Ingredientele din titlu par destul de dificil de combinat si totusi, la o privire mai atenta putem sa le descoperim cateva elemente comune. Primul ar fi ca toate fac parte dintr-un unic meniu: crostini cu mustar si salsa de avocado, pulpe de rata in crusta de mustar si portocale cu salata calda de cartofi violeti si o tarta cu mustar, pere, caise deshidratate si gorgonzola dolce.
Ei, si iata, dezvaluind numele preparatelor, am pus in evidenta si cel mai important element: mustarul. Va sa zica, astazi va propun un meniu cu mustar.
Imi place mult mustarul si sunt foarte pretentioasa fata de calitatea acestuia. Iata de ce, la mine in bucatarie folosesc numai mustarul Maille, un brand de traditie din Franta, compania Maille fiind fondata în 1747 de Antoine Claude Maille.
In bucataria mea, mustarul a depasit demult limitele traditiei noastre (de mici cu mustar), foarte des il folosesc ca ingredient sau condiment intr-op gama larga de preparate culinare. Azi m-am ambitionat sa va propun un meniu complet cu mustar, de la aperitiv si pana la desert. Va asigur, toate au fost delicioase si vi le recomand cu multa placere.
Aperitiv: Crostini cu mustar si salsa de avocado
Ingrediente:
(4 portii)
- 4 felii de paine de buna calitate
- 4 lingurite de mustar Maille Dijon Original
- 1 avocado bine copt
- 1 ardei iute verde (optional)
- 4-5 rosii cherry (eu am folosit galbene)
- 1 catel de usturoi
- 2 fire de ceapa verde
- 1/4 legatura de coriandru verde (merge si patrunjel)
- zeama de la 1/2 de limeta
- 1-2 linguri de ulei de masline
- sare si piper
Preparare:
1. Feliile de paine se prajesc si se freaca usor cu catelul de usturoi intreg, doar pentru a le parfuma discret. Fiecare felie se unge cu mustar.
2. Avocado se desface, se indeparteaza samburele si coaja si se taie in cubulete. Se stropeste imediat cu zeama de limeta (pentru a preintampina oxidarea), se adauga ceapa verde tocata, coriandrul (sau patrunjelul) tocat fin, rosiile cherry feliate, ardeiul iute taiat felioare fine (daca folositi), uleiul de masline, sare si piper dupa gust. Se amesteca salsa de avocado si se distribuie pe feliile de paine unse cu mustar.
E un aperitiv foarte rapid de pregatit, plin de gust si de prospetime, exact ceea ce trebuie ca sa deschida apetitul mesenilor pentru felurile care vor urma.
Felul principal: Pulpa de rata in crusta de mustar, cu portocale si salata calda de cartofi violeti si sparanghel alb
Dupa parerea mea, o reteta foarte reusita, care da un nou sens clasicului confit de rata. Click pe poza de mai jos pentru a citi reteta completa.
Este un preparat nu doar foarte aspectuos si elegant, dar si delicios, cu arome foarte bine echilibrate. Rețeta completă de pulpe de rață în crustă de muștar cu salată caldă de sparanghel și cartofi o găsiți aici – click pe link.
Aici găsiți și un excelent tutorial în imagini+video pentru prepararea unui piept de rață perfect.
Desert: Tarta cu mustar, pere, caise deshidratate si gorgonzola
Mustarul pare un ingredient neobisnuit intr-un desert, dar dozat cu atentie poate sa aduca exact nota de aciditate de care e nevoie pentru ca un preparat dulce sa devina mult mai subtil. Pentru tarta mea am folosit mustarul Maille au Miel (cu miere de albine), dulce si onctuos, mai degraba o crema decat un mustar oarecare.
Ingrediente:
- 400 de grame de aluat foietaj crud
- 2 lingurite de mustar Maille au Miel
- 1 para marisoara
- 8 caise deshidratate
- 120 de grame de Gorgonzola Dolce
- 2 linguri de miere de albine
- frunzulite de menta pentru decor
Preparare:
1. Se porneste cuptorul si se incinge la 190 de grade Celsius. Se decupeaza din aluatul foietaj un disc cu marimea de 24 cm. si o fasie lata de 1-2 cm, care se suprapune peste marginea usor umezita cu o pensula inmuiata in apa a discului de aluat. Se perforeaza cu o furculita si se unge interiorul tartei astfel pregatite cu mustarul.
2. Para se curata si se taie in cubulete, caisele deshidratate se feliaza si ele in bucati potrivit de mari. Se presara fructele si grogonzola maruntita pe toata suprafata tartei si se stropeste cu 1 lingura de miere.
3.Tarta se coace timp de 25 de minute in cuptorul preincalzit la 190 de grade Celsius. Dupa ce este coapta, se stropeste cu mierea ramasa si se finiseaza cu frunze proaspete de menta.
Va asigur ca toate felurile pregatite au fost delicioase, cu personalitate si gust. Toate impreuna sau separat, pot face parte cu succes dintr-un meniu pentru un praz de duminica sau alta ocazie speciala.
Pofta mare!
Lasă un răspuns