Burtă de vită în sos de roșii, trippa alla romana
Burtă de vită în sos de roșii, trippa alla romana, rețetă pas cu pas. Burtă de vită pregătită altfel de cum suntem obișnuiți, rețetă romană. Trippa alla romana, burtă de vită ca la Roma, rețetă autentică italiană (romană).
Românii adoră burta de vită, din care cel mai adesea pregătesc tradiționala ciorbă de burtă. Nu doar noi, însă, avem un loc predilect în gastronomia noastră pentru burta de vită ci iată că și italienii. Trippa alla romana, această burtă de vită în sos de roșii aromat cu mentă și un strop de usturoi, este unul din preparatele emblematice ale bucătăriei din Lazio, regiune a Italiei care găzduiește și orașul Roma.
Trippa alla romana s-ar traduce prin ”burtă de vită ca la Roma” sau ”burtă de vită în stil roman”. Denumirea aceasta, conținând indicația geografică, diferențiază preparatul de alte specialități italiene cum ar fi trippa alla napoletana (din Napoli), trippa alla Fiorentina (din Firenze), trippa alla milanese etc. Aproape fiecare regiune italiană, iată, are propriul mod de a găti și a se bucura de burta de vită.
Ca mai toate rețetele italiene, și această trippa alla romana e caracterizată de o genială simplitate, savoarea fiindu-i dată de calitatea excelentă a ingredientelor folosite. Burta de vită, uleiul de măsline extravirgin, menta proaspătă brânza Pecorino Romano și mai ales roșiile pentru sos, toate trebuie să fie de bună calitate și să conțină din plin parfumul autentic și viu pe care doar soarele Italiei îl poate da unui ingredient.
Ingrediente burtă de vită în sos de roșii, trippa alla romana
- 600 gr. burtă de vită
- 1 ceapă mică
- 1 morcov
- 1 foaie de dafin
- 250 ml. passata Mutti sau 600 gr. roșii cărnoase, bine coapte
- 2 linguri ulei de măsline extravirgin
- 1 cățel mare de usturoi
- 130 gr. brânză Pecorino Romano
- 4-5 rămurele de mentă
- sare și piper negru proaspăt măcinat
- opțional, 30 de grame de slănină (guanciale), caz în care renunțăm la ½ din ulei
Preparare burtă de vită în sos de roșii, trippa alla romana – fierbere și pregătire burtă
1. Burta de vită, care ideal este să fie de vițel, pentru a fierbe mai repede, e bine să fie albă și curată, dar e de dorit să nu fie din cea prefiartă. Se spală bine burta și se pune la fiert într-o oală în care să fie bine acoperită cu apă sărată, împreună cu 1 morcov și 1 ceapă mică, cât și frunza de dafin. Se fierbe burta până când se înmoaie bine, cât să poată fi ușor străpunsă cu furculița. În funcție de vârsta animalului de la care provine, fierberea poate dura 1 oră, 2 sau chiar 3.
2. Odată bine fiartă, se îndepărtează ceapa, morcovul și dafinul și se scurge bine burta de zeamă, printr-o sită. Se lasă burta să se răcorească.
3. După ce s-a răcorit, burta se taie în fâșii exact ca la ciorba de burtă, un fel de ”tăiței” cu lățimea de aproximativ 1 cm și lungimea de 6-10 cm.
Preparare burtă de vită în sos de roșii, trippa alla romana – pregătire sos de roșii
Sosul de roșii se poate face atât cu roșii proaspete, caz în care vom avea nevoie de roșii cărnoase, indicate pentru suc (soiurile San Marzano și cel românesc Inimă de bou sunt ideale), foarte bine coapte, cât și cu o passata de calitate. Pentru a pregăti sosul din roșii proaspete, pielița acestora se crestează în cruce, se opăresc scurt în apă clocotită și se scot într-o baie de apă cu gheață, așa cum am arătat la rețeta de roșii la borcan. După ce s-au scos din baia de apă rece, roșiile opărite se decojesc și se pasează. O variantă mai practică, mai cu seamă în sezonul în care nu găsim roșii proaspete de o calitate prea grozavă, este folosirea de passata, cea de la Mutti conținând 99,5% roșii, restul de 0,5% fiind reprezentat de sare.
4. Într-o tigaie rece se pun uleiul de măsline și cățelul de usturoi, în prealabil presat cu latul cuțitului, cât să permită aromelor să ajungă mai ușor în ulei. Se încălzește tigaia lent și se permite usturoiului să devină ușor auriu, fără urme de brun. Se adaugă passata de roșii. Se fierbe sosul pe foc mic cam 10 minute, până când usturoiul se înmoaie și ne permite să-l zdrobim în sos cu o furculiță. Se condimentează sosul cu sare și piper proaspăt măcinat după gust, ținând cont că se va adaugă și brânza Pecorino, care este sărată.
Opțional, sosul se poate pregăti pe o bază de slănină friptă, caz în care se va reduce sau chiar elimina uleiul iar usturoiul se va tăia în lamele subțiri, sotându-se foarte puțin în grăsimea de porc topită.
Preparare burtă de vită în sos de roșii, trippa alla romana
5. Cât timp sosul de roșii fierbe molcom, răzuim brânza Pecorino Romano pe răzătoarea cu găuri mici.
6. După ce sosul de roșii e gata și asezonat conform gustului nostru, adăugăm în sos burta tăiată fâșii cât și frunzele de mentă tocate, din care vom păstra câteva pentru momentul servirii. Se aduce din nou la fierbere și se gătește burta în sos, amestecând din când în când, cam 4-5 minute.
7. Se adaugă peste burta în sos de roșii din tigaie 2/3 din Pecorino răzuit și se amestecă rapid cu preparatul până se topește brânza. Oprim focul, verificăm din nou nivelul de asezonare și suntem gata de servire.
Servire burtă de vită în sos de roșii, trippa alla romana
Trippa alla romana se servește caldă, presărată cu restul de Pecorino Romano răzuit și cu frunzulițe de mentă. Se potrivește de minune cu o pâine proaspătă, cu coaja crocantă și cu un vin sec cu arome fructate.
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns