Mazăre mangetout – rețetă de mazăre mangetout sote
Mazăre mangetout – rețetă de mazăre mangetout sote, o garnitură cu textură și gust plăcut, minunată primăvara. Ce este mazărea mangetout, cum se gătește și cum se consumă?
Această mazăre mangetout nu-i nimic altceva decât un soi de mazăre. E un ingredient de primăvară, care se consumă cât e crud și proaspăt. Nu se lasă să îmbătrânească, altfel păstăile devin ațoase. Consumate la momentul optim, sunt delicioase: mai dulci decât mazărea țucără, de un verde vibrant și c-un gust primăvăratic. Denumirea vine din franceză, mangetout (sau mange tout) înseamnă că se mănâncă cu totul. Asta spre deosebire de mazărea obișnuită, de la care consumăm doar boabele. Acum câțiva ani, am cultivat păstăile astea în propria grădină. Semințele le-am găsit la Lidl, nu știu de ce am renunțat să le mai cultiv.
Când am găsit în comerț mazăre mangetout m-am bucurat, știind că urmează să fac ceva delicios.
Cel mai frecvent, aceste păstăi delicate sunt folosite ca garnitură. Aduc multă prospețime lângă orice preparat din carne, au culoare și gust plăcut. De asemenea, mazărea mangetout se poate consuma și crudă, cu o minimă preparare (la rece). Se poate include în salate, e crocantă și gustoasă. Mai jos, găsiți rețeta de garnitură de mazăre mangetour sote, un mod de preparare care-mi place foarte mult, pentru o gamă largă de vegetale.
Ingrediente mazăre mangetout sote
- 250 de grame de mazăre mangetout
- 1 linguriță de ulei de măsline
- 10 grame de unt cu 80% grăsime
- sare și piper după gust
Mod de preparare mazăre mangetout sote
1. În primul rând, am spălat în câteva ape păstăile și le-am scurs bine de tot. Apoi am suprapus câte 4-5 păstăi și le-am aliniat vârfurile. Cu un cuțit bine ascuțit, am tăiat vârfurile, am aliniat apoi capătul opus al păstăilor și am decupat surplusul și acolo (vedeți poza de mai jos). Am procedat astfel, decupând capetele mai multor păstăi deodată, pentru a comprima pe cât posibil durata operației. Dacă nu aveți destulă îndemânare, puteți decupa capetele fiecărei păstăi, pe rând. Evident, va dura mult mai mult.
2. În poza de mai jos puteți vedea cum arată păstăile pregătite pentru consum. Zic pentru consum, în primul rând, pentru că, astfel pregătite, le puteți imediat include într-o salată, crude cum sunt. Dacă doriți să le și gătiți, citiți mai departe.
Prima fază a gătirii, la abur sau, ca alternativă, blanșarea
Așa cum ați dedus din subtitlul de mai sus, pentru această primă fază a gătirii sunt posibile două abordări: blanșarea sau gătirea păstăilor la abur. Blanșarea este procedeul prin care ingredientele sunt parțial fierte apoi sunt supuse unui șoc termic. Putem proceda așa și cu aceste păstăi de mazăre mangetout.
Punem pe foc o oală cu 2 litri de apă sărată iar alături pregătim un castron cu apă foarte rece și cuburi de gheață. Când apa clocotește, adăugăm păstăile și le fierbem 2, maximum 3 minute! Repet, mazărea nu trebuie să se înmoaie, doar să se frăgezească! Imediat, scoatem păstăile cu o spumieră și le plonjăm direct în castronul cu apă cu gheață. Șocul termic le va opri gătirea instantaneu iar păstăile de mazăre mangetout își vor intensifica verdele. Puteți să vedeți cum am procedat la rețeta de fasole verde sote, blanșarea se face exact la fel, doar timpul de fierbere e diferit – click pe poza de mai jos.
Gătirea păstăilor la abur
3. De data asta, am optat pentru gătirea la abur. Cititorii care au observat că am în bucătăria mea un aparat Thermomix, m-au întrebat adesea la ce anume îl folosesc. Uite, una dintre utilizările frecvente este gătirea la abur. Am așternut păstăile de mazăre mangetout într-un strat uniform, în coșulețul Varoma al aparatului.
4. Am turnat în bolul aparatului 500 de mililitri de apă. Am setat timpul de 5 minute și temperatura Varoma (poza de mai jos, stânga). După ce s-a atins temperatura, am îndepărtat paharul pentru măsurare de pe capac și am așezat în poziție coșul Varoma, acoperit cu capacul. Am setat timpul la 5 minute, temperatura Varoma și am pornit aparatul (poza de mai jos, dreapta).
5. După 5 minute, aparatul m-a anunțat că programul de gătire setat s-a terminat. Păstăile mele aveau un verde vibrant și erau crocante și dulci, așa cum îmi plac mie. Sotarea urmea s-o fac chiar înainte de servire. Până în momentul respectiv, am transferat păstăile de mazăre mangetout într-un castronel.
Subliniez că se poate găti la abur în orice oală, cu un coșuleț sau o sită!
Dacă aveți un coșuleț de bambus, pentru aburire, îl puteți folosi pe acela, evident. Puteți improviza un sistem de gătire la abur cu o oală oarecare în care să puneți apă de un lat de mână. Când apa fierbe, adăugați păstăile așezate într-o sită, așa cum am făcut eu în poza de mai jos cu buchețele de broccoli. Acoperiți oala cu capacul, reduceți focul la mic și gătiți 5 minute. La finalul timpului de gătire recomandat de mine, gustați o păstaie. Vor fi crocante, mie așa îmi plac dar dacă veți considera că vă plac mai gătite, puteți să le mai aburiți 2-3 minute în plus.
Faza a doua a gătirii, sotarea
Verbul ”sauter” înseamnă, în limba franceză, a sălta, a sări. Faire sauter este expresia folosită de bucătari pentru a descrie procedeul de gătire rapidă, într-o tigaie încinsă pe foc iute, a ingredientelor care sunt făcute să salte în tigaie. Sigur, nu sar pur și simplu la comandă, e necesară manipularea tigăii într-un anumit mod. Cam așa cum se face când se-ntorc clătitele, dar în mod repetat. Rezultatul sotării ar trebui să fie niște preparate gătite rapid și uniform, fierbinți, fără a se rumeni puternic. Se aplică în mod special garniturilor din diverse vegetale, așa cum e și mazărea mangetout.
6. Am încins pe foc iute o tigaie micuță (cu diametrul de 18 cm), în care am adăugat uleiul de măsline și untul.
7. Imediat ce untul s-a topit și a format spumă, am adăugat în tigaie toate păstăile de mazăre mangetout, în același timp. Am început să le sotez, adică să le fac să salte, ridicând cam la fiecare 5-6 secunde tigaia de pe foc și săltând de câteva ori păstăile. Dacă nu aveți îndemânare să sotați, nu-i mare bai. Decât să risipiți conținutul tigăii, mai bine folosiți două spatule și amestecați continuu, cu două mâini, mazărea mangetout. Ideea e să nu se rumenească dar să se înfierbânte bine. Sotarea la tigaie nu ar trebui să dureze mai mult de 1 minut.
8. Imediat după ce s-a înfierbântat bine, am luat tigaia de pe foc, am asezonat mazărea cu sare și piper proaspăt măcinat și am transferat-o într-un recipient pentru servire.
Păstăile de mazăre mangetout sote sunt o garnitură dulceagă în mod natural, delicată, crocantă și care conferă prospețime și textură preparatelor alături de care e servită. Sper să vă placă și să încercați rețeta!
MAI MULTE REȚETE DE GARNITURĂ GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns