25-30 de minute, până când, la încercarea de a înțepa cartofii cu furculița, aceasta îi străpunge cu ușurință. După trecerea acestui timp, se descoperă tava cu musaca de cartofi de post și se mai coace până se rumenește frumos deasupra (10-15 minute).

muasaca de cartofi de post reteta

Advertising

Când e gata, această musaca de cartofi de post răspândește un parfum care face poftă întregii familii. Totuși, e musai să o lăsăm un pic să se răcorească. Se servește musacaua călduță, alaturi de o salată, murături etc. Eu am pus lângă musaca niște broccoli gătit la aburi și un sos „slab” de roșii. Având atât de puține calorii (149/porție) putem adăuga în farfurie multe legume fierte sau făcute la abur/la grill, sosuri, salate etc. Nouă ni se pare de fiecare dată o mâncare în aceeași măsură de sățioasă și delicioasă.

musaca de cartofi reteta de post laura laurentiu

Mai multe rețete de post, echilibrate și gustoase, găsiți cu un click pe poza de mai jos.

mancare de linte de post reteta video mancare de linte cu rosii si legume reteta laura laurentiu

Să vă fie de folos!

Ti-a placut aceasta reteta?

/ 5. Voturi

Știri culinare cu subiect asemănător:

Au incercat aceasta reteta:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

43 comentarii la Musaca de cartofi de post

  1. Nina I. spune:

    Multumim frumos pentru reteta, este minunata. O intrebare, totusi: nu am putea adauga suc de rosii sau niste bulion mai diluat printre straturile musacalei, sau la sfarsit, deauspra ei?

  2. christyansen spune:

    o reteta buna bv bv bv bv bv data viitoare o sa pun si un pumn de leg mexicane cum a facut madalina sa vad ce iasa

  3. e delicioasa,chiar daca e fara carne,am incercat-o sapt. trecuta,iar azi voi repeta reteta.sincere multumiri pentru toate retetele si sfaturile date !!!

  4. Maianu Cristian spune:

    si eu dar cu carne…………..

  5. buna! As vrea sa fac azi musacaua, dar singurul „ingredient”  care imi lipseste e folia de aluminiu si nu am cand sa merg sa o cumpar! Pot acoperi tava cu hartie pt copt?

  6. Prefer reteta ta de musaca in loc de celelalte retete de musaca facute cu carne pe care le-am testat de-a lungul timpului. Delicioasa, iar impreuna cu brocolli merge de minune, am presarat cativa fulgi de chili peste buchetele si a iesit extraordinar.

  7. Ana Corodan spune:

    Reteta foarte buna!

  8. gariela spune:

    Este foarte apetisant,o idee foarte buna si este usor de facut. Multumesc!

  9. maria spune:

    Va multumim pentru retetele dvs. dar mai ales pentru cele de post, nu numai ca sunt gustoase dar si sanatoase. Am incercat cateva dintre retetele dvs. si au iesit super bune, sunteti o gospodina desavarsita, Felicitari!

  10. Monica spune:

    Iata ca e timpul sa facem si mancaruri vegetariene si musacaua asta de cartofi a fost asa buna ca nu am cuvinte sa o laud.Am avut in frigider si un ardei si l-am adaugat taiat cubulete mici la tocatura precum si ciupercute cum ai sugerat tu dar nu prea multe cred ca 150 grame iar la sosul cu faina si usturoi am adaugat la 150 mil. de apa si  50 mil. de lapte de soia ca daca puneam mai mult iesea dulce si a iesit un fel de sos alb.
    A fost tare buna Laura si iti multumesc pentru reteta.

  11. foarte buna aceasta musaca….am facut si eu in seara asta si mi-a placut foarte foarte mult. eu am mai adaugat pe langa morcov si ceapa, un pumn de legume mexicane. felicitari pt blogul acesta minunat !

  12. andreea's cakes spune:

    super arata… nici nu vreau sa ma gandesc cat de bine mirosau legumele cand le-ai scos din cuptor
    foarte ingenios

  13. Llungu30 spune:

    Multumim de reteta. Arata de milioane. Mi-ai dat o idee ce sa gatesc…

  14. adriana schweitzer spune:

    Felicitări pentru munca dvs. şi pentru pasiunea ce se vede / simte în fiecare reţetă .
    Eu obişnuiesc să pregătesc această musaca vegetală , cu mica diferenţă că , plăcându-ne nuca, o folosesc – ca substituent al cărnii – uşor coaptă şi apoi măcinată alături de morcov, ceapă şi puţin ardei capia .Îmi place uneori să condimentez cartofii şi cu nucşoară . Coincidenţă ! :) şi eu prepar sos de roşii alături, sau uneori acompaniez musacaua vegetală cu un sos de mărar .
    Felicitări încă odată şi multă sănătate . Fiţi binecuvântată !
    Adriana

    • Anonim spune:

      Multumesc din suflet, Adriana :). Sunt convinsa ca trebuie sa fie minunata cu nuca, mie mi-a venit in minte ca ar fi fost bune niste ciuperci, dar nu s-ar regasit prin frigider, asa ca… :) A fost foarte buna si asa. Mai ca mi-e ciuda ca nu m-am gandit sa condimentez cu nucsoara, mie imi place foarte mult.
      Iti multumesc pentru urari si iti doresc si eu multa sanatate si succes.

  15. cred ca o prepar pentru cina

    • Anonim spune:

      Multumesc :), ma bucur ca iti place!

      • Adriana Tiron spune:

        super reteta…ca de altfel toate retetele pe care le-ati prezentat !
        Va admir foarte mult si ca o mesagera a folclorului banatean, si ca o buna gospodina ce sunteti !Sa va dea Dumnezeu sanatate si putere sa faceti si pe mai departe lucruri frumoase si…delicioase!

      • Anonim spune:

        Multumesc, Adriana, pentru apreciere. Sper sa iti fie de folos reteta si te mai astept cu drag!

      • Herculea Raluca spune:

        am facut ieri musacaua,f. buna(e prima reteta de pe acest blog,dar promit sa mai incerc).,de-abia astept sa mai incerc ceva…pupacesc

      • AnaCorodan spune:

        reteta foarte usoara si sanatoasa

Advertising