Iepure cu piure de pastarnac si fasole verde
Duminica, am fost foarte placut surprinsa sa gasesc, intr-un supermarket local, carcase de iepure proaspat, la un pret exceptional. Desi nu era pe lista mea de cumparaturi, ideea de a face o friptura de iepure la cuptor, de sa-ti lingi degetele, a incoltit pe loc. M-am gandit ca-i mai mare pacatul ca nu gatim mai des carne de iepure, o carne slaba dar nemaipomenit de frageda ( am folosit conjuctia „dar” in mod constient, pentru ca de obicei carnea slaba nu exceleaza nici prin gust, nici prin fragezime, dar nu e cazul iepurelui) si pe care suntem atat de norocosi sa o gasim la un pret asa de bun, pentru ca in strainatate iepurele e destul de piperat.
Una peste alta, din 25 de lei (atat a costat carcasa de iepure) se pot pregati doua feluri principale pentru patru persoane, la doua pranzuri sau cine diferite. Azi vi-l arat pe primul, o faboleasa friptura de iepure la cuptor, al doilea fel isi asteapta randul in frigider.
Ingrediente iepure la cuptor
friptura de iepure:
- 4 pulpe fata/spate de iepure (adica pulpele si spetele)
- 1 lingurita de rozmarin tocat
- 1 lingurita de salvie uscata
- 1 catel de usturoi zdrobit
- sare grunjoasa dupa gust
- piper proaspat macinat
- 2 linguri de ulei
- 150 ml. de vin alb sec
- 2 salote (sau 1 ceapa mica)
- 20 de grame de unt
piure de pastarnac:
- 500 de grame de pastarnac
- 2 cartofi medii, fainosi
- 30 de grame de unt
- 100-150 de ml. de lapte
- 1 praf de nucsoara
- sare si piper dupa gust
fasole verde cu unt si usturoi:
- 360 de grame de fasole verde
- 30 de grame de unt
- 1-2 catei de usturoi
- sare si piper
Mod de preparare iepure la cuptor
Tranșarea carcasei de iepure
1. Iata carcasa de iepure in imaginea de mai jos. A avut in total 1,4 kg. Probabil ca multi dintre voi au mostenit retete in care carcasa de iepure se pune intr-o tava si sa dadea la cuptor intreaga, dar va atrag atentia ca avem doua categorii de carne. Cea a pulpelor si a spetelor, pe care o vom folosi astazi, care se preteaza pentru friptura de iepure la tava, gatita un timp ceva mai indelungat. Carnea foarte delicata de pe spinare (fileurile), in schimb, se poate pregati cu totul altfel.
2. Se transeaza iepurele astfel: mai intai se decupeaza atent pulpele si spetele. La spete se pot lasa si coastele de dedesubt. Se rupe coloana in zona in care incep coastele si se deprinde complet. Se indeparteaza rinichii si se pastreaza deoparte.
3. Spatele se poate dezosa, scotand complet coloana dar fara a desprinde pielita, apoi se ruleaza si se obtine o bucata frumoasa, de care ma voi ocupa maine-poimaine, dupa cum am spus deja, pana atunci ma va astepta, bine infoliata, la frigider.
Asezonarea și gătirea pulpelor de iepure
4. Se toaca marunt frunzulitele de rozmarin, se amesteca bine cu salvia, usturoiul zdrobit, sare grunjoasa si piper. Se freaca bine pulpele si spetele cu acest amestesc si se lasa deoparte macar 1 ora, la temperatura bucatariei sau 4-8 ore, la frigider. Cu mentiunea ca, daca le tineti la frigider, va trebui sa le scoateti cu mininum 1 ora inainte de a incepe sa le gatiti. Intr-o tigaie, se incinge uleiul si se rumenesc bucatile condimentate pe toate partile. Da, friptura de iepure la cuptor incepe cu rumenirea la tigaie, ce sa vezi!? Ideea e ca aceasta culoare brun aurie va aduce mult gust in final.
5. Intre timp, se incinge cuptorul la 200°C. Odata rumenite, pulpele de iepure se transfera intr-o tava potrivita pentru cuptor. Se adauga salotele fin feliate. Vinul se toarna in tigaia in care s-au rumenit pulpele de iepure, se aduce la fierbere si se desprind bucatile rumene de pe tigaie. Se toarna imediat peste carne, se acopera tava cu un capac sau cu folie de aluminiu si se da la cuptorul deja incins pentru 45 de minute.
Garniturile
6. In timp ce friptura de iepure la cuptor se gateste, ne ocupam de garnituri. Nu voi insista cu prepararea piureului de pastarnac, reteta detaliata, prezentata pas cu pas, o gasiti cu un click aici sau pe poza de mai jos.
7. La fel, nu insist aici nici asupra modului de preparare al garniturii de fasole verde sote, a carei reteta o gasiti cu un click pe link sau pe poza de mai jos.
Finalizarea fripturii si servirea
8. Pulpele de iepure la cuptor se vor fragezi in 35, maximum 45 de minute. Dupa trecerea acestui timp, ar trebui sa fie usor de strapuns cu o scobitoare. Se stropeste carnea cu putin sos din tava, se indeparteaza capacul (sau folia de aluminiu) si se mai lasa in cuptor cateva minute, ca sa se rumeneasca frumos. Imediat ce carnea s-a rumenit dupa plac se scoate si se lasa sa se odihneasca 10 minute la temperatura bucatariei, intre timp sosul din tava se strecoara printr-o sita de deasa, daca e nevoie, se mai fierbe ca sa se reduca si se adauga la final 20 de grame de unt, care se incorporeaza in sos. Se potriveste gustul sosului cu sare si piper.
Se asambleaza pe farfurii cate o bucata de carne de iepure la cuptor cu piure de pastarnac, fasolea verde trasa in unt si un pic de sos. E un preparat delicios, sa va ganditi la mine daca-l faceti :).
Pofta buna!
Lasă un răspuns