Ficăței de pui cu ceapă caramelizată și bacon
Ficăței de pui cu ceapă caramelizată și bacon crocant, un prânz sau o cină delicioasă și rapidă. Cum să pregătești o mâncare rapidă din ficat de pui cu ceapă și bacon. Ficăței de pui la tigaie cu sos de ceapă caramelizată și bacon crocant, rețetă pas cu pas.
Ficatul, în general, este pasiunea mea, în timp ce fiică-mea îl refuză categoric iar bărbatului abia, abia îi este poftă câteodată, și-atunci doar de ficat de pui. Totuși, această rețetă de ficăței de pui cu ceapă caramelizată și bacon crocant a ajuns să fie publicată tocmai pentru că el, bărbatul casei, s-a întors de la cumpărături cu o caserolă de ficăței, pe care nici măcar nu-i avea pe listă.
Chestia asta m-a făcut să ridic din sprâncene, dar cum, v-am spus deja, mie-mi place ficatul sub orice formă, părându-mi-se mult subevaluat, m-am gândit să-i răsplătesc inițiativa cu ceva bun. Ceea ce urmează în rândurile de mai jos. O rețetă rapidă, a cărei pregătire a durat cu totul 20 de minute și care ne-a răsfățat cu un gust excelent.
Ingrediente Ficăței de pui cu ceapă caramelizată și bacon
- 500 grame ficat de pui
- 1 ceapă roșie de mărime medie
- 6 felii fine de bacon (vreo 50-60 de grame în total)
- 1 lingură de ulei
- 1 linguriță de zahăr brun
- 80 ml. vin sec (roșu, roze, alb, nu contează foarte mult dar va influența subtil gustul final al preparatului)
- sare și piper
- pătrunjel verde tocat
Mod de preparare Ficăței de pui cu ceapă caramelizată și bacon
1. Se verifică atent ficățeii și dacă a scăpat cumva fierea celor care i-au curățat, se îndepărtează cu grijă ca să nu se spargă. Se zvântă ficățeii de pui ștergându-i cu hârtie absorbantă de bucătărie.
2. Curățăm ceapa și o tăiem peștișori, nu foarte fin, felii groase cam de ½ cm.
3. Vom lucra în paralele cu 2 tigăi, una ceva mai largă (cea pentru ficăței). Se încing ambele tigăi pe foc mediu. În cea mai mică, punem feliile de bacon la prăjit, fără altă grăsime adăugată. Vom rumeni baconul pe ambele părți apoi îl vom scoate pe o farfurie acoperită cu hârtie absorbantă de bucătărie.
4. În tigaia mai mare punem uleiul și apoi adăugăm ficățeii de pui. Pe măsură ce se rumenesc, îi întoarcem pe partea opusă. Atenție, nu adăugăm sare în această fază pentru că sarea face ficatul să se întărească.
5. Imediat ce am scos baconul, punem ceapa în tigaie, în grăsimea care s-a topit din acesta. Ceapa se presară cu puțină sare și se călește pe foc mediu-mic până se rumenește ușor, să fie abia aurie. Se amestecă rapid și se presară cu zahărul brun. Se amestecă până când se topește zahărul și începe să miroase subtil a caramel.
6. Se adaugă vinul peste ceapa caramelizată. Se amestecă energic, ca să se desprindă toate bucățelele delicioase care au aderat de fundul tigăii. Se lasă să clocotească până ce sosul se reduce la jumătate.
7. Ficățeii de pui au fost gata în exact 7 minute, apoi am stins focul. Ficatul nu se gătește în exces, el trebuie să rămână rozaliu în interior. Gătit prea mult, ficatul devine tare, amărui și făinos.
8. Se adaugă peste ficat ceapa caramelizată cu tot cu sosul de vin din tigaie. Se amestecă bine și abia acum se asezonează totul cu sare și piper după gust.
9. Baconul prăjit, care după răcire devine crocant, se rupe în bucăți care se presară peste ficățeii de pui cu ceapă. Tot acum se presară și verdeața tocată.
Ficăței de pui cu ceapă caramelizată și bacon – servire
Mâncarea se servește caldă, acompaniată de garnituri la alegere sau de salate asortate. Eu am servit acești delicioși ficăței de pui cu ceapă caramelizată alături de un piure cremos de păstârnac. La fel de bine merge un piure de cartofi, un orez cu ciuperci sau unul simplu sau chiar niște paste fierte.
Să vă fie de folos și poftă mare!
Lasă un răspuns