Cautare in site
x inchide

Conopida sau broccolo romanesco, ce este și cum îl folosim

Adaugata la de

Conopida romanesco, broccolo sau brocoli romanesco, proprietăți, origine și descriere. Cum pregătim conopida sau broccolo romanesco. Cum putem păstra conopida sau broccolo romanesco.

Conopida romanesco – proprietăți nutritive, origine și descriere

Conopida sau broccolo romanesco este o legumă înrudită cu varza, cu brocoli, varza de Bruxelles și desigur, cu obișnuita conopidă. La fel cu celelalte ”rude” din familia Brassicaceae, conopida sau broccolo romanesco are un conținut bogat de acid folic, vitamina C, fibre, caroten și potasiu.

Denumirea științifică a acestei legume deosebite este Brassica oleracea var. italica, aproape identică celei purtate de umila conopidă (Brassica oleracea), fapt care demonstrează (cred) că e mai apropiată de aceasta decât de broccoli. Totuși, numele ”broccolo romanesco” de la numele Romei, fiind o legumă extrem de apreciată în bucătăria romanescă (specifică orașului Roma).

Ceea ce frapează la această legumă, mai puțin obișnuită în țara noastră, este aspectul său incredibil, care atrage imediat atenția asupra sa, cu inflorescențe ale căror mici buchețele formează spirale care, din câte se afirmă, pot fi asociate cu seriile de numere ale lui Fibonacci. Nu există matematician mai mare decât natura însăși, lucru fără dubiu demonstrat și de faptul că aspectul uimitor al conopidei romanesco este 100% natural, fără să aibă legătură cu ingineria genetică. Aspectul legumei, la o primă vedere, aduce aminte de un fractal, model alcătuit dintr-o serie de modele reproduc întregul, la o scară mai mică.

broccolo romanesco, conopida romanesco, brocoli romanesco

Evident, fiind atât de arătoasă și pe deasupra chiar mai gustoasă decât surata ei mai comună, conopida romanesco poate fi un element deosebit de atrăgător pentru preparatele noastre cele mai ambițioase și în același timp, un atu atunci când dorim să impresionăm niște oaspeți de soi, cu atât mai mult cu cât, în ultimii ani, a început să apară și prin magazinele din țara noastră.

Trebuie să ținem minte că ar fi păcat să prelucrăm excesiv această legumă rară, a cărei principală calitate e chiar forma sa deosebită. Nu vom face, deci, ciorbă de conopidă romanesco, nici n-o vom face pane sau tempura și nici nu o vom include în sufleuri și alte preparate la cuptor, care, deși gustoase, nu au cum să nu afecteze drastic conopida romanesco, privându-ne de frumusețea ei. Așadar, recomandarea mea este ca această legumă să fie minim prelucrată termic, prin blanșare apoi să fie sotată în puțin unt cu mirodenii.

Cum pregătim conopida romanesco?

1. Se spală bine conopida romanesco sub jet de apă rece și se lasă la scurs. Se pune pe foc o oală mare cu 4-5 litri de apă sărată (ca pentru paste) iar separat se pregătește un castron mare cu apă rece, în care adăugăm și cuburi de gheață.

2. Conopida romanesco se desparte în buchețele, veți observa că e mult mai puțin sfărâmicioasă decât conopida obișnuită. Frunzele și cotorul se vor îndepărta.

conopida-romanesco-rupta-buchetele

3. Când apa clocotește, se adaugă toate buchețelele de conopidă, deodată. Conopida romanesco se opărește 1, maximum 2 minute, în apa clocotită.

conopida-romanesco-blansata

4. După cele 1-2 minute de opărire, conopida romanesco se scoate din oală cu o spumieră mare și se plonjează în castronul cu apă foarte rece, în care am pus și cuburi de gheață. Acest procedeu se numește blanșare și rolul lui este acela de a opri brusc procesul de gătire și de a înviora culoarea legumelor supuse acestui tratament de șoc termic.

BLANȘÁ, blanșez, vb. I. tranz. În gastronomie, a opări sau a fierbe scurt anumite alimente (în special legume), introducându-le în apă clocotindă (natur, sărată sau cu adaos de oțet) pentru a le „albi”, adică pentru a le păstra o culoare și o textură adecvată în vederea preparării propriu-zise; din fr. blanchir,germ. blanchieren.

conopida-romanesco-blansata-soc-termic-in-apa-cu-gheata

5. După ce s-a răcit, conopida romanesco se scurge bine de apă și se zvântă pe șervete absorbante de bucătărie. Poate fi preparată imediat mai departe, fiind deja supusă blanșării, își va păstra frumos culoarea, chiar dacă va fi sotată încă aproximativ 7-8 minute în unt cu un pic de ulei. În imaginea de mai jos, se vede că am adăugat în tigaie și un cățel de usturoi, pentru aromă.

conopida-romanesco-sotata-in-unt-ca-garnitura-pentru-reteta-de-biban-de-mare-lup-de-mare

Cum păstrăm conopida romanesco?

După cum am spus deja mai sus, conopida romanesco e o legumă pe care noi, în România, o găsim câteodată, nu de regulă. Fiind așa de frumoasă, parcă am vrea să mai păstrăm și pentru altă dată.

Odată supusă procedeului blanșării, descris mai sus, buchețelele de conopidă romanesco bine, bine zvântate prin tamponare cu șervete absorbante de bucătărie, se așează într-un singur strat pe o tavă acoperită cu hârtie de copt, de preferință fără să se atingă între ele, și congelează, setând congelatorul la congelare rapidă. Cu cât mai rapid sunt congelate, cu atât vor avea o textură mai bună atunci când le vom pregăti. Odată ce s-au congelat, se pot ambala în pungi, împărțindu-le în cantități potrivite pentru consumul familiei noastre, apoi se păstrează la congelator până la 6 luni, fără să își modifice proprietățile.

Să vă fie de folos!

Instagram @lauralaurentiu

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Un comentariu la Conopida sau broccolo romanesco, ce este și cum îl folosim

  1. Daniela Brinzaru spune:

    Eu fiind la dieta mi am pus separat 2 linguri de iaurt intr un castron si intind bucatica cu butica, sincer la inceput cand am vazut o in supermarketul din Cipru ma atras frumusetea ei , nimeni nu stia de provenienta ei spunandu mi ca este din Filipine dar adevarul.l am gasit la dvs
    Sosul de iaurt, tzatiki tahini merg de minune !
    Va multumesc pentru informatie