
Ceafă de porc marinată la grătar – rețetă detaliată, să-ți iasă fragedă și suculentă





Ceafă de porc marinată la grătar rețeta cu toate detaliile obținerii unei fripturi perfecte. Rețetă de ceafă de porc marinată la grătar sau tigaie: gramaje, explicații despre marinare, timp de gătire. Cum se face o ceafă de porc marinată și fragedă.
E vară. Nevoia de proteină ține cont de caniculă dar parcă am dori să scurtăm pe cât posibil timpul petrecut în bucătărie. Ideal ar fi să ne mutăm complet cu gătitul afară, până încolo, spre toamnă! E perioada în care grătarul în aer liber – pentru cei norocoși, sau măcar tigaia grătar, pentru ceilalți – devine metoda preferată de gătit. Și din tot ce pune românul pe grătar, ce ne place mai mult și mai mult? Evident, ceafa de porc! Îmi place și mie, om sunt, nu plantă, dar musai să fie o ceafă de porc marinată, gătită la grătar cu tot cu os, să iasă fragedă, gustoasă și suculentă.
Chiar și această friptură foarte simplă, ceafa de porc, se transformă radical, prin marinare. Marinarea conferă cărnii gust, pentru că putem adăuga diferite condimente, în combinațiile care ne plac cel mai mult. În același timp, procedeul marinării frăgezește carnea, aceasta devenind mai fragedă și mai suculentă.
Principii de bază ale unei marinade pentru carnea de porc
Marinada pentru carne conține neapărat sare, ulei, condimente (atât uscate cât și ierburi aromatice), ceva acid (suc de fructe acrișoare, vin sec, cidru sau chiar oțet) și în unele cazuri ceva dulce (zahăr brun, miere, siropuri). Substanțele dulci ajută la caramelizare, astfel se obține mai rapid o crustă rumenă a cărnii, pe de parte e și mai greu de controlat. Unele marinade implică utilizarea unor fructe care au enzime ce frăgezesc carnea (ananasul, papaya sau kiwi). În fine, eu am procedat, după cum veți observa mai jos, foarte simplu.
Rețineți că timpul de marinare pentru carne depinde de mărimea bucății folosite. Eu am folosit niște felii de ceafă de 2-3 centimetri grosime, cu tot cu os. Drept să vă spun, îmi place ceafa chiar mai groasă dar am gătit cu ceea ce mi-a dat magazinul, cum ar veni și a ieșit foarte bine.
Ingrediente ceafă de porc marinată la grătar
- 3 felii de ceafă de porc cu tot cu os (aproximativ 250-300 grame/felie)
- 1 cățel de usturoi
- 1 lingură de frunzulițe de cimbru proaspăt (sau 1 linguriță de cimbru uscat)
- 2 linguri de ulei (eu am folosit de măsline, e bun de oricare)
- 100 de mililitri de suc portocale proaspăt stors/vin alb sec/suc de mere acre/cidru de mere etc
- 1 linguriță de sare grunjoasă
- ½ linguriță de piper negru
- 1 linguriță de semințe de fenicul măcinate (opțional)
- 1 linguriță de paprika dulce
Mod de preparare ceafă de porc marinată la grătar
Marinarea cărnii
1. Într-un castron mare, am pus 1 cățel de usturoi trecut prin presă, sarea grunjoasă, 1 lingură de cimbru proaspăt (frunzulițele desprinse de pe tije), piper, 1 linguriță de semințe măcinate de fenicul și 1 linguriță de paprika dulce.
Observație: dacă aveți o problemă cu feniculul, nu îl folosiți! Puteți înlocui cu chimen, semințe de coriandru sau… nimic.
2. Am amestecat bine toate ingredientele de mai sus și am adăgat uleiul și sucul de portocale. De ce suc de portocale? Pentru că este suficient de acid să frăgezească bine carnea și, în același timp, conține și un pic de dulceață, ceea ce va ajuta atât la caramelizare cât și la echilibrarea gustului. După cum am menționat mai sus, puteți să folosiți de la vin alb la oțet balsamic, fără să exagerați, însă. Nu dorește nimeni să obțină o friptură acră (cred eu).
Presimt că unii se întreabă și de ce am folosit ulei, ceafa de porc fiind destul de grasă. Unele condimente nu sunt solubile în apă ci doar în ulei. În plus, uleiul asigură o aderență mai bună a condimentelor de carne.
3. Pe rând, am tăvălit fiecare felie de ceafă de porc în acest amestec condimentat și am și masat carnea, să intre condimentele în ea încă de la început.
Am pus feliile de ceafă de porc marinată pe o tăviță la care am și capac și am turnat peste ele marinada rămasă.
Cât timp se marinează carnea în acest amestec?
4. Nefiind bucăți mari, feliile de ceafă de porc marinată au fost suficient de pătrunse de marinadă în timp de 3 ore, la temperatura bucătăriei. În acest timp, am întors de două ori feliile de pe o parte pe cealaltă și le-am păstrat tot timpul acoperite. O alternativă ar fi să fie marinate la frigider, caz în care marinarea ar dura 8-10 ore. Pentru o bucată de ceafă de porc întreagă (de 2-3 kilograme), marinarea durează 24 de ore.
Observație: În cazul în care carnea este marinată la frigider, înainte de gătire trebuie adusă la temperatura mediului ambiant. Carnea nu se tratatează termic cât e rece, proaspăt scoasă din frigider.
Gătirea la grătar
5. Odată marinate feliile de carne și pentru că erau deja la temperatura mediului ambiant, am încins imediat grătarul. Nu pe cel mare, mi s-a părut nejustificat să încing grătarul mare pentru trei felii de ceafă de porc marinată la grătar. Am pus, însă, tigaia grătar (din fontă) pe aragaz și am încins-o bine. Între timp, cu șervete de hârtie absorbantă, am tamponat bine feliile de ceafă, să elimine din umiditate și bucățile mici de la suprafață, care s-ar putea arde. Când grătarul a fost bine încins, am pus feliile de ceafă pe acesta.
6. După 6 minute, am întors felia de ceafă de porc marinată pe partea opusă. Am folosit, după cum puteți vedea, un clește de bucătărie, instrument care îmi permite să manipulez bucățile de carne menținând o oarecare distanță între mâini și suprafața încinsă.
7. Am gătit ceafa de porc marinată la grătar 12 minute în total, câte 6 minute pe fiecare parte. Nefiind bucăți cu gramaj mare sau foarte groase, a fost chiar timpul ideal de gătire. Subliniez: înaintea gătirii, carnea era adusă la temperatura mediului ambiant, nu rece, din frigider. Pentru carnea rece, indicațiile de gătire nu mai sunt valabile. Conform standardelor internaționale, temperatura internă pentru ceafa de porc gătită la grătar trebuie să fie de 68-71ºC.
După gătire, ceafa de porc la grătar, la fel ca orice altă friptură, trebuie să fie lăsată să se odihnească măcar 5-10 minute, parțial acoperită. În acest răstimp, carnea se va reimpregna cu sucurile din carne, expluzate din fibrele musculare în timpul tratării termice. Astfel, friptura va deveni mai fragedă, mai suculentă și mai gustoasă.
Servirea
Am servit ceafa de porc caldă, cu o salată de legume de vară și un gratin de cartofi. Un sos onctuos de muștar a completat cu brio această combinație estivală, cu adevărat delicioasă.
Sunteți curioși cât de suculentă iese carnea preparată astfel? Cred că poza de mai jos e mai grăitoare ca orice v-aș putea eu povesti.
MAI MULTE REȚETE DE FRIPTURĂ DE PORC GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns