
Tocană de vinete cu dovlecei – ghiveci de legume de vară






Tocană de vinete cu dovlecei – ghiveci de legume de vară – o conservă delicioasă sau o mâncare gustoasă de consumat imediat, conține doar 6 ingrediente simple și se poate prepara simplă sau cu orez.
Am făcut de curând o tocană de vinete cu dovlecei. Am folosit ingrediente puține, specifice verii, iar tocana mea, sau ghiveciul, dacă preferați această denumite, a ieșit de o simplitate delicioasă.
Firește, dacă aveți și alte legume prin cămară sau frigider, această tocană de legume este deschisă oricăror îmbunătățiri. Bineînțeles, cu respect pentru măsură și proporții, se pot adăuga și morcovi, poate fasole verde sau un pic de conopidă etc. Evident, acest ghiveci de legume de vară e preparatul perfect de păstrat pentru iarnă. La fel de bun, însă, este și consumat imediat sau pe post de garnitură pentru alte preparate. Rețeta o găsești mai jos.
Ingrediente tocană de vinete cu dovlecei
- 350 de grame de vinete (1 vânătă de dimensiune medie)
- 300 de grame de dovlecel (1 bucată, micuț)
- 80 de ml. de ulei
- 300 de grame de ceapă (2 cepe mărișoare)
- 250 de grame de ardei gras roșu (1 ardei gras foarte mare am folosit eu)
- 500 de grame de roșii, opărite și decojite de pieliță
- opțional, 1 cățel de usturoi
- opțional, 1 linguriță de cimbru uscat
- sare și piper după gust
Mod de preparare tocană de vinete cu dovlecei
Pregătirea legumelor
1. Pentru această tocană de vinete cu dovlecei, vânăta se spală bine, se zvântă și se decojește parțial. Lăsăm porțiuni de coajă alternativ cu cele curățate complet, cum am arătat la mâncarea de vinete Soslu patlican. Dacă nu tolerați nicidecum coaja vinetelor, se pot decoji complet. Se taie vânăta în cuburi, se presară cu sare și se pune într-o sită inoxidabilă sau de plastic, deasupra unui vas colector, să se dreneze de lichidul amar pe care îl conține.
2. Dovlecelul se spală bine, se zvântă și se taie cubulețe. Eu păstrez și coaja, dacă nu vă place, se poate decoji. Cubulețele de dovlecei se presară cu sare și se pun într-o sită deasupra unui vas, să se dreneze de apa în exces.
3. Ardeiul se spală, se curăță de semințe și cotor și se toacă în cubulețe. Ceapa se curăță, se spală bine și se toacă mărunt. Roșiile, deja opărite și decojite de pieliță (vezi procedeul în rețeta de roșii la borcan), se toacă în cuburi.
Gătirea tocanei
4. Cât vinetele și dovleceii încă își lasă apa, lucru care va dura măcar vreo 20 de minute, punem deja pe foc mediu o tigaie largă și adâncă, apucându-ne să gătim a noastră tocană de vinete cu dovlecei. Adăugăm 2 linguri de ulei și ceapa tocată și ardeiul. Presărăm 1 praf de sare și reducem focul. Călim ceapa și ardeii la foc cât de mic posibil, cam 10-12 minute, timp în care vom amesteca frecvent, până când legumele din tigaie devin foarte moi.
5. Zvântăm bine vinetele de lichid. Într-o tigaie separată, încingem restul de ulei. Adăugăm vinetele și le prăjim pe toate părțile, până încep să se rumenească, apoi le scoatem pe șervete de hârtie absorbantă.
6. În uleiul rămas în tigaia în care am rumenit vinetele, adăugăm dovleceii, în prealabil zvântați bine de lichid. Îi rumenim la fel ca pe vinete și îi scoatem pe șervete de hârtie absorbantă.
7. După ce ceapa și ardeiul s-au înmuiat bine, se adaugă în tigaie vinetele rumenite așa cum am arătat la punctul 5. Se amestecă bine, se reduce focul, se pune capacul și se înăbușă vinetele cam 3 minute.
8. După ce vinetele s-au înăbușit, adăugăm și dovleceii. Amestecăm și ridicăm focul pentru a permite mâncării se ajungă din nou la fierbere. Punem apoi capacul, reducem focul iar și mai înăbușim tocana de vinete cu dovlecei încă 4-5 minute.
9. În final, adăugăm în această tocană de vinete cu dovlecei și cuburile de roșii, cu tot cu zeama pe care au lăsat-o. Opțional, putem adăuga în această fază și 1 cățel de usturoi zdrobit și cimbru uscat sau alte mirodenii.
10. Se fierbe tocana de vinete cu dovlecei la foc mediu-mic, amestecând ușor, ca să nu zdrobim legumele, până când este atât de scăzută cât ne place. Roșiile vor lăsa suc abundent, depinde cât de lichidă vă place. Eu am mai gătit-o 8 minute după adăugarea roșiilor. În final, se asezonează tocana de vinete cu dovlecei cu sare și piper după gust.
Servire și/sau pregătire pentru păstrare pentru iarnă
Mărturisesc, acest ghiveci de legume de vară, pe care-l puteți vedea în pozele de mai sus, a stat tare puțin la borcan. Nici nu am avut intenția să-l păstrez pentru iarnă. A fost consumat în scurt timp, așa că am depozitat la frigider cele două borcane a câte 500 de ml care mi-au rezultat.
Dacă avem intenția să păstrăm acest ghiveci de legume pentru iarnă, îl îmbuteliem în borcane sterilizate și sterilizăm și conținutul, după ce umplem și închidem etanș borcanele. Sterilizarea o putem face la cuptor sau în bain-marie, timp de 20 de minute, așa cum am arătat aici.
Despre servire, ce să vă zic? Acest ghiveci de legume este, de fapt, o mâncare delicioasă, servită cu un pic de orez fiert. Eu nu obișnuiesc să o amestec cu orez când o pun în borcane. Până la urmă, orezul este disponibil toată iarna, se păstrează perfect în stare uscată și nu mi-e greu să fierb o mână de orez niciodată. Tocana de vinete cu dovlecei merge excelent și pe post de garnitură, vă recomand să o încercați cu niște pulpe rumene la cuptor, presimt că-mi veți dori doar de bine!
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns