Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Tocăniță de vițel cu capac de foietaj

Tocăniță de vițel cu capac de foietaj

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

Azi incerc sa va fac pofta cu o reteta care nu dezvaluie prea multe, in sensul ca nu se adreseaza ochilor, mancarica propriu-zisa fiind ascunsa bine sub o crusta rumena, pe de alta parte, citind despre ce e vorba – carne de vitel suculenta, ciuperci, vin rosu corpolent – hm, nu se poate sa nu aprinda imaginatia gurmanzilor! Reteta este de fapt o tocanita de vitel cu ciuperci, inabusit in vin la cuptor, apoi, in final, imbogatita cu o crusta de foietaj care nu e doar aspectuoasa si amuzanta, dar se si potriveste exceptional cu gustul mancarii.

vitel inabusit in vin, sub crusta rumena de aluat reteta

Ingrediente Tocanita de vitel cu capac de foietaj

aveti nevoie de 6 vase gratinabile, de aproximativ 500 de ml. fiecare 

  • 1,5 kilograme de carne de vitel (pulpa sau spata), cubulete
  • 2 cepe mari
  • 1 catel de usturoi
  • 250 de ml. de vin rosu
  • 600 de ml. de supa de pasare sau de vita (daca nu aveti, merge si apa)
  • 3 linguri de pasta de rosii (eu folosesc rosii despielitate in sucul lor)
  • 300 de grame de ciuperci micute, champignon
  • 300 de grame de morcovi tineri, cruzi
  • 6 cartofi curatati de coaja, taiati rondele
  • 50 de ml. de ulei de masline
  • 4 linguri de faina obisnuita
  • 2 foi de dafin
  • cimbru uscat
  • sare, piper
  • crusta: 400 de grame de foietaj (cumparat sau facut in casa, de care aveti, eu am folosit aluatul clasic, cu unt, facut in casa), 1 ou

Preparare Tocanita de vitel cu capac de foietaj:

Carnea de vitel se curata de pielite si se taie in cuburi:

vitel inabusit in vin, sub crusta rumena de aluat preparare

(Este foarte gresit sa se spele carnea, majoritatea substantelor pe care acesta le contine sunt hidrosolubile si se dizolva in contact cu apa. Daca e nevoie sa se curete carnea, se poate sterge cu un servet umed, sau, in cazuri extreme (daca ati scapat-o pe jos si e plina de praf etc), se clateste rapid sub jet de apa rece, apoi se tamponeaza cu grija cu un servet uscat). 

Faina se amesteca cu o lingurita de piper proaspat macinat si cu 1 lingurita de sare, apoi bucatile de carne se tavalesc prin acest amestec.

vitel inabusit in vin, sub crusta rumena de aluat preparare 2

 Se incinge uleiul de masline extravirgin intr-un vas potrivit si pentru cuptor si se prajesc pe rand bucatile de carne, pana ce prind o crusta. Se scot si se pastreaza la cald.

vitel inabusit in vin, sub crusta rumena de aluat preparare 3

 In aceeasi grasime se caleste ceapa taiata in pestisori pana ce se inmoaie, apoi se adauga carnea si sucul pe care l-a lasat.

Comanda cartea Duminica la prânz de Laura Laurentiu!Comanda cartea Duminica la prânz de Laura Laurentiu!
vitel inabusit in vin, sub crusta rumena de aluat preparare 4

Se amesteca de cateva ori, pe foc, se adauga pasta de rosii, supa fierbinte (sau apa), vinul rosu clocotit separat intr-o craticioara, usturoiul tocat, cimbrul si dafinul.

vitel inabusit in vin, sub crusta rumena de aluat preparare 5

Se aduce mancarea la fierbere apoi se acopera cu capacul si se da la cuptorul preincins la 180 de grade Celsius pana ce se fragezeste carnea (aproximativ o ora, depinde de cat de tanar este vitelul, se poate face si cu vita matura, dar va dura mult mai mult prepararea carnii).

Intre timp, ciupercile se curata cu un servet umed, bine stors (nu se spala pentru ca isi pierd gustul si nici nu se decojesc), morcovii se spala cu grija si se rup in bucati potrivite (e nevoie de morcovi micuti), cartofii se spala, se curata si se taie in rondele.

Odata fragezita carnea, se adauga morcovii, ciupercile si cartofii, se amesteca bine si la nevoie se mai adauga in vas putina supa sau apa fierbinte. Se acopera vasul cu capacul si se da din nou la cuptor pentru 30-40 de minute, pana cand legumele sunt facute si ele.

vitel inabusit in vin, sub crusta rumena de aluat preparare 6

Intre timp, se presara planul de lucru cu putina faina si se intinde foietajul in foaie subtire. Se decupeaza 6 cercuri, dupa forma vaselor gratinabile in care se va monta preparatul.

vitel inabusit in vin, sub crusta rumena de aluat preparare 7

Cand cartofii sunt bine facuti, iar morcovii inca usor crocanti, se scoate mancarea de la cuptor si se ridica temperatura acestuia la 200 de grade Celsius. Se imparte mancarea in vasele gratinabile.

vitel inabusit in vin, sub crusta rumena de aluat preparare 8

Se acopera fiecare vas cu un cerc de foietaj, presand bine marginile, care se ung rapid, cu o pensula, cu ou batut.

vitel inabusit in vin, sub crusta rumena de aluat preparare 9

Se da la cuptor pana cand crusta se umfla si se rumeneste bine.

vitel inabusit in vin, sub crusta rumena

E o mancare surprinzator de gustoasa si de agreabila, te bine dispune si te indeamna sa gusti un pahar de vin bun, rosu. Mesenii vor fi intrigati si curiosi sa descopere ce-o fi in ulcele, iar odata misterul spulberat, vor fi incantati. :)

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

8 comentarii la Tocăniță de vițel cu capac de foietaj

  1. Anonymous spune:

    Minunata prezentare, ca de fiecare data.
    Iti doresc mult succes la concurs, cu toate ca mi se par putin aiurea criteriile, mi s-ar parea normal sa castige o reteta cu adevarat deosebita, speciala, postata de cineva care chiar are habar de ce se intampla in bucatarie. O sa te votez in fiecare zi, pt. ca chiar meriti (nu mi se pare normal sa fie in top 10 o reteta la dovlecei pane, hai sa fim seriosi acum). Bafta multa. Mikka

  2. Mirela spune:

    Uaaa ce minunatie ,trebuie neaparat sa o incerc si eu.Multumesc pt. reteta.

  3. lauralaurentiu spune:

    Vanilla, multumesc foarte mult. Vasele le-am luat de la metro.

  4. lauralaurentiu spune:

    Ciusca, multumesc :). Intr-adevar, eu fiind o impatimita a tocanitelor de orice fel, am incercat tot felul, dar asta are parca si un alt gust. Se completeaza minunat gustul cu foaia de aluat.

  5. lauralaurentiu spune:

    ChefChilly, multumesc pentru vizita. Am "calcat" si eu blogul tau, e fain si pozele sunt minunate. Faina si reteta :). A mea e mai zemoasa, totusi. Manci cu crusta aia asa cum ai manca cu pita. :))

  6. Vanilla spune:

    fff bine arata laura!!!! btw vasele de unde le-ai luat?

  7. Ciuşca spune:

    Am mâncat ceva asemănător într-un restaurant, parcă la Harbour. Foarte bun; sub o foaie crocantă de aluat fraged mâncarea asta cu sos e cu totul alta decât dacă o primeşti normal, în farfurie ;)

  8. ChefChilly spune:

    Arata minunat! eu fac cam aceiasi chestie, dar cu bere, in loc de vin! http://leblogpiquant.blogspot.com/2010/11/placinta-englezeasca-cu-vita-si-guiness.html
    O sa incerc si varianta ta cat de curand!

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE