Ciuperci umplute la cuptor, rețeta vegană. Rețetă simplă de ciuperci umplute de post, ușor de preparat, savoarea lor stă în condimentare și folosirea unor verdețuri care sa dea aromă și o notă de prospețime. Cum preparăm ciuperci umplute la cuptor de post.
Trebuie să spun că îmi plac tare mult ciupercile. Știu că nu toată lumea le suportă dar mie îmi plac într-o varietate extrem de mare de rețete, de la aperitive la feluri principale. Mai ales în perioada postului, ciupercile sunt extrem de ofertante, conținând multe proteine și înlocuind cu succes carnea din preparate ca tocănița de ciuperci sau într-un pate de ciuperci. După ce-am scăpat de rigorile postului, salata de ciuperci cu maioneză, ciulamaua de pui cu ciuperci, un piept de pui cu ciuperci și smântână și atâtea alte preparate delicioase, toate conținând ciuperci, ne fac cu ochiul.
Rețeta de față este una dintre primele pe care le-am gătit și așa cum v-ați aștepta, este una simplă dar de efect, mai ales dacă nu uiți să adaugi verdeața și condimente pentru un plus de gust. Aici alegerea e și în funcție de preferințe personale. Mie îmi place combinația ciuperci – nucșoară dar puteți experimenta și cu chimen sau cu coriandru.
De asemenea, nu uitați de verdețuri, acestea dau aromă și o notă minunată de prospețime . Prietene bune cu ciupercile sunt mai ales pătrunjelul, tarhonul și salvia dar puteți folosi ce verdețuri aveți la îndemână.
Ingrediente Ciuperci umplute la cuptor (de post)
- 12 ciuperci mari, se potrivesc perfect champignon dar și alte ciuperci cu pălăria mai adâncă
- 1 ardei gras roșu
- 1 ceapă
- câteva fire verdeață: poate fi mărar, pătrunjel sau ambele
- 3 căței de usturoi
- ½ linguriță nucșoară măcinată
- 1 linguriță cimbru uscat
- 2 linguri ulei pentru călit și una pentru uns tava pentru copt
- sare și piper măcinat, după gust
- 1 lingură fulgi de drojdie – opțional
Mod de preparare Ciuperci umplute de post
- Se aprinde cuptorul și se preîncălzește la 180°C.
- Ceapa se curăță și se taie mărunt.
- Ardeiul se curăță de semințe și cotor și se pulpa se taie cubulețe.
- Se curăță și cățeii de usturoi.
- Eu, de obicei, nu obișnuiesc să spăl ciupercile, mai ales dacă sunt cumpărate din comerț. Curățarea ciupercilor se face cu o perie specială sau cu un prosop de bucătărie, periindu-le atent și apoi ștergându-le cu prosopul până îndepărtăm toate impuritățile. Apa le-ar dilua gustul și ar altera gustul final al preparatului.
- Se înlătură cu grijă piciorușele ciupercilor.
- Pălăriuțele ciupercilor se pun într-un vas gata pentru copt, uns anterior cu o peliculă de ulei, cu partea concavă în sus.
- Piciorușele ciupercilor se taie marunt.
- Se încinge ulei într-o tigaie și se pune ceapa tăiată la călit cu puțină sare până se înmoaie.
- Se adaugă ardeiul, se călește încă 2 minute după care se pun și piciorușele de ciuperci mărunțite.
- Se amestecă des ca să nu se ardă.
- Se adaugă condimentele, verdeața tăiată mărunt și usturoiul mărunțit.
- Se oprește focul și cu o lingură se porționează umplutura între ciuperci. De multe ori, umplutura e spornică și rămâne destulă cantitate. Aceasta poate fi foarte ușor refolosită în rețete diverse, de la ciorbe la omlete sau tocănițe dând un plus de gust în orice mâncare.
- Ciupercile astfel pregătite se dau la cuptorul preîncins pentru circa 30 de minute până se înmoaie și devin zemoase.
- Se recomandă a se consuma imediat cât sunt calde dar sunt bune și reci.
- Deasupra obișnuiesc să presar fulgi de drojdie, un ingredient vegan cu gust de parmezan, extrem de hrănitor și sănătos.
Lasă un răspuns