
Chiftele de post din ciuperci și vinete coapte





Chiftele de post din ciuperci și vinete coapte – rețetă cu poze, pas cu pas. Cum se fac niște delicioase chiftele de post din ciuperci și vinete coapte, excepțional de gustoase. Chiftele vegane din ciuperci și vinete, gustoase și ușor de preparat.
Cu toate că nu sunt eu cea mai cucernică persoană, în fiecare an mă gândesc cu respect la cei care respectă postul din convingere, nu de dragul unor conjuncturi. Așa e și mătușa mea Laura, sora mai mare a tatălui meu, al cărei nume îl port. V-am povestit despre ea și anul trecut, atunci când am publicat rețeta de pate de ciuperci și linte. Ei bine, din respect pentru mătușa mea și convingerile ei, dar și pentru ale altor oameni cărora conștiința le dictează să se supună rigorilor postului sau care pur și simplu au optat pentru o dietă vegană, am încercat mereu să propun și asemenea rețete. Mai ales că eu, cu toate că apreciez o friptură bună așa cum merită, nu îi simt nevoia în fiecare zi și se întâmplă adesea să treacă săptămâni întregi fără să fi pregătit ceva cu carne.
Așa au apărut pe blogul meu rețete ca ardeii umpluți de post, Imam bayildi și câteva feluri de sarmale de post, dintre care preferatele mele sunt cele mănăstirești. Iar azi, a venit rândul acestor delicioase chiftele vegane din ciuperci și vinete, pe care le-am savurat cu multă plăcere, toată familia.
Nu foarte demult, co-autoarea mea Laura Seicean vă propunea și ea niște chiftele de legume într-o variantă vegetariană, cu indicații de a le transforma într-un fel vegan. Ei bine, aceste chiftele de post din ciuperci și vinete, pe care vi le propun eu azi, nu conțin fir de produs animal, au o consistență perfectă și sunt gustoase de nici nu pot povesti.
Ingrediente Chiftele de post din ciuperci și vinete coapte
compoziția pentru chiftele:
- 500 de grame de ciuperci (de care preferați, eu am folosit un amestec de champinion albe și brune)
- 2 vinete medii-mici, cam de 275-300 de grame/bucată
- 2 linguri de ulei
- 1 ceapă mărișoară (100 de grame)
- 2-3 căței de usturoi
- 1 ardei roșu mic (opțional)
- 1 lingură de semințe de in + 30 ml. de apă rece
- 150 de grame de pesmet
- 1 lingură de cimbru tocat sau altă verdeață (ce vă place mai mult)
- sare și piper după gust
finisat și prăjit:
- 50-60 de grame de pesmet
- 300 ml. de ulei de floarea soarelui sau alt ulei vegetal cu gust neutru
Mod de preparare Chiftele de post din ciuperci și vinete coapte
1. În primul rând, vom avea grijă să pregătim ”oul”, adică mucilagiul de in, care va lega perfect compoziția noastră. Punem într-un castronel 1 lingură de semințe de in și le acoperim cu 30-40 ml. de apă rece. Lăsăm deoparte minimum 30 de minute, înmuierea semințelor de in se poate face și peste noapte iar efectul lor de a lega va fi cu atât mai accentuat. În jurul semințelor, apa se va transforma într-un fel de jeleu care este un excelent substitut de ou în preparatele vegane. Desigur, vom folosi și semințele deodată cu acest mucilagiu.
2. Vinetele se coc direct pe flacără sau pe grătar, până ce coaja se carbonizează și miezul e foarte moale. Am copt mai multe vinete, însă doar două am folosit pentru aceste chiftele de post din ciuperci și vinete, restul au fost pentru o salată. Se curăță de coajă și se pun la scurs într-o sită inoxidabilă sau de plastic, să nu se oxideze. După ce s-au scurs de lichid și s-au răcit, vinetele se toacă mărunt, ca pentru salata de vinete.
3. Între timp, ciupercile se curăță cu atenție, ștergându-se cu șervețele de hârtie absorbantă. Se dau apoi la blender sau se toacă foarte mărunt.
4. Ceapa se toacă mărunt, la fel și ardeiul roșu. Într-o tigaie se încing pe foc mediu 2 linguri de ulei și se adaugă ceapa și ardeiul. Se presară sare și se călesc, amestecând constant, 5-6 minute.
5. După ce ceapa s-a înmuiat, se adauă ciupercile tocate. Se călesc toate 10-15 minute, amestecând din când în când, pentru ca ciupercile să piardă cât mai multă apă.
6. Vinetele coapte și scurse de zeamă, ciupercile călite cu ceapa și ardeiul, tot conținutul castronelului cu semințe de in, usturoiul zdrobit, sare și piper, verdeața tocată pe care o preferați și 150 de grame de pesmet se amestecă bine într-un castron.
7. Cu mâinile umede, se formează chiftele din compoziție. Mie mi-au rezultat 28 de bucăți de chiftele cu un diametru de aproximativ 5-6 cm.
Prăjire chiftele de post din ciuperci și vinete coapte
8. Se pune uleiul pentru prăjit la încins, într-o tigaie, pe foc mediu-iute. Până se încinge bine uleiul, se tăvălesc chiftelele prin pesmet.
9. Când uleiul este bine încins, ar trebui să aibă temperatura de 170-180°C. În lipsa unui termometru cu citire instantanee, se aproximează lăsând să cadă în tigaie o grăunță de compoziție. Dacă uleiul sfârâie puternic în jurul acesteia, e suficient de încins. Se prăjesc chiftelele în tranșe, fără să le înghesuim în tigaie.
10. Nu e nevoie să fie prăjite decât atât cât să se rumenească după preferință. Țintem cont că în compoziție totul este deja gătit. Imediat ce sunt suficient de rumene, se întorc pe partea cealaltă și se mai prăjesc cât să devină rumene și cu crusta crocantă. Aceste chiftele de post din ciuperci și vinete se pot găti și la cuptor, dar niciodată nu se va obține o crustă la fel de crocantă.
Când sunt rumene, se scot chiftelele pe straturi de hârtie absorbantă, ca să se dreneze de uleiul în exces.
Se consumă calde sau reci iar eu vă recomand să le serviți cu sosul de roșii marinara, sunt delicioase! Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns