Coasta de porc la gratar cu fasole
Asa cum v-am promis in episodul precedent, azi va dezvalui una din modalitatile de preparare a unei coaste de porc dulci-picante la gratar, o friptura aspectuoasa si lipicioasa, buna de sa-ti lingi degetele. Alaturi de ea, o reteta de garnitura simpla, dar consistenta si cu gust foarte bun, fasole cu rozmarin si usturoi. Ambele retete, atat coasta fripta la gratar cat si fasolea, au fost pregatite pe gratarul Napoleon si fac subiectul celui de-al 5-lea episod al serialului culinar Bucataria de Vara, realizat impreuna cu ecores.ro, cei care pun la dispozitia fiecaruia gratarul de gradina potrivit.
04:0000:3004:303 portiimediuPentru lista ingredientelor si modalitatile de preparare o sa va invit sa vizionati episodul de mai jos (setati calitatea 1080 HD).
Sumar retete:
Coasta de porc: 1 bucata coasta de porc de 700-800 de grame, 1 lingurita sare grunjoasa, 1/2 lingurita piper, 1 lingurita paprika, 1 lingurita cimbru, 1 lingurita rozmarin, 1 lingurita coriandru macinat, 1 lingurita chimion macinat, 1 lingurita usturoi granulat, 1 lingurita ceapa granulata, 1 lingurita seminte de fenicul. Toate condimentele se amesteca si se freaca bine coasta cu ele atat cat sa fie acoperita peste tot (o sa va ramana condiment, pastrati-l intr-un borcan bine inchis pentru o alta utilizare). Coasta condimentata se infoliaza si se lasa la frigider minimum 4 ore, preferabil peste noapte. Se pune la fript pe gratarul incins la foc iute cu partea carnoasa in jos pentru 5-6 minute, apoi se intoarce si focul se reduce la minimum. Se pregateste glazura: se amesteca 2 lingurite cu varf de mustar de Dijon cu 3 linguri de sirop de artar si 1 lingurita de ceapa granulata (sau ceapa tocata fin). Se pensuleaza acest amestec pe deasupra carnii in mod repetat, la un interval de 6-7 minute (pensulati de 3 ori sau pana cand amestecul este gata). Coasta se frige timp de 25-30 de minute in total, pana cand este rumena si o scobitoare intra usor in carne. Se scoate si se acopera cu folie timp de 10 minute inainte de servire.
Fasole cu rozmarin si usturoi: 250 de ml. fasole boabe (o cana), care se spala si se pune la inmuiat in apa peste noapte. Se pune la fiert in apa rece, se arunca apa, se clateste fasolea si se pune din nou la fiert in alta apa. Se fierbe pana se inmoaie, dar nu foarte frageda. In plus: 1 ceapa, 3 catei de usturoi, 1 ramura de rozmarin, 200 de ml. de apa in care a fiert fasolea, 100 de grame de sunca sau bacon afumat, 50 de ml. ulei de masline extravirgin, sare si piper. Se rumeneste baconul sau sunca taiata in felii subtiri intr-o tigaie apoi se scoate deoparte. In grasimea ramasa se caleste ceapa tocata pana se inmoaie. Se adauga fasolea fiarta si apa in care a fiert doar cat sa o acopere. Cand da in clocot, se transfera intr-un vas potrivit pentru cuptor, adaugandu-se usturoiul tocat, rozmarinul, sare dupa gust, piper macinat si uleiul de masline. Se pune pe gratar si se acopera cu capacul (sau la cuptor) la 165-180 de grade, timp de 1 ora jumatate – 2 ore, pana cand fasolea scade bine si este foarte frageda. Se presara cu bucatile de bacon inainte de servire.
Alte retete la gratar:
Lasă un răspuns