Cautare in site
x inchide

Meniu cu un numitor comun: bulete, muschiulet si millefeuille. Si un concurs pentru voi!

ADVERTORIAL
Adaugata la de

Azi vin din nou cu propuneri pentru un meniu complet, care cuprinde preparate usor de facut, placute ochiului dar si papilelor gustative si care, asa cum v-am dezvaluit deja din titlul, au un numitor comun. Care-o acela oare? Evident, mustarul Maille. De data asta, felul principal este un muschiulet de porc fraged, in crusta de mustar, cu piure de cartofi cu gutui si ceapa rosie caramelizate. La desert, va imbii cu un millefeuille delicios, umplut cu crema de vanilie si garnisit cu fructe rosii. Sigur ca da, mustarul si-a facut loc si in desert :).

millefeuille cu crema de vanilie si mustar 1As vrea sa fiti convinsi ca, daca eu insami nu as fi folosit mustarul Maille (si numai pe acesta) in preparatele mele, nici nu vi l-as fi recomandat. Cand este vorba despre un aliment, sunt destul de retinuta in a face recomandari. Acest brand, insa, are o traditie de mai bine de 200 de ani, timp in care nu a facut niciodata rabat de calitate, dezvoltand in timp noi si noi retete de mustar, toate 100% naturale, foarte fine si echilibrate.

Faptul ca eu insami am incredere in acest brand a fost hotarator pentru a accepta propunerea celor de la Maille de a va oferi trei meniuri cu mustar si un concurs cu premii frumoase.

Dar, probabil, sunteti nerabdatori sa descoperiti ce v-am pregatit pentru azi:

Fel principal: Muschiulet In Crusta De Mustar Cu Piure De Cartofi Si Ceapa Rosie Si Gutui Caramelizate Cu Mustar

Ingrediente:
(4 portii)
Muschiulet:

  • 600 de grame de muschiulet de porc
  • 4 lingurite mustar Maille a l’Ancienne
  • 4 lingurite de pesmet
  • 1 lingura de cepsoara tocata
  • 1 lingurita rozmarin verde tocat
  • 1 catel mic de usturoi zdrobit
  • 4 lingurite de parmezan fin razuit
  • sare si piper
  • 1 lingura de ulei de masline

Gutui cu ceapa rosie si mustar:

  • 3-4 gutui (dupa marime), curatate de coaja si casuta semintelor
  • 2 linguri de zeama de lamaie
  • 1 ceapa rosie de marime medie
  • 2 linguri de zahar
  • 30 de grame de unt
  • 1 lingura de mustar a l’Ancienne
  • sare si piper

Piure de cartofi:

  • 6 cartofi de marime medie
  • 30 de grame de unt
  • lapte fierbinte
  • sare si piper

Preparare:

1. Se pun cartofii curatati si taiati in cuburi la fiert, in apa sarata. Se fierb pana se inmoaie bine. Se scurg de apa, se adauga untul si se zdrobesc fin. Se adauga lapte fierbinte treptat, amestecand continuu, atat cat este nevoie ca sa obtinem un piure cremos. Se condimenteaza cu sare si piper dupa gust si se pastreaza la cald.

2. Ceapa rosie se curata si se toaca pestisori. Gutuile se curata, se taie felii cam de 1 cm. grosime si se pastreaza in apa rece in care se pun cele 2 linguri de zeama de lamaie, ca sa se preintampine oxidarea acestora.

3. Se topeste untul intr-o tigaie, se adauga ceapa si un praf de sare. Cand ceapa se inmoaie, se adauga gutuile scurse de apa. Se presara totul cu zahar si se caramelizeaza la foc potrivit. Deindata ce zaharul devine auriu, se adauga o ceasca cu apa fierbinte. Se fierbe totul pana ce sosul incepe sa scada, se adauga mustarul Maille a l’Ancienne, sare dupa gust si piper macinat din belsug. Se pastreaza la cald.

preparare gutui caramelizate cu mustar
4. Muschiuletul se portioneaza (4 portii a cate 150 de grame), se sareaza si se pipereaza.

5. Pesmetul, cepsoara tocata, rozmarinul, usturoiul zdrobit fin si parmezanul se amesteca bine. Se porneste cuptorul si se fixeaza la 190 de grade Celsius.

6. Se incinge o tigaie pe foc iute, se adauga uleiul si se rumeneste rapid muschiuletul pe toate partile. Se scoate deoparte, se unge cu mustar peste tot si se imbraca in crusta pregatita. Se da muschiuletul la cuptorul preincins la 190 de grade Celsius si se gateste timp de 12-13 minute, pana ce crusta este usor rumenita, iar interiorul rozaliu si suculent.

 

preparare muschiulet de porc in crusta de mustar7. Se lasa muschiuletul sa se odihneasca 7-8 minute, apoi se feliaza dupa plac si se aranjeaza pe farfurii impreuna cu piureul si gutuile caramelizate.

muschiulet cu gutui caramelizate si mustarDesert: Millefeuille cu mustar umplut cu crema de vanilie

Ingrediente:
(4 portii)

  • 2 foi subtiri de placinta
  • 30 de grame de unt
  • 4 lingurite de mustar Maille au Miel
  • 4 lingurite de zahar tos
  • 400 de grame de crema de vanilie (4 galbenusuri, 280 de ml. de lapte integral, 80 de grame de zahar, 30 de grame de amidon de porumb, o pastaie de vanilie)
  • 200 de grame de frisca batuta, indulcita (sau nu)
  • fructe rosii, menta, zahar pudra pentru garnisit

Preparare:

1. Crema de vanilie: laptele se pune pe foc intr-o craticioara, Cand fierbe, se adauga pastaia de vanilie crestata pe lungime si semintele razuite din interiorul acesteia. Se opreste focul si se acopera craticioara cu un capac, infuzand vanilia in lapte timp de 30 de minute.

Separat, intr-un castron, galbenusurile si mixeaza cu zaharul pana la obtinerea unei creme dense. Se adauga amidonul de porumb si laptele fierbinte dar nu clocotit (din care s-a indepartat pastaia de vanilie). Se amesteca si se toarna totul in craticioara. Se fierbe pe foc mic, amestecand continuu cu o spatula si insistand pe fundul cratitei, pana cand se ingroasa bine de tot (in jur de 10 minute).

Se acopera crema obtinuta cu folie alimentara direct pe suprafata, ca sa nu se formeze pojghita, si se lasa sa se raceasca pana la temperatura camerei.

Separat, se bate frisca din smantana pentru frisca (bine racita in prealabil). Daca doriti o crema mai dulce, se poate indulci si frisca cu putin zahar pudra, tineti cont, insa, ca zaharul inmoaie frisca.

Se amesteca frisca batuta cu crema de baza, prin miscari ample, de la fundul vasului spre suprafata. Se pastreaza la frigider.

2. Se impart foile de placinta in 16 bucati dreptunghiulare, perfect egale (14×8 cm.). Se ung pe suprafata cu untul topit, apoi cu mustarul Maille au Miel, aplicat cu pensula. Se presara cu zahar tos si se dau in cuptorul preincazit la 190 de grade Celsius timp de 6-7 minute, pana cand zaharul se topeste si incepe sa se caramelizeze usor (atentie, se pot arde foarte repede, e nevoie sa fie atent supravegheate).

preparare desert cu mustar millefeuille3. Dupa ce foile se racesc bine, se umplu cu crema de vanilie turnata cu un pos cu deschizatura rotunda sau stelata (dupa preferinta). Se garniseste cu fructe rosii si frunzulite de menta si se presara cu zahar pudra. E un desert perfect echilibrat, frumos si foarte gustos, in care mustarul se simte subtil, contrabalansand cu o aciditate blanda zaharul caramelizat al foilor fine.

millefeuille cu crema de vanilie si mustar-1Concurs pentru cititori:

In ultima perioada, am publicat pe blog, in afara de meniul prezentat in acest articol, inca alte doua asemenea meniuri de drunch(care ar insemna un fel de pranz si cina luate deodata, un pranz tarziu sau o cina luata mai devreme) cu retete pe baza de mustar, cel cu frigaruile de curcan si cel cu pulpa de rata in crusta de mustar. Sunteti invitati la un concurs care va testeaza imaginatia si creativitatea:

1. Gandeste-te la o reteta pe baza de mustar.

mustaruri Maille
2. Redacteaza reteta cu grija si posteaz-o intr-un unic comentariu (da, va fi un comentariu mai lung) la acest articol, sub titlul Reteta mea (nume) cu mustar, pana in data de 11 ianuarie 2015.
3. Castigatorii vor fi alesi prin jurizare in data de 11 ianuarie 2015 iar marele premiu va consta intr-un set de 6 mustaruri Maille si o invitatie pentru 2 persoane la o cina speciala la Hotelul Ramada Nord din Bucuresti. Urmatorii trei clasati (premiile 2-4) vor primi cate un set de 6 mustaruri Maille.

Vom premia originalitatea si acuratetea retetelor. Fotografiile cu preparatele realizate pot constitui un argument in plus, daca apartin concurentului si sunt de o calitate buna si preparatul arata apetisant. Concurentii care vor incarca fotografii copiate de pe internet vor fi descalificati.

Mult succes!

Update 12 ianuarie 2015:

Dupa serioase deliberari, juriul, din care au facut parte domnul Jacint Erdei, din partea agentiei organizatoare, sponsorul Maille si cu mine, a ajuns la o concluzie unanima si suntem in masura sa numim castigatorii:

premiul 1: Andreea A. pentru reteta Crunchies cu mustar, caramel si glazura de ciocolata, care ni s-a parut cea mai curajoasa reteta postata in concurs, in plus este ilustrata cu multe poze, atat cu produsul finit cat si din etapele prepararii

premiul 2: Livia G. pentru reteta Tortilla cu mustar si piept de pui, un pranz rapid in 2, care a obtinut cele mai multe voturi din partea publicului (4, pana acum)

premiul 3: Dana Aphextwinz – Reteta mea de gogosari in sos de rosii cu mustar, singura reteta de conserva cu mustar inscrisa, foarte ingenios!

premiul 4: Andreea C. – Rulada din carne de curcan cu mustar, o reteta fara indoiala foarte gustoasa.

Felicitari si multumiri tuturor concurentilor, s-a adunat aici o minunata colectie de retete cu mustar, toate foarte reusite. Ii rog pe castigatori sa imi trimita datele necesare pentru expedierea premiului (nume complet, adresa exacta si numar de telefon) la adresa de email disponibila accesand butonul de contact de pe blog.

 

Instagram @lauralaurentiu

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

21 comentarii la Meniu cu un numitor comun: bulete, muschiulet si millefeuille. Si un concurs pentru voi!

  1. Service GSM spune:

    Foarte inovativ, in seara asta am ce gatii.

  2. SavoriUrbane spune:

    Felicitari castigatorilor!

  3. Didi spune:

    Reteta mea de „Oua umplute cu pasta de ardei si mustar [Didi FoodDesign]

    INGREDIENTE: -5 oua medii, -5 linguri de Ajvar dulce (pasta de ardei),-2 linguri de smântâna acra fermentata degresata 12%, -3 lingurite cu mustar, -1/3 legatura patrunjel, sare nu mai este nevoie daca pasta este sarata, -piper, -bucatele de ardei rosu pentru decor

    PREPARARE
    1.Ouale le fierbi in coaja timp de 10 minute.
    2.Le întepi la capatul rotund si le scufunzi in apa rece. Se decojesc frumos daca nu sunt foarte proaspete. Eu le-am tinut in apa rece cam 5 minute, schimband apa dupa fiecare prime doua minute pt. ca se incalzeste. Mai bine le pui in apa cu gheata, dar nu le tii mult, 3 minute este deajuns. Inainte invatasem ca se tin numai un minut in apa rece, apoi am citit ca 20, dar de fiecare data s-au comportat diferit, depinde cat de vechi sunt.
    3.Le cureti de coaja si pielita si le tai în doua pe lungime.
    4.Scoti galbenusurile si zdrobesti cu furculita, amesteci omogen cu pasta de ardei, smântâna si mustarul.
    5.Speli patrunjelul, il zvânti bine de apa si toci frunzele marunt. Amesteci cu pasta si condimentezi cu sare si piper.
    6.Pui amestecul într-o punga de sprituit, daca vrei cu vârful în forma de stea si umpli ouale în mod egal. Eu n-am astfel de dui suficient de mare.
    7.Asezi ouale pe un platou si ornezi ca in fotografii, sau presari daca vrei cu patrunjel tocat si cu bucatele de ardei rosu si le asezi pe un pat de salata verde.
    Sa va fie de folos!

  4. Didi spune:

    Reteta mea de „Parizer de casa” cu mustar [Didi FoodDesign ]

    INGREDIENTE: 300g piept de pui dezosat si fara piele, 3 oua, 2 linguri cu mustar clasic, 70 ml ulei, 1-2 linguri cu grasime de ratza / gasca sau unt, 3 catei mari de usturoi, 1 lingura rasa (sau dupa gust) ierburi aromatice (am pus un mix de condiment de pui preparat de mine), putin cimbru, 1 lingurita de boia, piper macinat proaspat, 1 lingurita rasa de curry, 1/2 lingurita sare (gustati la final, inainte de infoliere si fierbere), 100g gris, 2 linguri de patrunjel tocat, 70g masline verzi fara sambure umplute cu gogosar

    PREPARARE
    1. Pieptul de pui il speli bine, il scurgi bine de apa si daca este nevoie, il tamponezi cu prosoape de hartie impaturite gros ca sa nu se lipeasca de carne. Il tai cuburi de vreo 2 cm cu cutitul. Le lasi in asteptare.
    2. Mai departe, eu am folosit robotul de bucatarie cu brat vertical, sau folositi pe cel cu axul cu lame tip elice. Am pus ouale si mustarul, am dat cateva impulsuri.
    3. Am pus prin orificiul de ulei ca pentru maioneza, uleiul (sau torni in fir subtire). Omogenizezi pentru incorporare, fara sa insisti. Mai puneti si o lingura cu varf de unt moale, la temperatura camerei, sau o grasime de genul celeia care va ramane de la confit-ul de rata / gasca.
    4. Adaugi toate condimentele si sarea. Pulsezi putin pt omogenizare. La mixul meu de pui predomina boiaua dulce. Mi-a venit ideea sa inregistrez in viitorul apropiat reteta aceasta de condiment.
    5. Adaugi grisul. Omogenizezi.
    6. Adaugi carnea si patrunjelul si mixezi. Nu dureaza mult, pieptul de pui e moale.
    7. Eu l-am transferat din bolul de la robot in castron ca sa pot omogeniza cu maslinele intregi, cu o paleta. Am oprit vreo 6 si le-am infipt controlat, veti vedea mai jos, dar cred ca oricum s-au deplasat.
    8. Acum pui intr-o oala vreo 2 litri de apa la fiert. Oala va trebui sa aiba diametrul mai mare cu vreo 5 cm decat sulul pentru ca acesta se mareste la fiert pt ca vom fierbe sulul de pasta. Si nu, folia de plastic nu se topeste sub cea din aluminiu.
    9. Intinzi o folie alimentara mai lunga, ca sa poti innoda comod capetele salamului, de vreo 50-60cm lungime si modelul mai lat de folie. Cu o paleta, pui parte cu parte din compozitie, dand o forma pe lung ca sa poti impacheta. Impachetezi prin rulare, ai grija ca folia sa fie suprapusa bine la final. Daca folia ta se dovedeste a fi prea ingusta, nu-i nimic, mai pune una decalat si impacheteaza iar. La mine nu a fost cazul.
    10. Capetelele le rasucesti. Iei un motz si innozi bine. Cu mana tragi compozitia catre nod, ca sa nu ramana multe goluri de aer. Rasucesti si innozi si celalalt capat. Scurtezi moatzele cu o foarfeca, la vreo 2 cm.
    11. Il pui pe o folie din aluminiu si procedezi ca la folia din plastic, dar nu tai moatzele, le vei indoi. Dupa ce ai format sulul, insist sa il mai invelesti in a doua folie din aluminiu identica, deoarece folia de deasupra va oxida la fiert si se va innegri asa cum vezi in capatul rasucit din imagine, chiar mai rau.
    Stratul de dedesubt si nu isi schimba deloc culoarea dupa fierbere, semn ca nu este nici un pericol sa ajunga particule de aluminiu oxidat la preparat in caz ca la manevrare se inteapa folia din aluminiu. Desigur ca rolul de protectie principal il are folia din plastic, dar este mai bine cu doua straturi de folie din aluminiu. Pui sulul pe o paleta (am folosit spumiera) si il introduci in apa care clocoteste, reducand focul la mediu. Mai completezi cu apa daca este cazul, sa fie acoperit cu vreo 5cm peste. Va fierbe timp de 40-50 minute. Il poti intoarce o data daca se propteste in moatzele din capat si sta scufundat, altfel cam pluteste dar nu este nici o problema, tot se va fierbe. Eu am pus capac la oala.
    12. Dupa acest timp, il scoti cu spumiera, indepartezi cu grija folia din aluminiu (vezi sa nu te arzi, eventual poti lasa un pic sa se racoreasca).
    13. Il lasi la racit in folia din plastic, la temperatura camerei. Dupa cat de rece este in bucatarie, dureaza in jur de 2 ore. Preparatul se poate pastra la frigider, inchis etans in folie, pentru 3 zile. Recomand sa fie mancat impreuna cu rosii sau alte legume daca nu pui deloc grasime, pentru ca este mai uscacios decat parizerul din comert. Cu rosii merge bine.
    Sa va fie de folos!

  5. Andreea C spune:

    Reteta mea de- Rulada din carne de curcan cu mustar

    Ingrediente
    o bucata piept de curcan ( cam 700 g)
    125 g unt
    o legatura patrunjel
    2 linguri mustar Dijon Originale
    2 catei de usturoi
    o crenguta mica de rozmarin
    o lingurita coaja de lamaie
    boabe de piper rosu
    100 g jambon Serano
    sare
    150 ml vin alb demisec
    2 linguri de ulei

    Pentru uns(optional)
    0 lingurita miere de albine
    o lingura sos de soia

    Mod de preparare
    Pieptul de curcan se taie in asa fel incat sa obtinem o foaie de carne nu prea groasa, sub forma dreptunghiulara.
    Se aseaza intre doua foi de ciolofan si se bate cu ciocanul de snitele.
    Carnea astfel pregatita se condimenteaza cu sare si se lasa deoparte pana pregatim umplutura.
    In cuva unui robot de bucatarie punem untul, usturoiul, patrunjelul,coaja de lamaie, rozmarinul,mustarul Dijon sare si caeva boabe de piper rosu.
    Mixam pana obtinem o pasta omogena.
    Asezam peste bucata de carne, compozitia de unt aromatizat, si o intindem in strat uniform.
    Peste unt punem fasiile de jambon serrano ,apoi o rulam(din partea cu latura mai mica) cat mai strans.
    Legam rulada cu ata de bucatarie si o asezam intr-o tava sau forma de graten, turnam alaturi vinul si cateva boabe de piper.
    Ungem rulada cu putin ulei si o lasam la cuptor pentru o ora si 20 de min.
    Daca dorim ca rulada sa fie mai rumena, cu 10 min inainte de a o scoate din cuptor se unge cu un amestec format din miere, sos de soia si putin ulei.
    Cand rulada este gata, se acopera cu o folie de staniol si se lasa sa se odihneasca cel putin 20 min., se va taia mai usor si va fi mai suculenta.
    Poate fi servita alaturi de o garnitura preferata sau de o salata cu un dresing pe baza de mustar Maille.
    Pofta buna!!

