Salata de vinete romaneasca
Salata de vinete romaneasca reteta culinara in imagini pentru salata vinete. Salata de vinete cu ceapa si cu maioneza ingrediente si mod de preparare.
Unul din preparatele care imi aduce aminte de verile copilariei este salata de vinete. O îmbucam grăbită, alergând spre locul de joacă, unsă pe câte-o felie de pită neagră, acrișoară, denumită bășcălios, pe vremea aceea, OZN. Acuma toți dieteticienii recomandă felul ăla de pâine, bine, cei mai moderați, că există și categoria care încearcă să ne convertească să mergem la păscut.
Ei bine, dorinta mea este sa completez, cu timpul, lista retetelor care ne aduc aminte de copilarie, de aceea o salata de vinete romaneasca nu putea lipsi. Revenind la subiect: asadar, salata de vinete ca la mama acasa :). Sper sa fie pe placul domniilor voastre, al celor mai tineri, care mi-au trimis mesaje ca ar dori reteta, iar pe cei cu mai multa experienta ii invit sa posteze in comentarii propriile variante de salata de vinete.
Ingrediente salata de vinete
- 2 vinete mari, cu coaja lucioasa si cu o consistenta usor pufoasa (cred ca vinetele sunt singura leguma care nu trebuie sa fie tare cand o achizitionam)
- 1/2 ceapa mica
- 50-60 de ml. de ulei
- sare, zeama de lamaie dupa gust
- optional: 1 lingurita de mustar, 1 galbenus de ou crud
Preparare salata de vinete
Pe scurt, despre cele folosite
Ingredientele pe care le-am scris eu mai sus ajung pentru atata salata cat sa manance 4 persoane bine, la o singura masa. Daca vreti sa va ramana si pentru a doua zi, la frigider, dublati sau chiar triplati ingredientele.
In ce ma priveste, prefer salata de vinete natur, fara maioneza, fara ou, numai vinete coapte, sare, ulei si zeama de lamaie, asa cum am aratat in reteta de aici. Cum fiica mea o prefera pe asta, o pregatesc pentru ea asa cum voi arata in cele ce urmeaza.
Cu toate ca prefer uleiul de masline tuturor celorlalte uleiuri, imi place asa de mult incat uneori il mananc cu paine, pentru aceasta salata de vinete mi se pare ca are un gust prea pregnant, punandu-l in umbra pe cel al vinetelor. Prefer, deci, sa folosesc ulei de floarea soarelui sau de rapita.
Coacerea si curatarea vinetelor
Si-acuma: primul pas in prepararea salatei este coacerea vinetelor. De preferinta, vinetele se coc prin contact cu o suprafata incinsa – pe gratar, pe disc, in jar etc. – sau chiar flacara, pana cand coaja li se carbonizeaza si miezul devine foarte moale. Daca nu aveti nicicum posibilitatea sa le coaceti astfel, alegeti o alta metoda de coacere a vinetelor din cele descrise aici. Atentie, perforati coaja cu o furculita lasand loc aburilor si lichidului sa se scurga, altfel vinetele pot exploda cauzand accidente.
Pe masura ce vinetele sunt bine coapte, se scot de pe gratar (plita, jar etc.) si se aseaza intr-o sita asezata deasupra unui vas de colectare, in care se vor scurge de o parte din lichidul amarui pe care il contin (poza 1).
Vinetele se curata bine de coaja, eliminand orice urme de arsura. Folositi fie instrumente nemetalice, fie din otel inoxidabil, dar sa fiti siguri 100% ca sunt din otel inoxidabil, altfel, vinetele se vor innegri si nu ne place salata de vinete negricioasa. Eu prefer sa scobesc miezul din vinetele coapte ajutandu-ma de o lingura. Miezul se pune intr-o sita de plastic, lasandu-se sa se scurga bine de lichid.
Tot cu un instrument nemetalic, se toaca vinetele bine de tot. Eu folosesc un cutit ceramic, mai demult aveam un fel de satar din lemn, dar l-am ratacit pe undeva. (poza 2). Unele persoane dau vinetele la procesorul de alimente, dar mie mi se pare ca nu mai au nicio textura daca procedez astfel.
Prepararea salatei
Vinetele tocate se pun intr-un castron si din acest moment povestea poate urma doua cai diferite:
1. Pentru salata de vinete cu maioneza, se adauga peste vinetele tocate ceapa fin tocata si 2-3 linguri cu varf de maioneza, se amesteca si se potriveste gustul cu sare si zeama de lamaie dupa gust.
2. Si acum salata de vinete… de parc-ar fi cu maioneza! De fapt, chiar este, doar ca nu este pregatita separat. Se adauga peste vinetele tocate din castron ceapa, 1 strop de sare, mustarul si galbenusul de ou (poza 3). Uleiul se toarna in fir subtire in timp ce se amesteca cu o lingura de lemn intr-un singur sens (poza 4). In final, salata se poate drege cu putina zeama de lamaie. Va avea gustul si consistenta unei salate de vinete cu maioneza, doar ca nu contine chiar atata ulei (poza 5).
Aceasta salata de vinete simplas e foarte buna si gustoasa. Nu stiu de ce, dupa o ora – doua la frigider devine parca si mai gustoasa. Pofta mare!
Alte variante de salata de vinete:
Lasă un răspuns