Frigărui de pui cu legume – rețetă simplă și gustoasă
Frigărui de pui cu legume – rețetă simplă și gustoasă prezentată pas cu pas. Cum să faci niște frigărui de pui la grătar cu carnea fragedă și suculentă, după o rețetă cu gramaje clare și mod de preparare detaliat.
Aceste frigărui de pui cu legume le-am făcut într-o zi când am avut poftă, de fapt, de un pilaf de bulgur a cărui rețetă am găsit-o în cartea The Turkish Cookbook. Știu, e chiar pe dos să pregătești un fel principal de dragul unei garnituri, dar așa s-a întâmplat și nu invers. Mi s-a părut că cel mai bine s-ar asorta pilaful ăsta nemaipomenit de savuros cu ceva la grătar, simplu și cu mult gust. Destul de repede mi-a fugit gândit la niște frigărui de pui. Încă și mai repede am pus carnea la marinat, așa că n-are rost să vă țin nici pe voi prea mult de povești, ci să vă invit să urmați rețeta de mai jos. Vor ieși niște frigărui minunate și lejere, perfecte pentru vară, carnea nefiind în cantități mari, completată de legume din grădină.
Ingrediente frigărui de pui cu legume
pentru marinadă:
- zeama de la 1 lămâie
- 1 lingură de ulei de măsline
- 1 cățel mare de usturoi, zdrobit
- 1 linguriță rasă de sare grunjoasă
- ¼ linguriță piper negru proaspăt măcinat
- opțional: fulgi de chili după cât de picant vă place
- opțional: ½ de linguriță de cimbru uscat sau alte ierburi aromatice după gustul fiecăruia (busuioc, oregano etc)
- opțional: ½ de linguriță de semințe de coriandru sau alt condiment la alegere
frigărui:
- 270 de grame de pulpe de pui dezosate, fără piele (dacă aveți 250 de grame sau 300 de grame e la fel de bine, evident)
- 200 de grame de dovlecel, tăiat bucăți de aproximativ 4 cm lățime/2 cm grosime
- 200 de grame de vânătă, tăiată bucăți de aproximativ 4 cm lățime/2 cm grosime
- 2 ardei grași roșii + 1 ardei gras alb + 2 ardei verzi semi-iuți (asta am folosit eu, evident că puteți pune de care doriți)
- 1 ceapă mărișoară, tăiată în sferturi și apoi desfăcută pe grosime în bucăți
- 2 linguri de ulei
- sare
ulei aromat – opțional:
- 2 căței de usturoi, feliați fin
- 1 legătură de păstrunjel, tocată mărunt
- 50 ml. ulei de măsline
- sare și piper
materiale necesare:
- bețișoare speciale pentru frigărui din lemn sau frigărui metalice
Mod de preparare frigărui de pui cu legume
Marinarea cărnii
1. Aceste frigărui de pui cu legume se pot face și cu piept de pui, care va necesita un timp mai scurt de marinare, dar pulpele sunt o variantă mai gustoasă. Va să zică, am tăiat pulpele dezosate în bucăți cam de 4-5 cm. Le-am pus într-un castronel, am adăugat sarea, piperul, usturoiul zdrobit, uleiul de măsline și zeama de lămâie. Eu am pus și-un strop de coajă de lămâie răzuită, îmi place mult gustul ei. Eu am adăugat și fulgi de chili și coriandru măcinat, care are și el un gust lămâios. Am mai pus și-un pic de cimbru uscat, dar ideea e că toate acestea le puteți înlocui, personalizând aroma după gustul vostru. Am amestecat totul bine, masând bucățile de pui, să intre aromele în ele. Am acoperit castronul cu folie alimentară și l-am lăsat la temperatura bucătăriei, să se marineze carnea timp de 2 ore. Pieptul de pui nu are nevoie de mai mult de 1 oră de marinare.
Asamblarea frigăruilor
2. Cât timp carnea se marinează, dacă folosim pentru frigăruile noastre bețișoare de lemn, le punem la înmuiat în apă rece. Altfel, se vor arde pe grătar în foarte scurt timp, în orice caz înainte să fie gata ale noastre frigărui de pui cu legume.
3. Neapărat ne facem la un moment dat timp să sărăm și bucățile de dovlecel și de vânătă. Presărăm un strop de sare și le lăsăm într-o sită, deasupra unui castron, să se scurgă de apa în exces. Zvântăm bine bucățile de vânătă și dovlecel pe șervete de hârtie absorbată. Mai tăiem și ardeii bucăți cam de 4-5 cm suntem gata să asamblăm frigăruile.
4. Iată, în poza de mai jos vedem ingredientele deja pregătite, doar să ne apucăm să le înșirăm pe țepușe!
5. Eu am început și am terminat frigăruile mele cu câte o bucată de ceapă, pentru că, mai tare fiind, se fixează mai bine pe țepușe, ajutând și restul ingredientelor să stea la locul lor. Le-am asamblat după modelul bucată de carne + ardei + vânătă + ardei + dovlecel + carne etc. Între două bucățele de carne, am avut neapărat câte un strat de legume și ardei.
6. Totuși, la final mi-au rămas vegetale pentru încă trei țepușe. Nu s-a supărat nimeni, au fost minunate și aceste frigărui de legume, fără niciun strop de carne!
Gătirea frigăruilor la grătar
7. Aceste frigărui de pui cu legume se pot găti atât pe grătarul din curte, cât și în tigaia-grătar pentru aragaz. Înainte de a le pune pe grătar, frigăruile se stropesc cu cele 2 linguri de ulei. În amândouă situațiile, atât pe grătar cât și în tigaia-grătar, încingem bine suprafața de gătire înainte de a pune frigăruile. În momentul în care le așezăm pe grill, trebuie să sfârâie. Frigăruile se gătesc cam 3-4 minute pe fiecare parte, întorcându-le de trei ori în total.
8. Eu am gătit frigăruile timp de 15 minute, unii ar putea prefera să le țină pe grătar mai mult, dar în niciun caz nu mai mult de 20 de minute. Practic, în momentul în care frigăruile sunt rumene de jur împrejur, nu au cum să nu fie făcute. Carnea e în bucăți mici și e marinată, zeama de lămâie a pătruns-o și a frăgezit-o înainte de a fi gătită. Așa am procedat și la aceste frigărui de curcan (click pe link pentru rețetă).
9. Am scos, așadar, frigăruile de pe grătar pe o farfurie și le-am lăsat să se odihnească timp de 5 minute, înainte de servire. Între timp, numai bine am pregătit și un ulei aromat, cu care le-am stropit înainte să le scot la masă și care face diferența dintre poza de mai jos, cu frigăruile nestropite, și prima poză a articolului. Pentru acest ulei aromat, am dat pur și simplu ingredientele la blender până ce uleiul s-a colorat într-un verde plăcut.
Am servit frigăruile, așa cum v-am spus, cu pilaful de bulgur și o salată simplă de roșii. Un deliciu! Să vă fie de folos și dacă vă interesează mai multe rețete cu pui, le găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Lasă un răspuns