  6. Duši P. spune:

    Reteta mea (P.) cu mustar:
    Salata crocanta cu pui, smochine si vinegreta de mustar
    4 portii
    Ingrediente:

    250 de grame de salata proaspata in amestec (mesclun)
    30 grame unt
    10 rosii cherry
    4 bucati de piept de pui (de cate 150 grame)
    4 smochine
    2 ciuperci champion
    3 linguri de mustar Dijon
    6 linguri de ulei de masline
    2 lingurite de zahar
    5 linguri zeama de lamaie
    sare
    piper

    Mod de preparare:

    Am condimentat pieptul de pui cu sare si piper si l-am prajit in 2 linguri de ulei de masline bine incins, atat cat sa devina auriu.

    Am taiat rosiile cherry in doua si le-am adaugat peste amestecul de salata.

    Am topit untul intr-o tigaie si am calit ciupercile taiate in lamele, apoi le-am scos deoparte. Peste untul ramas am adaugat zaharul si 2 linguri de zeama de lamaie. Am adaugat in tigaie smochinele taiate in 4 si le-am lasat sa se caramelizeze cate 2 minute pe fiecare parte.

    Am amestecat mustarul cu uleiul de masline ramas, am adaugat sare, piper negru macinat si 3 linguri de zeama de lamaie.

    Sosul de mustar l-am pus peste salata si rosii, am amestecat rapid si am repartizat totul in 4 boluri.

    Am taiat pieptul de pui fasii si l-am pus peste salata, apoi am garnisit fiecare bol cu sferturile de smochine si am stropit cu sosul caramelizat din tigaia in care s-au facut smochinele.

    Pofta buna!

  7. Rajos Nicolin Diana spune:

    Reteta mea cu mustar (Rajos NicolinDiana):
    Paste cu bacon, mustar si miere

    400 g paste uscate scurte
    200 g bacon
    ulei de masline
    1 lingura mustar
    1 lingurita miere
    50 ml vermut alb
    200 ml smantana
    lichida pentru gatit
    50 g parmezan
    sare, piper
    ierburi aromatice

    Pastele se fierb in apa cu sare. Intr-o tigaie se incinge uleiul si se adauga baconul fasiute. Cand s-au prajit un pic se adauga vermutul si se lasa un pic la foc iute sa se evapore alcoolul si sa ramana aroma. Se adauga smantana pentru gatit, mustarul si mierea. Se lasa sa dea un clocot circa 1 min.
    Se asezoneaza cu sare si piper proaspat macinat.
    Pastele scurse se amesteca cu sosul, se presara cu parmezan
    si ierburi aromatice.

  8. SavoriUrbane spune:

    Reteta mea cu mustar [Oana Igretiu]
    Nimeni nu a pomenit de maioneza pana acum asa ca am sa o fac eu. Pare banal dar… secretul unei maioneze fine si gustoase sta in mustarul cu care este preparata. Maioneza mea, dincolo de faptul ca este una rapida (in 60 de secunde) contine mai mult mustar (de Dijon) si mult mai putin ulei decat retetele cunoscute.

    Ingrediente

    3 galbenusuri proaspete
    3 lingurite cu varf de mustar de Dijon (de obicei amestec
    mustar fin cu mustar cu boabe)
    ½ lingurita sare
    300 ml ulei de floarea soarelui

    Preparare in 60 de secunde cu mixerul:

    Am mixat galbenusurile impreuna cu mustarul si sarea si am
    adaugat treptat uleiul. Maioneza rezultata este una onctuoasa, mult mai putin
    grasa, foarte aromata si cu un gust elegant primit de la mustarul de Dijon. Aciditatea placuta data de mustarul de Dijon este suficienta, nemaifiind nevoie de zeama de lamaie.

  9. Lavinia Sofonea spune:

    Reteta mea cu mustar (Lavinia Sofonea) Somon in crusta de mustar

    Ingrediente (4 portii):
    *600g somon file
    *3 lingurite de mustar Dijon
    *2 lingurite de mustar cu boabe
    *zeama de la 1/2 de lamaie
    *1 lingura de ceapa razuita pe razatoarea cu gauri mici si apoi scursa de lichid intr-o strecuratoare
    *1 catel de usturoi
    *1 lingura de tarhon tocat fin
    *1 lingurita de marar tocat fin
    *1 lingura de pesmet
    *1 lingura ulei de masline
    *sare si piper dupa gust

    Mod de preparare:
    1. Preincalziti cuptorul la 220 de grade Celsius.
    2. Se portioneaza pestele in 4 portii a cate 150 de grame. Bucatile se sterg cu atentie cu un servet de hartie absorbant, apoi se condimenteaza cu sare si piper.
    3.Se acopera o tava cu hartie de copt, se aseaza bucatile de somon cu pielea in jos si se dau la cuptor timp de 5 minute .
    4.
    In acest timp se amesteca omogen cele doua tipuri de mustar, zeama de lamaie, ceapa razuita si stoarsa de zeama, usturoiul zdrobit, verdeturile tocate fin si pesmetul.
    5. Se scoate tava din cuptor si se creste temperatura cuptorului la 240 de grade Celsius. Se distribuie amestecul de mustar si verdeturi deasupra bucatilor de somon. Se stropesc cu uleiul de masline si se dau din nou la cuptor timp de 15 minute.

    Se serveste somonul cald, cu o garnitura dupa preferinta, cu un sos potrivit (recomand sosul olandez). Pofta buna!

  10. Schneider Dan spune:

    Reteta mea cu mustar – Dan Schneider: Quiche a la Dijonnaise

    -400 de grame de foietaj
    -200 grame de jambon taiat in felii fine
    -200 grame de branza gruyere rasa
    -4-5 lingurite de mustar Dijon Originale
    -200 ml smantana de gatit
    -3 oua
    -sare
    -piper

    1. Preincalziti cuptorul la 210°C.
    Presarati planseta de lucru cu putina faina si intindeti foietajul la grosimea de 3-4 mm. Rulati pe sucitor si transferati foaia intr-o tava de tarta cu diametrul de 22-24 cm. Decupati marginile aluatului
    Intepati fundul tartei cu o furculita din loc in loc.
    Puneti aluatul la frigider.

    2. Intr-un castron, bateti impreuna ouale, smantana de gatit si gruyere-ul ras.
    Condimentati cu sare si piper.
    Ungeti fundul tartei cu mustarul Dijon Originale.
    Pe deasupra asterneti feliile de jambon, asa incat sa acoperiti toata suprafata.

    3. Turnati cu grija preparatul cu smantana, gruyere si oua deasupra jambonului.
    Puneti la cuptor tarta si coaceti-o timp de 10 minute la 210°C, apoi reduceti temperatura la 180°C si mai coaceti inca 30-35 de minute, asa incat sa fie bine gatita.

    Tip: daca doriti o nota de prospetime in acest quiche, puteti adauga cateva rosii cherry. Pofta buna!

  11. Andreea spune:

    Reteta mea (Andreea A.): Crunchies cu mustar, caramel si glazura de ciocolata

    Ingrediente:

    1 cana zahar
    ¼ cana apa
    3 linguri mustar Dijon (eu am folosit Maille au Miel)
    1 lingura unt
    1 lingura frisca lichida
    90g sticks-uri
    90g alune
    200g ciocolata (minim 50% cacao)

    Preparare:

    1. Pregatim 2 tavi/vase pe care le tapetam cu harie de copt (pentru ca nu am avut doua identice, am folosit unul patrat 14x14cm si unul dreptunghiular 12x17cm, care au suprafete similare).
    2. Intr-un vas mic aducem la fierbere zaharul amestecat cu apa, amestecand pana cand zaharul se dizolva, dupa care il lasam sa fiarba pana caramelul se coloreaza in aramiu. Se ia vasul de pe foc si se adauga cu grija mustarul, untul si frisca lichida, amestecand pana se incorporeaza.
    3. Se aseaza 2/3 din cantitatea de sticks-uri intr-o tava, respectiv 2/3 din cantitatea de alune in cealalta tava, peste care se toarna caramelul obtinut anterior (jumatate de cantitate peste sticks-uri, cealalta peste alune). Se lasa sa se odihneasca 20-30minute.
    4. Restul de sticks-uri/alune se farmiteaza/toaca, folosind un cutit cu lama lata.
    5. Topim ciocolata, o turnam peste stratul de caramel (cate 100g in fiecare tava) si apoi presaram sticks-urile respective alunele tocate (sticks-urile in tava cu sticks-uri, alunele in cea cu alune). Racim pentru 30minute.
    6. Indepartam hartia de copt, transferam produsul pe un tocator si il taiem astfel in cat sa obtinem (pe cat posibil) patrate cu latura de 3-3,5cm (mie mi-au iesit in total 36buc).

    Pentru a usura procesul tehnologic, s-ar putea folosi doar sticks-uri sau doar alune. Eu nu am putut sa ma hotarasc intre ele, astfel incat am facut din ambele :).

  12. aphextwinzz spune:

    Reteta mea de gogosari in sos de rosii cu mustar. (Dana Aphex)

    Ingrediente:
    1kg gogosari (spalati, curatati si taiati)

    Pentru sos:
    1 cana de otet
    2 cani de apa
    2 linguri de mustar cu boabe (mai pline asa)
    2 linguri de miere
    1 lingurita de fulgi de ardei iute
    1 lingura de ulei vegetal (de preferat nu de masline)
    400g rosii tocate (conserva)
    sare, piper boabe si foaie de dafin

    Pentru sos se pun toate la fiert, mai putin rosiile. Dupa ce da totul in clocot adaug si rosiile, scot boabele de piper si dafinul si mixez sosul ca sa fie omogen.

    Gogosarii se aseaza feliati in borcane, se acopera cu sosul si se pun la sterilizat, fie pe foc, fie in cuptor, in functie de calitatea capacelor borcanelor.

    Se lasa sa se raceasca lent (de obicei eu le las in cuptorul incalzit). Sunt gata de consumat cam intr-o saptamana iar sosul, daca ramane, poate fi folosit ca adaos la multe feluri de mancare sau la marinarea carnii pentru friptura.

  13. Livia G. spune:

    Reteta mea (Livia G.) cu mustar – Tortilla cu mustar si piept de pui

    Ingrediente pentru un pranz rapid in 2:

    2 bucati de tortilla

    250 de grame de piept de pui (eu folosesc fileurile mici, sunt fragede si mai ieftine)

    4 lingurite de mustar Dijon

    2 tije de telina apio

    4 linguri de cascaval ras

    4 linguri de castraveciori in otet, tocati fin

    1-2 lingurite de hrean ras proaspat

    2 x cat prind cu mana frunze de salata (salata verde, rucola, amestec de frunze pentru salata, chiar si varza tocata taietei)

    2 linguri de ulei

    sare si piper

    Preparare:

    Puiul se taie fasii subtiri (cca 1 cm.) si se condimenteaza cu sare si piper. Se incinge pe foc o tigaie si se adauga uleiul. Se trag la tigaie fasiile de pui aproximativ 5 minute, sa se rumeneasca usor dar sa nu se usuce prea tare.

    Se amesteca intr-un castron puiul fript cu mustarul. Se toaca tijele de telina in cubulete mici si se adauga peste pui.

    Se imparte puiul cu mustar si telina pe cele doua foi de tortilla, incalzite usor in prealabil intr-o tigaie. Se adauga castraveciorii, cascavalul si frunzele de salata si se ruleaza strans. Pofta buna!.