Azi vin din nou cu propuneri pentru un meniu complet, care cuprinde preparate usor de facut, placute ochiului dar si papilelor gustative si care, asa cum v-am dezvaluit deja din titlul, au un numitor comun. Care-o acela oare? Evident, mustarul Maille. De data asta, felul principal este un muschiulet de porc fraged, in crusta de mustar, cu piure de cartofi cu gutui si ceapa rosie caramelizate. La desert, va imbii cu un millefeuille delicios, umplut cu crema de vanilie si garnisit cu fructe rosii. Sigur ca da, mustarul si-a facut loc si in desert :).
As vrea sa fiti convinsi ca, daca eu insami nu as fi folosit mustarul Maille (si numai pe acesta) in preparatele mele, nici nu vi l-as fi recomandat. Cand este vorba despre un aliment, sunt destul de retinuta in a face recomandari. Acest brand, insa, are o traditie de mai bine de 200 de ani, timp in care nu a facut niciodata rabat de calitate, dezvoltand in timp noi si noi retete de mustar, toate 100% naturale, foarte fine si echilibrate.
Faptul ca eu insami am incredere in acest brand a fost hotarator pentru a accepta propunerea celor de la Maille de a va oferi trei meniuri cu mustar si un concurs cu premii frumoase.
Dar, probabil, sunteti nerabdatori sa descoperiti ce v-am pregatit pentru azi:
Fel principal: Muschiulet In Crusta De Mustar Cu Piure De Cartofi Si Ceapa Rosie Si Gutui Caramelizate Cu Mustar
Ingrediente:
(4 portii)
Muschiulet:
- 600 de grame de muschiulet de porc
- 4 lingurite mustar Maille a l’Ancienne
- 4 lingurite de pesmet
- 1 lingura de cepsoara tocata
- 1 lingurita rozmarin verde tocat
- 1 catel mic de usturoi zdrobit
- 4 lingurite de parmezan fin razuit
- sare si piper
- 1 lingura de ulei de masline
Gutui cu ceapa rosie si mustar:
- 3-4 gutui (dupa marime), curatate de coaja si casuta semintelor
- 2 linguri de zeama de lamaie
- 1 ceapa rosie de marime medie
- 2 linguri de zahar
- 30 de grame de unt
- 1 lingura de mustar a l’Ancienne
- sare si piper
Piure de cartofi:
- 6 cartofi de marime medie
- 30 de grame de unt
- lapte fierbinte
- sare si piper
Preparare:
1. Se pun cartofii curatati si taiati in cuburi la fiert, in apa sarata. Se fierb pana se inmoaie bine. Se scurg de apa, se adauga untul si se zdrobesc fin. Se adauga lapte fierbinte treptat, amestecand continuu, atat cat este nevoie ca sa obtinem un piure cremos. Se condimenteaza cu sare si piper dupa gust si se pastreaza la cald.
2. Ceapa rosie se curata si se toaca pestisori. Gutuile se curata, se taie felii cam de 1 cm. grosime si se pastreaza in apa rece in care se pun cele 2 linguri de zeama de lamaie, ca sa se preintampine oxidarea acestora.
3. Se topeste untul intr-o tigaie, se adauga ceapa si un praf de sare. Cand ceapa se inmoaie, se adauga gutuile scurse de apa. Se presara totul cu zahar si se caramelizeaza la foc potrivit. Deindata ce zaharul devine auriu, se adauga o ceasca cu apa fierbinte. Se fierbe totul pana ce sosul incepe sa scada, se adauga mustarul Maille a l’Ancienne, sare dupa gust si piper macinat din belsug. Se pastreaza la cald.
4. Muschiuletul se portioneaza (4 portii a cate 150 de grame), se sareaza si se pipereaza.
5. Pesmetul, cepsoara tocata, rozmarinul, usturoiul zdrobit fin si parmezanul se amesteca bine. Se porneste cuptorul si se fixeaza la 190 de grade Celsius.
6. Se incinge o tigaie pe foc iute, se adauga uleiul si se rumeneste rapid muschiuletul pe toate partile. Se scoate deoparte, se unge cu mustar peste tot si se imbraca in crusta pregatita. Se da muschiuletul la cuptorul preincins la 190 de grade Celsius si se gateste timp de 12-13 minute, pana ce crusta este usor rumenita, iar interiorul rozaliu si suculent.
7. Se lasa muschiuletul sa se odihneasca 7-8 minute, apoi se feliaza dupa plac si se aranjeaza pe farfurii impreuna cu piureul si gutuile caramelizate.
Desert: Millefeuille cu mustar umplut cu crema de vanilie
Ingrediente:
(4 portii)
- 2 foi subtiri de placinta
- 30 de grame de unt
- 4 lingurite de mustar Maille au Miel
- 4 lingurite de zahar tos
- 400 de grame de crema de vanilie (4 galbenusuri, 280 de ml. de lapte integral, 80 de grame de zahar, 30 de grame de amidon de porumb, o pastaie de vanilie)
- 200 de grame de frisca batuta, indulcita (sau nu)
- fructe rosii, menta, zahar pudra pentru garnisit
Preparare:
1. Crema de vanilie: laptele se pune pe foc intr-o craticioara, Cand fierbe, se adauga pastaia de vanilie crestata pe lungime si semintele razuite din interiorul acesteia. Se opreste focul si se acopera craticioara cu un capac, infuzand vanilia in lapte timp de 30 de minute.
Separat, intr-un castron, galbenusurile si mixeaza cu zaharul pana la obtinerea unei creme dense. Se adauga amidonul de porumb si laptele fierbinte dar nu clocotit (din care s-a indepartat pastaia de vanilie). Se amesteca si se toarna totul in craticioara. Se fierbe pe foc mic, amestecand continuu cu o spatula si insistand pe fundul cratitei, pana cand se ingroasa bine de tot (in jur de 10 minute).
Se acopera crema obtinuta cu folie alimentara direct pe suprafata, ca sa nu se formeze pojghita, si se lasa sa se raceasca pana la temperatura camerei.
Separat, se bate frisca din smantana pentru frisca (bine racita in prealabil). Daca doriti o crema mai dulce, se poate indulci si frisca cu putin zahar pudra, tineti cont, insa, ca zaharul inmoaie frisca.
Se amesteca frisca batuta cu crema de baza, prin miscari ample, de la fundul vasului spre suprafata. Se pastreaza la frigider.
2. Se impart foile de placinta in 16 bucati dreptunghiulare, perfect egale (14×8 cm.). Se ung pe suprafata cu untul topit, apoi cu mustarul Maille au Miel, aplicat cu pensula. Se presara cu zahar tos si se dau in cuptorul preincazit la 190 de grade Celsius timp de 6-7 minute, pana cand zaharul se topeste si incepe sa se caramelizeze usor (atentie, se pot arde foarte repede, e nevoie sa fie atent supravegheate).
3. Dupa ce foile se racesc bine, se umplu cu crema de vanilie turnata cu un pos cu deschizatura rotunda sau stelata (dupa preferinta). Se garniseste cu fructe rosii si frunzulite de menta si se presara cu zahar pudra. E un desert perfect echilibrat, frumos si foarte gustos, in care mustarul se simte subtil, contrabalansand cu o aciditate blanda zaharul caramelizat al foilor fine.
Concurs pentru cititori:
In ultima perioada, am publicat pe blog, in afara de meniul prezentat in acest articol, inca alte doua asemenea meniuri de drunch(care ar insemna un fel de pranz si cina luate deodata, un pranz tarziu sau o cina luata mai devreme) cu retete pe baza de mustar, cel cu frigaruile de curcan si cel cu pulpa de rata in crusta de mustar. Sunteti invitati la un concurs care va testeaza imaginatia si creativitatea:
1. Gandeste-te la o reteta pe baza de mustar.
2. Redacteaza reteta cu grija si posteaz-o intr-un unic comentariu (da, va fi un comentariu mai lung) la acest articol, sub titlul Reteta mea (nume) cu mustar, pana in data de 11 ianuarie 2015.
3. Castigatorii vor fi alesi prin jurizare in data de 11 ianuarie 2015 iar marele premiu va consta intr-un set de 6 mustaruri Maille si o invitatie pentru 2 persoane la o cina speciala la Hotelul Ramada Nord din Bucuresti. Urmatorii trei clasati (premiile 2-4) vor primi cate un set de 6 mustaruri Maille.
Vom premia originalitatea si acuratetea retetelor. Fotografiile cu preparatele realizate pot constitui un argument in plus, daca apartin concurentului si sunt de o calitate buna si preparatul arata apetisant. Concurentii care vor incarca fotografii copiate de pe internet vor fi descalificati.
Mult succes!
Update 12 ianuarie 2015:
Dupa serioase deliberari, juriul, din care au facut parte domnul Jacint Erdei, din partea agentiei organizatoare, sponsorul Maille si cu mine, a ajuns la o concluzie unanima si suntem in masura sa numim castigatorii:
premiul 1: Andreea A. pentru reteta Crunchies cu mustar, caramel si glazura de ciocolata, care ni s-a parut cea mai curajoasa reteta postata in concurs, in plus este ilustrata cu multe poze, atat cu produsul finit cat si din etapele prepararii
premiul 2: Livia G. pentru reteta Tortilla cu mustar si piept de pui, un pranz rapid in 2, care a obtinut cele mai multe voturi din partea publicului (4, pana acum)
premiul 3: Dana Aphextwinz – Reteta mea de gogosari in sos de rosii cu mustar, singura reteta de conserva cu mustar inscrisa, foarte ingenios!
premiul 4: Andreea C. – Rulada din carne de curcan cu mustar, o reteta fara indoiala foarte gustoasa.
Felicitari si multumiri tuturor concurentilor, s-a adunat aici o minunata colectie de retete cu mustar, toate foarte reusite. Ii rog pe castigatori sa imi trimita datele necesare pentru expedierea premiului (nume complet, adresa exacta si numar de telefon) la adresa de email disponibila accesand butonul de contact de pe blog.
Lasă un răspuns