Ei bine, ni s-a facut dor de mancare adevarata care in conform poftelor de ultima ora nu poate fi nimic altceva decat o friptura de porc! Familia mea avea vise cu felii zdravene de carne de porc, daca e fara os, sa fie si-asa, daca e cu os inca si mai bine caci cele mai dulci bucatele se pot rontai de pe langa coaste, cu o garnitura bogata si un sos bun, ce sa ne dorim mai mult? Dar pentru ca pana una alta sunt totusi autoarea unui blog culinar, parca destul cu fleicile azvarlite pe gratar (cam asa am procedat toata vara si blogul mi-a dus dorul :P), m-am gandit sa innobilez aceasta friptura de porc cu trufa neagra.
Sa va zic doua cuvintele si despre aceste ciuperci considerate diamantele gastronomiei: trufele (in ce ma priveste am folosit Tuber Brumale – Trufa Neagra de Iarna) sunt niste ciuperci de simbioza, care cresc subteran, pe langa radacinile stejarilor, alunilor, fagilor, carpenilor etc., in zone impadurite de regula cu foioase. Recoltarea lor este o adevarata arta, realizata fiind cu porci sau caini dresati special pentru acest scop, iar pretul la vanzare pe masura raritatii acestora si efortului depus pentru a ajunge in posesia lor. Desi pretul per kilogram pare prohibitiv pentru buzunarul consumatorului de rand, pentru a da un parfum exceptional unei fripturi sau unui sos ajung, de fapt, cateva grame. Sa nu uitam ca sofranul, cel mai scump condiment, era nelipsit din cozonacii gospodinelor din mediul rural, chiar si cele mai lipsite de mijloace reuseau sa procure un fir-doua, pentru a colora delicatesa intr-un auriu frumos. La fel se intampla si cu trufele, una-doua bucati vor transforma o banala friptura intr-o delicatesa.
00:3001:0001:304 portiimediuIngrediente Friptura de porc cu trufa neagra:
- o bucata de cotlet de porc cantarind 600-800 de grame, cu os sau fara os, dupa preferinta
- 2 trufe negre
- 1 ceapa mica
- 1 catel de usturoi
- 200 de ml. de vin alb dulce (sau demidulce)
- 100 de ml. de smantana proaspata
- sare, piper, daca preferati, cateva fire de rozmarin tocat
Preparare Friptura de porc cu trufa neagra:
Friptura este foarte usor de pregatit, pentru inceput se alege o bucata frumoasa de carne si se curata de grasimea in exces. Una dintre trufe se taie in felii.
Se fac buzunarase adanci in bucata de carne cu ajutorul unui cutit bine ascutit, pornind dinspre ambele capete, si se indeasa feliile de trufa in acestea.
Carnea se condimenteaza bine cu sare si piper proaspat macinat si se rumeneste pe toate partile intr-o tigaie, fara adaus de grasime.
Ceapa si usturoiul tocate se pun pe fundul unei tavi potrivite ca dimensiune in care se va coace carnea la cuptor, apoi se adauga bucata de carne rumenita si vinul alb.
Dupa preferinta, se adauga cateva fire de rozmarin, fara excese, pentru ca parfumul dominant se doreste sa fie cel de trufa.
Se acopera cu grija tava cu folie de aluminiu si se coace in cuptorul incins la 200 de grade Celsius timp de 45 de minute – o ora (depinde de marimea bucatii de carne dar si de gradul de coacere dorit, daca se doreste o carne cu textura inca ferma e bine sa se scoata mai repede).
Carnea gatita se scoate din tava si se acopera lejer cu folie de aluminiu, pastrandu-se asa timp de 10-15 minute inainte de a se felia.
Cat timp carnea „repauzeaza”, se pregateste sosul: se trece prin sita sosul din tava, pasand bucatile de ceapa. Se pune sosul intr-o craticioara, se adauga smantana si se fierbe pana scade la consistenta dorita. Cu doar cateva momente inainte de a lua sosul de pe foc, se adauga jumatate din trufa pastrata tocata fin. Se amesteca scurt si se opreste focul, apoi se potriveste gustul cu sare si piper si se pastreaza sosul acoperit.
Restul de trufa se taie in felii foarte fine cu care se va decora carnea dupa feliere, cand se prezinta la masa, alaturi de garnitura dorita (in cazul meu, cartofi cu rozmarin si morcovi sote cu chimen) si sosul delicios.
Scumpa trufa asta, da-si merita banii!
Lasă un răspuns