Punjeni cevapi
Asa numitul cevap (sarba) ar semana cu mititelul nostru, intrucat e un carnat fara invelis, ce se frige la gratar. Compozitia si mai ales modul de preparare al cevapilor este, insa, diferit fata de mititei. Eu va propun azi o reteta de punjeni cevapi, adica cevapi umpluti (punjeni = umpluti in sarba), in care carnea suculenta si condimentata inveleste strans umplutura de cascaval:
Ingrediente Punjeni Cevapi:
pentru 16 bucati
- 300 de grame de carne de vita (pulpa)
- 300 de grame de carne de miel (tot pulpa)
- 1 ceapa mica
- 2-3 catei de usturoi
- 1 lingurita de boia de ardei dulce
- 1 lingurita rasa de coriandru macinat
- 1 varf de cutit de nucsoara rasa
- 5 frunze de busuioc proaspete, tocate
- sare, piper
- aproximativ 150 de grame de cascaval
In cazul in care nu sunteti prieteni cu carnea de miel, reteta se poate face integral din carne de vita.
Preparare Punjeni Cevapi:
Se macina carnea fin, ceapa si usturoiul se toaca foarte fin (sau se rad pe razatoarea mica), se presara toate condimentele deasupra carnii si se framanta energic; se fixeaza dispozitivul pentru framantat al robotului de bucatarie si se malaxeaza carnea condimentata 7-8 minute. Carnea se modeleaza in forma de bila, se infoliaza si se da la frigider pentru cel putin 3 ore (peste noapte ar fi ideal):
Carnea se imparte in bile de dimensiunea aproximativa a unei mingi de ping-pong. Cate bile, atatea bastonase de cascaval sunt necesare:
Pe suprafata de lucru umezita cu apa, se aplatizeaza fiecare bila de carne si se aseaza pe ea un bastonas de cascaval:
Se modeleaza cevapi, inchizand bine cascavalul in interior:
Se incinge gratarul (in cazul meu gratarul de fonta pentru aragaz), se unge cu un strat fin de ulei si se aseaza cevapi:
In momentul in care in partea inferioara a cevapilor (cea asezata pe gratar) apare o zona opaca, mai deschisa la culoare, de inaltime de aproximativ 1 cm, e momentul sa fie intorsi :
Se frig pe toate partile si se servesc, fierbinti, cu o garnitura sau salata la alegere. Eu i-am asortat cu legume la gratar (ceapa, rosii, dovlecei, vinete) stropite cu un sos din busuioc proaspat, usturoi, ulei de masline si lamaie:
Lasă un răspuns