Sarmale cu varza dulce
Sarmale cu varza dulce – reteta specifica sezonului estival, cu lista de ingrediente exacta si modul de preparare. Cum se dă gust sarmalelor cu varză dulce?
In intreaga avalansa a legumelor de sezon, a aparut si varza de vara. Nu e atat de indesata si nici nu atarna asa de greu la cantar ca si „verisoara” ei mai tomnatica, dar o oala buna de sarmale tot putem face din ea. Sarmale cu varza dulce, inacrite cu rosii si cu un pic de bors, aromate cu ierburi proaspete din gradina. Va asigur ca rareori am gustat ceva mai bun, cu toate ca nu sunt chiar o impatimita a sarmalelor. Asadar, varza avem, ceva carnita se gaseste, ne apucam de treaba?
Ingrediente Sarmale Cu Varza Dulce
- 600 de grame de carne tocata de porc (sau amestec de porc cu vita)
- 1 varza dulce de 1 – 1,2 kilogram2
- 2 cepe de marime medie (80-100 gr./bucata)
- 25 ml. de ulei
- un volum 75 ml. de orez (preferabil din cel cu bobul rotund)
- 1 legatura de marar
- cimbru tocat + cateva crengute de cimbru pentru fiert
- 3-4 foi de dafin
- 250 ml. de rosii pasate
- 250 ml. de bors
- 1 lingurita paprika dulce
- 2-3 linguri de otet
- sare si piper
Preparare Sarmale Cu Varza Dulce
Pregătirea verzei
1. Se pune pe foc o oala marisoara (de 4-5 litri) pe jumatate plina cu apa. Varza se curata de eventualele frunze vestede sau zdrentuite de la exterior. Se spala bine, se sterge cu un servet de bucatarie si se scobeste cu cutitul cotorul.
Cand apa clocoteste, se adauga in oala 1 lingura buna de sare si otetul . Varza se pune in oala cu cotorul in sus. Lucrand cu doua furculite, se desprind frunzele de langa cotorul scobit, apasand varza in apa ca sa permitem apei clocotite sa patrunda si acolo. Dupa 1-2 minute, se intoarce varza in oala cu ajutorul furculitelor. Frunzele de la exterior, care vor deveni mai suple, se desprind, se scot si se pun pe o farfurie. Se repeta pana cand scoatem toate foile mari. Foile cele mici de la mijloc le vom toca, nu le vom folosi pentru invelirea sarmalelor.
Sugestie: o varianta ceva mai de durata, dar cu un efort mai mic, ar fi sa congelati varza (intreaga), apoi sa o decongelati complet. Foile decongelate vor fi moi si suple, numai bune de rulat sarmale cu varza dulce.
2. Se taie cu cutitul nervurile groase ale foilor de varza si se imparte foaia in bucati de o marime potrivita pentru invelirea sarmalelor. Mie imi place sa fac sarmale cat mai egale, de o dimensiune cam de 7-8 cm. lungime si 4 cm. diametru, asa ca si bucatile de varza am grija sa fie aproximativ egale (din unele frunze pot obtine 3 sarmale cu varza dulce, din altele doar 2 sau 1).
Umplutura
3. Pentru umplutura pentru sarmale cu varza dulce, ceapa se taie marunt si se caleste in uleiul incins pana se inmoaie. Se adauga orezul spalat cu apa rece si zvantat. Se caleste totul, amestecand frecvent, timp de 1-2 minute. Se trage deoparte de pe foc. Dupa ce se racoreste, se adauga ceapa cu orezul peste carnea tocata. Se adauga sare, piper, 1 lingurita de paprika dulce, mararul tocat si frunzulite de cimbru proaspat dupa gust. Daca aveti o reactie de respingere fata de aroma unor condimente sau ierburi aromatice, evident ca le puteti exclude.
Invelirea – impaturirea – sarmalelor
4. Sarmalele cu varza dulce se invelesc/impaturesc exact ca cele in foi de varza murata, fara nicio diferenta. Totusi, pentru tinerele gospodine care nu au prea multa experienta, o sa descriu cum fac eu. Pe foaia de varza se aseaza 1 lingura de umplutura. Nu prea multa, ca nu se vor mai putea impacheta bine sarmalele. Una dintre laturile frunzei de varza se aduce deasupra umpluturii. Incepand de la unul din capetele ramase libere ale foii de varza, dar nu cel opus indoiturii, se rasuceste un rulou nu prea strans, inchizand umplutura la mijloc. Nu se strage prea tare pentru ca orezul se dilata la fiert si trebuie sa ii lasam un pic de loc.
Prindem ruloul intr-o mana si cu degetul infundam in interior capetele ramase libere ale frunzei de varza. Gata sarmaua! Daca va este de ajutor, urmariti videoul atasat retetei de sarmale in foi de varza murata.
Gătirea sarmalelor
5. Se toaca marunt toate foile de varza ramase nefolosite, la fel si nervurile decupate si se asterne un pat la fundul oalei in care se vor fierbe sarmalele. Se aranjeaza sarmalele deasupra verzei tocate, se adauga frunze de dafin si de cimbru (daca va plac) si se acopera cu apa rece. Deasupra sarmalelor e bine sa asezati o farfurioara cu fundul in sus sau orice ar putea sa le impiedice sa iasa afara din lichid in timpul fierberii, fara sa le striveasca, insa. Se fierb sarmalele cu varza dulce cu capac, pe foc mediu, timp de 45 de minute, timp in care varza ar trebui sa fie destul de patrunsa (verificati, intepand cu o furculita). Se adauga rosiile pasate (sau pasta de rosii, bulion) si borsul, clocotit separat intr-o craticioara. Se mai fierb sarmalele cu varza dulce fara capac, timp de 15-20 de minute, sa apuce sa scada putin lichidul si sa se fragezeasca bine.
Se servesc calde, cu sau fara smantana, dupa cum preferati. Aceste sarmale cu varza dulce sunt la fel de bune ca cele cu varza murata si nici nu veti simti ca le lipseste acreala placuta a acestora.
Pofta buna!
Lasă un răspuns