
Fasole verde sote – rețetă de garnitură de fasole verde sotată la tigaie






Fasole verde sote – rețetă de garnitură de fasole verde sotată la tigaie, rapidă și delicioasă. Păstăi cu usturoi și unt – la tigaie. Ce este sotarea?
Cei care îmi citesc blogul de mai mult timp, e posibil să fi observat deja că fasolea verde este una dintre vegetalele care-mi plac foarte mult. În mod particular, această fasole verde sote este una dintre garniturile la care apelez destul de adesea. Și optez pentru o fasole verde sote mai ales când am de gătit un preparat destul de complex, care necesită o atenție specială. Garnitura asta simplă mă ajută mult când lucrurile, de fapt, au tendința să se complice. Și nu doar pentru că este rapidă, ci și pentru că, veți vedea, se poate pregăti în două etape distincte. Mană cerească atunci când avem de servit o masă mai specială!
Și dacă tot am zis de o masă specială, despre această garnitură de fasole verde sote, pe care o fac de regulă din phaseolus vulgaris, adică acele păstăi cilindrice, subțiri și verzi, aș zice că, atunci este gătită corect, aduce culoare, textură și prospețime în farfurie. Mai jos, vedeți câteva preparate puse în valoare de aceste păstăi verzi, gătite rapid, prin sotare la tigaie.
PREPARATE ÎNSOȚITE DE PĂSTĂI CU USTUROI LA TIGAIE
Dar ce este, de fapt, sotarea? Verbul ”sauter” din limba franceză înseamnă a sări, a sălta. Faire sauter este expresia care descrie procedeul nostru: gătirea rapidă, într-o tigaie încinsă pe foc iute, a unor alimente care sunt făcute să salte în tigaie, prin manipularea acesteia într-un anumit mod de către bucătar. Rezultatul constă în alimente gătite rapid și uniform, fierbinți, fără a se rumeni puternic în urma contactului cu tigaia. Legumele gătite cu sos NU sunt legume sote (am văzut niște nonsensuri cum ar fi ”mazăre sote cu sos alb” sau ”sote de morcovi cu smântână” – așa ceva pur și simplu nu există). Sote este și mazărea mangetout a cărei rețetă o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Să ne apucăm de fasolea noastră sote, așadar!
Ingrediente fasole verde sote
- 250 de de grame de fasole verde cu păstăi fragede (fără ațe) și fără pete, de preferință proaspătă, dar poate fi și congelată
- 1 lingură de ulei
- 2 căței de usturoi (opțional)
- sare și piper
- 15 de grame de unt
Mod de preparare fasole verde sote – păstăi cu usturoi la tigaie
Poate vi se pare cam mic gramajul folosit. După cum am spus deja, eu folosesc această fasole verde sote ca a doua sau a treia garnitură în farfurie. Asta o face mai mult decât suficientă pentru 4 porții. Dacă doriți să o serviți ca garnitură unică, măriți gramajul.
Gătire – faza I
1. Se pune pe foc o oală cu 2 litri de apă. Alături, se pregătește un castron mare cu apă foarte rece, preferabil cu cuburi de gheață. Fasolea verde se spală bine sub jet de apă rece și se zvântă cu șervete absorbante de bucătărie. Capetele cu codița se taie, celelalte, dacă doriți, le puteți păstra, pentru că sunt fragede și chiar frumușele, după părerea mea.
2. Când apa fierbe, se adaugă 1 lingură rasă de sare și toată fasolea deja pregătită. Fasolea verde se fierbe timp de 4 minute, după care se testează cu vârful cuțitului. Dacă acesta pătrunde relativ ușor, e deja gata. Unele soiuri de fasole necesită o gătire mai îndelungată iar fasolea verde congelată trebuie gătită timp de 6 minute. Testați fasolea, să fie pătrunsă după gustul vostru, dar țineți cont să nu o fierbeți exagerat de mult, pentru că urmează să fie gătită în continuare în tigaie.
3. Se scoate fasolea verde din oală cu o spumieră și imediat se plonjează în apa rece ca gheața, pentru a opri pe loc gătirea. Astfel, culoarea vibrantă a fasolei verzi se va păstra nealterată iar gătirea ulterioară nu o va face să se terciuiască. În treacăt fie spus, acest procedeu de trecere a legumelor prin șoc termic se numește blanșare și am mai povestit despre el aici, aici dar și aici.
În această fază, după ce scurgem fasolea de apa rece și o învelim în șervețele de bucătărie umede, ne putem opri. Putem continua cu prepararea garniturii noastre de fasole verde sote chiar înainte de servirea preparatului. Fasolea verde astfel pregătită ne poate aștepta bine mersi de la 1-2 ore în bucătărie până la chiar și peste noapte, în frigider. Țineți cont, însă, dacă stă la frigider, să o scoateți mai repede, să aibă timp să revină la temperatura mediului ambiant.
Gătire – faza a II-a
Ajungem acum în faza în care fripturile sunt gata și se odihnesc, înainte de servire iar celelalte garnituri stau frumos la cald. Este momentul să continuăm.
1. Încingem pe foc foarte iute o tigaie suficient de mare ca să încapă toată fasolea verde. Adăugăm 1 lingură de ulei. Pentru că suntem români și ne place usturoiul, punem și 2 căței de usturoi tăiați în jumătăți și ușor zdrobiți cu lama cuțitului. Ideea e că se poate și fără usturoi. Dacă l-am pus, totuși, îl lăsăm un pic să sfârâie în tigaie. Aceasta trebuie să fie încinsă de să fumege ușor. Înainte să se rumenească usturoiul, adăugăm fasolea verde, toată deodată.
2. Începem să agităm tigaia, ținând-o de coadă, făcând fasolea verde să salte ușor. Prin această mișcare, toate păstăile vor ajunge în contact cu suprafața foarte fierbinte a tigăii. La 5-6 mișcări de sotare, lăsăm tigaia pe foc puțin, agitând-o de coadă, ca să nu se răcească prea tare. Continuăm 1-2 minute, așa cum se vede în imaginea animată de mai jos și sper că aveți o conexiune destul de bună încât să vedeți și voi fasolea verde sărind.
3. Când fasolea verde s-a înfierbântat bine, după vreo 2 minute, oprim focul și tragem tigaia deoparte. Îndepărtăm imediat cățeii de usturoi. Adăugăm sare și piper după gust, în același timp cu untul. Amestecăm ușor, ușor, sau, mai degrabă, mai sotăm de câteva ori, așa încât fasolea verde sote să se amestece bine cu condimentele și să se îmbrace în unt, ceea ce îi va da luciu și gust plăcut.
Și gata, montăm garnitura de fasole verde sote lângă preparatul nostru și-l servim imediat! Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns