
Ratatouille – rețeta clasică franțuzească, vegană, foarte gustoasă





Ratatouille – rețeta clasică franțuzească, vegană, foarte gustoasă. Rețeta de ratatouille, o rețetă de post foarte gustoasă, cu ingrediente accesibile, gramaje, mod de preparare și indicații de gătire precise.
Ratatouille este, la bază, un preparat din gastronomia țărănească din Provence (sudul Franței) și nu un personaj de desen animat. Practic, e o caserolă de legume, în care se folosesc, de obicei, vinete, ceapă, dovlecei, ardei și roșii. Acestea sunt asezonate copios cu sare și piper negru măcinat și cu ierburi aromatice, dintre care cel mai frecvent folosite sunt cimbrul, măghiranul, busuiocul și dafinul, uneori feniculul sau amestecul de ierburi denumit Herbes de Provence. Evident, în privința aromelor, fiecare poate alege pentru sine.
De ce îndrăgesc atât de mult ratatouille? În primul rând, pentru gust, legumele sunt moi și îmbibate de arome, marginile plăcut caramelizate – pentru că se gătește la cuptor – contribuie din plin la savoarea specială a preparatului. Deși are cam aceleași ingrediente, un ratatouille e foarte diferit de o tocană obișnuită de legume, care e și aceea gustoasă dar în acest preparat toate aromele sunt mult amplificate.
Aspectul elaborat al acestui fel de mâncare țărănesc, la origine, cu felii de legume colorate diferit, s-a impus după lansarea și succesul internațional al filmului animat Ratatouille. Dintr-o dată, lumea întreagă afla despre acest preparat și toți voiau să îl guste exact în varianta din film. Nu a fost un lucru rău, zic eu, pentru că această nouă față a pus preparatul într-o lumină nouă, devenind dorit și de cei care, poate, nu ar fi fost atrași de el, dacă legumele ar fi fost aruncate de-a valma, în tavă. Vă invit să descoperiți cum l-am făcut eu.
Ratatouille – rețeta clasică franțuzească, vegană
- 50 de mililitri de ulei de măsline extravirgin
- 350 de mililitri de passata de roșii
- 600 de grame de roșii mari, cărnoase
- 600 de grame de ardei gras roșu (4 bucăți)
- 500 de grame de zucchini (dovlecel cu coaja verde închis)
- 500 de grame de dovlecel cu coaja verde deschis
- 2 bucăți de ceapă roșie, de mărime medie
- 500 de grame de vinete
- 1 linguriță de cimbru uscat
- 1 linguriță rasă de măghiran uscat
- 1 linguriță rasă de busuioc uscat
- 2 căței de usturoi
- sare și piper după gust
Mod de preparare Ratatouille- rețeta clasică franțuzească, vegană
Pregătirea legumelor
1. Am pornit cuptorul și l-am fixat la 190°C, căldură de jos și de sus, fără ventilație.
2. Între timp, am spălat foarte bine legumele (cu tot cu coajă) și le-am zvântat. Doar ceapa am decojit-o, firește. Odată bine spălate, am început să le feliez în felii rotunde, cu grosimea de 5-6 mm. Nu le-am măsurat cu șublerul, evident, dar m-am străduit să fie egale, în jurul grosimii de jumătate de centimetru. Cam așa cum vedeți în poza de mai jos, cu zucchini.
3. Am procedat la fel și cu dovlecelul obișnuit, cel cu coaja verde deschis. Precizez că legumele se pot felia și la mandolină (dacă aveți, a mea s-a dezmembrat).
4. Ardeii i-am tăiat în rondele și am eliminat complet semințele. Un detaliu: e util să se păstreze separat legumele feliate, asta va fi util în momentul în care începem să asamblăm ratatouille.
5. Am ales o vânătă nu prea groasă, de fapt, m-am străduit să aibă o grosime (în diametru) apropiată de a dovleceilor. Astfel, m-am asigurat că ratatouille va avea un aspect plăcut. Am feliat vânăta în felii de grosime apropiată de a dovleceilor.
5. În sfârșit, am feliat și roșiile, cu un cuțit bine ascuțit, în rondele de grosime apropiată cu a celorlalte legume. Recomand să alegeți tomate cărnoase, tari, ca să nu se dezintegreze la feliere.
Prepararea sosului și asamblarea în tavă
6. Am amestecat jumătate din uleiul de măsline, passata de roșii, usturoiul zdrobit, sare și piper după gust și 1 linguriță din ierburile aromatice, amestecate. Precizez că puteți folosi un amestec de Herbes de Provence sau doar aromele care vă plac.
7. Am turnat acest sos pe fundul unei forme termorezistente, preferabil să aibă și capac. Eu am folosit o tavă ovală, cu dimensiunile de 25 centimetri (în partea cea mai lată), 30 de centimetri (în partea cea mai lungă) resepctiv 5 centimetri adâncime. Nu am capac la această formă dar eu nu mă tem de folia de aluminiu, am folosit-o fără să-mi bat capul.
8. Deasupra stratului de sos de roșii, am început să aranjez legumele, în stilul consacrat de desenul animat, zic asta pentru că am serioase dubii că, în sudul Franței, fiecare bunică ce a gătit pentru familia sa a asamblat ratatouille cu atâta grijă pentru estetică. Evident, eu nu am nimic împotriva mâncărurilor care arată bine, așa că am suprapus feliile de legume alternând culori diferite, suprapunându-le și petrecându-le astfel încât să se vadă fiecare legumă.
9. Am continuat cu aranjarea legumelor în acest mod, alternând felii de vinete, de duvlecel, rondele de ardei, zucchini, ceapă roșie și felii de tomate, până am umplut tava. Dacă asamblați ratatouille într-o formă dreptunghiulară, aranjați feliile în linii, pe lungime sau lățime. Odată asamblate legumele, am presărat ierburile uscate rămase, am asezonat puternic cu sare și piper și am stropit cu uleiul de măsline rămas.
Ratatouille – gătirea la cuptor
10. Dacă ați asamblat ratatouille într-o tavă la care aveți capac, acoperiți-o cu capacul și în cuptor cu ea! Eu am acoperit legumele cu hârtie de copt apoi am sigilat vasul cu folie de aluminiu.
Am dat tava la cuptorul preîncins la 190°C, căldură de jos și de sus, fără ventilație, așezând-o pe raftul situat la mijloc. Am gătit preparatul timp de 40 de minute, acoperit, apoi am îndepărtat folia și hârtia de copt și l-am mai lăsat 15 minute în cuptor, pentru rumenire. La final, arăta așa cum se poate vedea în imaginea de mai jos iar în bucătărie, credeți-mă, mirosea într-un fel încât cred că lăcrimau de poftă până și blidele din bufet.
Servirea
Am lăsat preparatul să se odihnească timp de 10-15 minute, înainte de servire, pentru că e extrem de fierbinte, imediat după ce e scos din cuptor. L-am consumat cald, cu pâine de casă cu coaja crocantă, dar ratatouille e foarte, foarte gustos și rece. Uneori, e servit și ca garnitură dar pentru mine e un preparat suficient de complex ca să fie un fel principal, fără niciun alt adaos. Uneori, îmi mai amintesc să presar pe deasupra un pic de brânză de capră sau feta sfărâmată dar e delicios și fără nimic altceva.
M-am străduit un pic să montez porția pe care o vedeți în farfuria de mai jos, special pentru poză. A fost farfuria soțului – el le primește de obicei pe cele pozate – dar credeți-mă că și a mea, aranjată fără nicio pretenție, a dispărut la fel de repede. Gustul e pur și simplu prea bun!
MAI MULTE REȚETE VEGANE GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns