Bame cu cartofi
Pentru cei care doresc sa mai diversifice alimentatia in perioada postului dar si pentru toti cei care apreciaza o mancarica simpla si buna, aceasta reteta de bame cu cartofi e cum nu se poate mai potrivita. Despre bame, in tara noastra nu se stiu destule. Bamele (okra) sunt foarte populare si indragite in orientul mijlociu, in nordul Africii dar sunt intalnite si in bucataria braziliana, caraibiana si cea cajun din sudul Statelor Unite. Sunt niste pastai verzi, mai precis, bamele sunt fructul recoltat in stare cruda al unei plante din familia malvacee (verisoare cu bumbacul si hibiscus). Bamele au un continut caloric foarte scazut (doar 40 de calorii la 100 de grame), in schimb sunt foarte bogate in vitaminele A, B si C, potasiu, calciu si magneziu ceea ce reduce riscul de infarct sau accident vascular in randul celor care consuma aceste legume benefice.
ALTE REȚETE DELICIOASE CU LEGUME (DE POST)
- Reteta turceasca de mancare de vinete soslu patlican
- Ratatouille – reteta delicioasa cu arome provensale
- Reteta de ciuperci umplute – de post
Hai ca le-am laudat destul, e timpul sa ne intoarcem in bucatarie! Bamele au un gust asemanator sparanghelului si o textura delicata, sunt nemaipomenit de bune. Pentru mine, e a doua oara ca prepar o mancare cu bame. Prima data, am facut-o cu mai bine de zece ani in urma, absolut dupa cum m-a taiat capul. Nici atunci nu imi amintesc sa fi obtinut un rezultat dezagreabil! Norocul incepatorului, probabil, pentru ca bamelor trebuie sa li se acorde o oarecare atentie in timpul prepararii, pentru ca mancarea sa nu devina cleioasa. Acum a fost a doua oara si am folosit tot bame congelate, la fel ca prima oara. Sincer, eu nu am vazut bame proaspete niciodata prin piete sau magazinele de la noi, desi am inteles ca in sudul tarii se mai gasesc si chiar exista oameni care le cultiva. In 15-20 de minute am obtinut un adevarat deliciu.
Ingrediente Bame cu Cartofi
- 400 de grame de bame congelate sau 500 de grame de bame proaspete
- 4 cartofi medii
- 2 cepe medii
- 2 catei de usturoi
- 1 rosie mare sau 2 medii
- 2 linguri de bulion concentrat de rosii
- 3 linguri de ulei de masline
- sare, piper, 30 de ml. de otet, patrunjel verde tocat
Mod de preparare mame cu cartofi
Pregatirea bamelor
Pentru ca am folosit bame congelate, am citit pur si simplu instructiunile producatorului inscriptionate pe ambalaj. Am aflat ca nu trebuie sub nicio forma sa decongelez bamele, ci doar sa le adaug, congelate fiind, intr-o oala cu apa in clocot in care am adaugat sare si otet (30 de ml).
Daca as fi folosit bame proaspete, ar fi trebuit sa le spal cu apa rece. Urmatorul pas ar fi fost sa le sterg cu grija pe fiecare in parte. Apoi, le-as fi intins pe o suprafata plana ca sa se zvânte bine. Dupa uscare, le-as fi taiat cu grija coditele. As fi pus pe foc o oala cu apa in care as fi adaugat zeama de lamaie sau otet, pentru ca e nevoie de o substanta acida, cu scopul prevenirii unor bame mucilaginoase. As fi oparit bamele vreo 2-3 minute in apa asta, apoi le-as fi scurs si limpezit. In niciun caz, fie ca sunt proaspete, fie ca sunt congelate, timpul de gatire al bamelor nu are voie sa depaseasca 10 minute, incluzand perioada in care se oparesc.
Gatirea propriu-zisa
Eu am sarit peste lungile preparative ale bamelor proaspete si am plonjat, deci, continutul pungii de bame congelate in apa clocotita cu sare si otet. Le-am oparit timp de 5 minute apoi le-am scurs si le-am lasat deoparte.
Ceapa se curata si se taie marunt iar usturoiul se zdrobeste, cartofii se curata de coaja, se spala si se taie in cubulete egale, rosia se opareste 30 de secunde, se decojeste si se taie marunt.
1. Se incinge o cratita sau o tigaie incapatoare si se adauga uleiul de masline, apoi ceapa si usturoiul. Se caleste pe foc mediu pana cand ceapa incepe sa se inmoaie.
2. Se adauga cartofii si se presara 1/2 de lingurita de sare si piper dupa gust. Se calesc cartofii cu ceapa amestecand continuu cateva minute, apoi se adauga apa fierbinte doar atat cat sa acopere cartofii, se acopera vasul cu capacul si se fierbe pana cand cartofii sunt aproape gata.
3. Se adauga bamele peste cartofi si se amesteca bine.
4. Dupa 3 minute de la adaugarea bamelor se adauga rosia si bulionul. Se amesteca cu grija si se mai caleste pe foc mic mancarea timp de 2 minute (daca e nevoie, se aduaga 2-3 linguri de apa fierbinte, dar mancarea nu trebuie sa inoate in lichid, doar sa nu se usuce prea tare).
Se potriveste gustul mancarii de bame cu sare si piper, se presara cu patrunjel verde tocat si se serveste imediat, fierbinte. Cu o paine proaspata e o adevarata minunatie!
Pofta buna!
Lasă un răspuns