Tocăniță de vițel cu capac de foietaj
Azi incerc sa va fac pofta cu o reteta care nu dezvaluie prea multe, in sensul ca nu se adreseaza ochilor, mancarica propriu-zisa fiind ascunsa bine sub o crusta rumena, pe de alta parte, citind despre ce e vorba – carne de vitel suculenta, ciuperci, vin rosu corpolent – hm, nu se poate sa nu aprinda imaginatia gurmanzilor! Reteta este de fapt o tocanita de vitel cu ciuperci, inabusit in vin la cuptor, apoi, in final, imbogatita cu o crusta de foietaj care nu e doar aspectuoasa si amuzanta, dar se si potriveste exceptional cu gustul mancarii.
Ingrediente Tocanita de vitel cu capac de foietaj
aveti nevoie de 6 vase gratinabile, de aproximativ 500 de ml. fiecare
- 1,5 kilograme de carne de vitel (pulpa sau spata), cubulete
- 2 cepe mari
- 1 catel de usturoi
- 250 de ml. de vin rosu
- 600 de ml. de supa de pasare sau de vita (daca nu aveti, merge si apa)
- 3 linguri de pasta de rosii (eu folosesc rosii despielitate in sucul lor)
- 300 de grame de ciuperci micute, champignon
- 300 de grame de morcovi tineri, cruzi
- 6 cartofi curatati de coaja, taiati rondele
- 50 de ml. de ulei de masline
- 4 linguri de faina obisnuita
- 2 foi de dafin
- cimbru uscat
- sare, piper
- crusta: 400 de grame de foietaj (cumparat sau facut in casa, de care aveti, eu am folosit aluatul clasic, cu unt, facut in casa), 1 ou
Preparare Tocanita de vitel cu capac de foietaj:
Carnea de vitel se curata de pielite si se taie in cuburi:
(Este foarte gresit sa se spele carnea, majoritatea substantelor pe care acesta le contine sunt hidrosolubile si se dizolva in contact cu apa. Daca e nevoie sa se curete carnea, se poate sterge cu un servet umed, sau, in cazuri extreme (daca ati scapat-o pe jos si e plina de praf etc), se clateste rapid sub jet de apa rece, apoi se tamponeaza cu grija cu un servet uscat).
Faina se amesteca cu o lingurita de piper proaspat macinat si cu 1 lingurita de sare, apoi bucatile de carne se tavalesc prin acest amestec.
Se incinge uleiul de masline extravirgin intr-un vas potrivit si pentru cuptor si se prajesc pe rand bucatile de carne, pana ce prind o crusta. Se scot si se pastreaza la cald.
In aceeasi grasime se caleste ceapa taiata in pestisori pana ce se inmoaie, apoi se adauga carnea si sucul pe care l-a lasat.
Se amesteca de cateva ori, pe foc, se adauga pasta de rosii, supa fierbinte (sau apa), vinul rosu clocotit separat intr-o craticioara, usturoiul tocat, cimbrul si dafinul.
Se aduce mancarea la fierbere apoi se acopera cu capacul si se da la cuptorul preincins la 180 de grade Celsius pana ce se fragezeste carnea (aproximativ o ora, depinde de cat de tanar este vitelul, se poate face si cu vita matura, dar va dura mult mai mult prepararea carnii).
Intre timp, ciupercile se curata cu un servet umed, bine stors (nu se spala pentru ca isi pierd gustul si nici nu se decojesc), morcovii se spala cu grija si se rup in bucati potrivite (e nevoie de morcovi micuti), cartofii se spala, se curata si se taie in rondele.
Odata fragezita carnea, se adauga morcovii, ciupercile si cartofii, se amesteca bine si la nevoie se mai adauga in vas putina supa sau apa fierbinte. Se acopera vasul cu capacul si se da din nou la cuptor pentru 30-40 de minute, pana cand legumele sunt facute si ele.
Intre timp, se presara planul de lucru cu putina faina si se intinde foietajul in foaie subtire. Se decupeaza 6 cercuri, dupa forma vaselor gratinabile in care se va monta preparatul.
Cand cartofii sunt bine facuti, iar morcovii inca usor crocanti, se scoate mancarea de la cuptor si se ridica temperatura acestuia la 200 de grade Celsius. Se imparte mancarea in vasele gratinabile.
Se acopera fiecare vas cu un cerc de foietaj, presand bine marginile, care se ung rapid, cu o pensula, cu ou batut.
Se da la cuptor pana cand crusta se umfla si se rumeneste bine.
E o mancare surprinzator de gustoasa si de agreabila, te bine dispune si te indeamna sa gusti un pahar de vin bun, rosu. Mesenii vor fi intrigati si curiosi sa descopere ce-o fi in ulcele, iar odata misterul spulberat, vor fi incantati. :)
Lasă un răspuns