Rulada de carne si legume
Rulada de carne si legume pe care v-o propun azi este inspirata de un preparat clasic sud americana, numită ”matambre” sau ”matahambre”, in traducere libera, ”omoara foamea”. Aceasta friptura este specifica Argentinei si Uruguay-ului, iar varianta clasica este făcuta din carne de vita si anume din fleica sau carnea de pe coaste, dezosata, adaugandu-se legume si branza si rulandu-se, obtinand, deci, ”matambre arollado”.
Evident, cum inca nu am avut sansa – la care nici prea îndraznesc sa sper – de a degusta minunea asta acasa la ea, inspiratia a venit din cartea lui Chuck Williams, „Retete esentiale ale gastronomiei moderne”, si, asa cum se intampla deseori, inainte de a ajunge la voi, a fost drastic modificata conform continutului frigiderului si al camarii. Rezultatul? Foarte bun si aspectuos, familionul incantat a lansat cereri de reluare, ce mai, un succes deplin!
Ingrediente Rulada de carne si legume:
- 1 pulpa superioara de curcan in greutate de 850 de grame, dezosata (750 de grame de fleica de vita, coform retetei din care m-am inspirat)
- 150 de grame de prosciutto crudo, fin feliat
- 250 de grame de spanac congelat, bine maruntit (C.W. recomanda o legatura buna de spanac proaspat)
- 1 morcov mare, dat pe razatoare
- 1 ceapa mica, tocata
- 1 ardei verde (C.W. recomanda ardei rosu, eu nu am avut)
- 1 fir de usturoi verde (asta e contributie personala)
- 150 de grame de cascaval ras
- 5 linguri de pesmet
- 2 lingurite de cimbru uscat
- 1 lingura de boia de ardei dulce (sau iute, daca va place)
- 2 linguri de pasta de tomate
- 3 linguri de ulei de masline
- 2 catei mari de usturoi, tocati
- 2 linguri de otet balsamic
- 1/2 lingura de zahar brun
- 1 pahar (150 ml.) de vin rosu sec
- 1 lingura de sos worcester
- 1 lingura de mustar
- sare, piper
Preparare Rulada de carne si legume:
Carnea (pentru originalitate, se foloseste carne de vita, dar eu cred ca iese la fel de buna friptura si cu carne de porc) se taie in asa fel incat sa se obtina un dreptunghi cu dimensiunile de aproximativ 25/30 de cm. Se mai bate cu ciocanul, se mai fasoneaza, astfel incat sa se obtina un strat cat mai uniform de carne, in grosime de ~ 1 cm. Se condimenteaza cu sare si piper:
Se unge carnea cu mustarul, apoi se da la frigider pentru 1 sfert de ora:
Intre timp, se pregatesc legumele (se rade morcovul, se toaca ceapa, ardeiul, usturoiul etc.).Se aprinde cuptorul si se fixeaza la 180 de grade Celsius.Cei doi catei de usturoi tocati, 1 lingura de otet balsamic, 1 lingura de pasta de tomate, boiaua de ardei si 1 lingura de ulei de masline se freaca energic intr-un bol, pana se obtine o pasta:
Se pastreaza 1 lingura din aceasta pasta, restul se intinde deasupra carnii:
„Prosciutto” am avut din productie proprie, că nu-i prosciutto cum e şoncu’ bănăţan! Iată cum au evoluat jamboanele puse la saramură la tăierea porcului (masacrul din iarnă are si niste rezultate pozitive :P ):
In fine, feliile fine de prosciutto se aseaza deasupra carnii:
Se continua cu un strat de spanac:
Apoi e randul morcovului ras:
Urmeaza un strat de ceapa tocata:
… si unul de ardei si usturoi verde:
Se preseaza cu plamele deasupra legumelor si in varf se mai pune un strat format din cascavalul ras, amestecat cu pesmetul, cimbrul uscat, sare si piper dupa gust:
Se preseaza cu plamele deasupra cascavalului si se ruleaza carnea incepand din partea mai lunga a dreptunghiului, legand cu sfoara de bucatarie la fiecare 4-5 cm., obtinandu-se un cilindru indesat:
Cele doua linguri de ulei de masline ramase se incing intr-un vas incapator si rulada se rumeneste in ulei pe toate partile, timp de 5 minute:
Rulada se transfera intr-un vas pentru cuptor, impreuna cu grasimea din tigaie si se unge pe deasupra cu lingura de pasta de usturoi, boia, pasta de tomate pastrata:
Se da vasul la cuptor pt. 35-40 de minute, apoi se scoate, se ridica rulada de pe fundul vasului (in cazul in care e prinsa) si se adauga vinul:
Vasul se acopera cu un capac (n-am capac pentru acest vas), cu folie de aluminiu sau… faceti ca mine, introduceti tava cu totul intr-un tub marisor de punga pentru fripturi, perforati punga in cateva locuri, sigilati capetele si… la cuptor, pentru inca o ora incheiata!
Dupa o ora, se scoate rulada, se aseaza pe platou si se acopera cu folie de aluminiu.Vasul in care s-a fript rulada se aseaza pe foc, se adauga lingura de otet balsamic pastrata, la fel lingura de pasta de tomate ramasa, 1 lingura de sos worcester si se da totul in clocot, racaind orice urma rumena de pe vas. Daca e nevoie, se dilueaza cu un pic de supa de pasare (sau apa calda) daca dimpotriva, e prea lichid, se fierbe aproximativ 5 minute, pana ce sosul se formeaza. Se potriveste gustul cu zaharul brun, sare si piper, apoi sosul se strecoara printr-o sita fina si se pune in sosiera:
Se scot atele ruladei si se feliaza:
Se aseaza pe un platou alaturi de garnitura preferata (eu am avut cartofi copti la cuptor, doar stropiti cu o lingura de ulei de masline aromat cu usturoi):
Lasă un răspuns