Musaca de varză cu carne tocată – rețeta de varză în straturi la cuptor
Musaca de varză cu carne tocată – rețeta de varză în straturi la cuptor – o mâncare gustoasă și sățioasă pentru toată familia. Musaca de varză cu carne, rețetă cu ingrediente la gram și mod de preparare pas cu pas.
Această varză în straturi, cu carne tocată asezonată plăcut și cu un topping rumen de smântână, e un preparat mai degrabă de iarnă. Mâncare coaptă într-o formă, la cuptor, nu necesită nicio garnitură, se prezintă la masă în vasul în care s-a gătit și cu siguranță satură toată familia. Noi o mâncăm cu o pâine de casă, cu coajă crocantă, cu care adunăm și ultimele picături din farfurii.
Dacă este aceasta o musaca sau mai degrabă un gratin de varză cu carne sau pur și simplu o variantă simplificată a mult mai celebrei rețete de varză a la Cluj (click pe textul albastră pentru rețetă)? Întrebarea mi-a trecut o clipă prin minte dar nu am lăsat-o să mă frământe prea mult, pentru a nu știrbi din bucuria simplă și pură a degustării unei mâncări cu adevărat foarte bune. Rețeta am consemnat-o mai jos, pas cu pas, exact cum am procedat eu.
Ingrediente musaca de varză cu carne tocată
- 1 kilogram de varză dulce (1 varză mică)
- 500 de grame de carne tocată de porc
- 1 ceapă de mărime medie (80 de grame)
- 40 de mililitri de ulei
- 1 linguriță de pastă de tomate (dublu concentrat)
- 1 de linguriță de cimbru uscat
- ½ de legătură de pătrunjel
- 200 de grame de smântână cu 20% grăsime
- 2 ouă
- sare și piper după gust
- pentru formă: 1 linguriță untură de porc (sau 1 lingură de ulei) + 2 linguri de pesmet
Mod de preparare musaca de varză cu carne tocată – varză în straturi la cuptor
1. Am îndepărtat foile de la suprafața verzei și cotorul apoi, cu cuțitul, am tăiat-o fideluță, ca pentru salata de varză sau varza călită.
2. Am pus toată varza tocată într-un castron încăpător. Am adăugat 1 linguriță cu vârf de sare și am frământat varza cu sarea. Am lăsat varza sărată deoparte pentru jumătate de oră, timp în care a pierdut din volum și din apa pe care o conține.
3. După trecerea acestui timp, am stors bine varza de lichid. În planul secundar puteți vedea câtă apă a eliminat. Dacă nu aș fi stors-o, ar fi trebuit să gătesc varza mult mai mult timp, până ar fi pierdut prin fierbere tot acel lichid.
Pregătirea cărnii
4. Cât timp varza a stat în repaos, am pregătit compoziția pentru stratul de carne. Am tocat ceapa. Am încins pe foc mediu o tigaie cu fundul mai gros și am adăugat în aceasta cam o treime din ulei (2 linguri). Am pus ceapa în tigaie, am presărat sare și am redus focul la mic. Am călit ceapa timp de 7 minute, amestecând frecvent, până s-a înmuiat.
5. După ce ceapa s-a înmuiat, am adăugat în tigaie carnea tocată, pe toată deodată. Am ridicat focul la mediu-iute și am adăugat și pasta de roșii.
Am călit carnea cu ceapa, amestecând continuu, până când nu am mai văzut urme de carne crudă în tigaie și nici zeamă în exces.
6. Am dat deoparte carnea de pe foc și am condimentat-o cu sare și piper negru proaspăt măcinat după gust. Am adăugat și ½ de linguriță de cimbru uscat și pătrunjelul tocat mărunt. Am amestecat și am gustat, să mă asigur că nivelul de asezonare e unul potrivit, apoi am lăsat carnea deoparte.
Călirea verzei
7. Am încins pe foc mediu-iute o cratiță cu fundul mai gros și am adăugat în ea restul de ulei. Am pus varza tocată și bine stoarsă (imediat după pasul 3) la călit. De la început, am adăugat piper negru proaspăt măcinat și restul de cimbru uscat (½ de linguriță).
8. După vreo 4-5 minute pe foc mediu-iute, în care am amestecat continuu, varza a pierdut mult din volum. Imediat ce a scăzut varza, am redus focul la mic și am mai amestecat cu lingura de lemn maximum 1 minut. Am menținut focul la mic și am acoperit cratița cu un capac.
Alături, am avut la îndemână, pe plită, o crăticioară cu apă fierbinte. Tot la 5-6 minute am verificat cratița, am amestecat și am adăugat 2-3 linguri cu apă fierbinte, nu cumva ca varza să se prindă. În final, preparatul nu trebuie să conțină zeamă, doar varza fragedă, înăbușită sub capac. Călirea verzei a durat în total 20 de minute.
Asamblare varză în straturi la cuptor
9. Odată ce am terminat de pregătit atât varza călită cât și carnea, am pornit cuptorul și l-am fixat la 200°C. căldură de jos și de sus, fără ventilație. Până s-a încins cuptorul, am uns cu puțină untură și am tapetat cu pesmet o formă termorezistentă adâncă, de 20×20 centimetri.
10. Într-un castron, am pus smântâna și ouăle întregi. Am asezonat amestecul cu un praf de sare.
Am bătut ouăle cu smântâna până s-au omogenizat, apoi le-am lăsat deoparte.
11. În forma deja pregătită, am transferat jumătate din varza călită și am presat-o ușor într-un strat uniform, cu dosul lingurii de lemn.
12. Deasupra stratului de varză, am răsturnat toată carnea pregătită la pașii 4-6. Am nivelat carnea într-un strat de grosime uniformă.
13. Deasupra cărnii, am distribuit restul de varză călită și am presat-o bine, cu dosul lingurii de lemn, să formeze un strat compact. Deasupra celui de-al doilea strat de varză călită, am turnat amestecul de ouă și smântână.
Musaca de varză cu carne – coacerea și servirea
14. Înaintea coacerii, vedeți în imaginea de mai jos cum arătau straturile de varză și carne, gata asamblate în formă.
15. Am dat forma cu musaca de varză cu carne în cuptorul preîncins la 200°C, fără ventilație, căldură de jos și de sus, așezând-o la o înălțime medie. Am copt-o timp de 40 de minute, la finalul cărora era rumenă, apetisantă și în bucătărie mirosea ispititor.
Imediat după ce e scoasă din cuptor, această musaca de varză cu carne tocată va fi extrem de fierbinte. Recomandarea mea este să se lase să se domolească puțin, în formă, măcar 10-15 minute, înaintea servirii.
Ceea ce e cu adevărat foarte fain e că această varză în straturi la cuptor poate fi gătită în avans și lăsată să se răcească de tot, apoi înfoliată și dată la frigider. Va fi perfectă a doua sau chiar a treia zi, încălzită la cuptor și, desigur, când e rece se porționează mai frumos. Altfel, nu-i chiar nicio diferență între preparatul proaspăt scos din cuptor și cel încălzit.
Nouă ne place tare mult mâncarea asta și sper să vă placă și vouă.
MAI MULTE REȚETE ASEMĂNĂTOARE GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns