Cautare in site
x inchide
Sirop de trandafiri - rețetă detaliată. Bonus, 3 borcănele de dulceață.

Sirop de trandafiri – rețetă detaliată. Bonus, 3 borcănele de dulceață.

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 16.06.2022
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
SARI LA RETETA
Advertising

Sirop de trandafiri – rețetă detaliată. Bonus, 3 borcănele de dulceață, modul de preparare explicat detaliat și lista de ingrediente la gram.

Pe lângă o porție de trandafirată, pe care am savurat-o deja la jumătatea lui mai, când au înflorit primii trandafiri de dulceață în grădina mea, anul ăsta am făcut și alte preparate cu trandafirii. Printre ele, acest sirop de trandafiri, bun de păstrat pentru iarnă. Pe lângă el, mi-au rezultat și trei borcănele (foarte) mici de dulceață, nu atât de concentrată ca dulceața clasică de trandafiri, dar foarte plăcut aromată și cu o culoare frumoasă.

sirop de trandafiri bonus dulceata de trandafiri reteta pas cu pas

Trandafirul din pozele finale nu este unul de dulceață. Ultimele petale din tufele de Rosa Damascena le-am folosit pentru acest sirop de trandafiri. Așa că, pentru pozele cu preparatul, am cules un oarecare trandafir roz din grădină. Trandafirii rosa damascena, super parfumați, sunt cei din poza de mai jos. Din câte știu, există și o varietate de culoare roșie, dar ai mei arată așa, roz.

trandafiri rosa damascena

MAI MULTE REȚETE CU TRANDAFIRI DE DULCEAȚĂ PUTEȚI GĂSI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS

lokum de trandafiri facut acasa rakhat turcesc de casa reteta laura laurentiu

Ingrediente sirop de trandafiri – rețetă detaliată + 3 borcănele de dulceață

 • 200 de grame de petale de trandafiri de dulceață (trandafiri foarte parfumați)
 • 350 de grame de zahăr
 • 1 linguriță de sare de lămâie (5 grame)
 • 350 ml. de apă

recipiente necesare:

Advertising
 • sticlă cu dop etanș cu capacitatea de 250 ml – curată și sterilizată
 • 1 borcan de 250 ml sau mai multe (mai mici), totalizând volumul de 250 ml. – curate și sterilizate
 • Mod de preparare sirop de trandafiri

  1. În primul rând, am spălat trandafirii în apă rece. Am umplut chiuveta cu apă și am agitat florile, ca să scap de praful și eventualele insecte. Am zvântat florile și am decupat cu foarfeca partea verde de la baza petalelor. Am pus petalele curate într-un castron și le-am cântărit. După cum se poate vedea, 200 de grame de petale de trandafiri nu-s chiar puține! Am amestecat sarea de lămâie cu 50 de grame de zahăr și am turnat deasupra petalelor acest amestec.

  sirop de trandafiri petale

  2. Am frământat petalele cu zahărul și sarea de lămâie, frecându-le bine cu cristalele asupra de zahăr. Acestea vor ”răni” structura delicată a petalelor de trandafiri iar zahărul va elibera apa din fibre, pe când sarea de lămâie le va înviora culoarea. În doar câteva minute, petalele de trandafiri vor scădea foarte mult în volum. Am acoperit castronul cu o farfurie mare și am trecut la pasul următor.

  petale frecate cu zahar

  Prepararea siropului de zahăr

  3. Într-o crăticioară de 2L, am pus restul de zahăr (300 de grame) și apa, măsurată cu atenție. Am pus cratița pe foc iute și am lăsat siropul să fiarbă până când zahărul s-a dizolvat complet.

  sirop de zahăr

  4. Imediat, am adăugat în cratiță toate petalele de trandafiri pregătite cum am explicat la punctul 2. Dacă în castron s-a adunat un pic de suc, acesta e foarte prețios, plin de culoare naturală și de uleiurile care dau aroma atât de plăcută, așa că nu îl lăsăm în urmă, ci îl adăugăm până la ultima picătură în cratița în care fierbe siropul. Imediat după ce am adăugat petalele de trandafiri, am montat pe marginea cratiței un termometru pentru bombonerie.

  fierberea siropului cu termometru

  Advertising

  Acest termometru este foarte util, dacă pregătiți acasă gem și dulceață, diverse creme, ciocolată de casă și altele. Nu costă mai mult de 50-60 de lei și e un instrument care indică cu mare precizie când un preparat anume este gata. Știm că apa fierbe la 100°C și că zahărul are capacitatea de a înmagazina căldură, spre deosebire de apă. În momentul în care temperatura din cratiță urcă peste 100°C, înseamnă că apa s-a evaporat și că, în soluția de apă și de zahăr pe care o avem în cratiță, concentrația zahărului crește. Pentru un sirop mediu concentrat, temperatura țintă este de 104°C, maximum 106°C. 

  În lipsa unui termometru, puteți proba și picurând câteva picături pe o farfurioară rece (ținută la congelator). Dacă picăturile de sirop de tradafiri își mențin forma, ca niște mici perle, atunci când farfuria e înclinată, e semn că siropul este gata.

  Îmbutelierea

  5. Pentru îmbuteliere, am așezat recipientele pe o tavă metalică, să preia din șocul termic și să preîntâmpin plesnirea. Am pus o pâlnie în sticla de 250 ml și am așezat deasupra ei o sită deasă. Cu o lingură mare, am luat din amestecul fierbinte de petale cu sirop, și am pus în sită. În sticlă s-a scurs siropul iar pe măsură ce sita s-a umplut de petale, fără să le presez cine știe cât, le-am transferat în borcănele.

  imputeliere sirop de trandafiri si dulceata

  6. Am reușit să umplu aceste trei borcănele, foarte mici, ce-i drept, cu dulceață de trandafiri. Am lăsat să aibă și sirop, să nu fie doar petale uscate. Oricum, după ce s-a răcit s-a legat bine, nu curge, în borcan și nici nu e atât de dulce, pentru că cea mai mare cantitate de zahăr a rămas în sirop.

  Totuși, fiind îmbuteliată fierbinte, în borcane sterilizate și cu capace care închid etanș, dulceața se va păstra perfect, chiar dacă nu zahărul nu este atât de concentrat. Dacă se deschide un borcănel și nu se consumă complet, recomand să fie păstrat la frigider și să fie consumat cât mai repede.

  3 borcanele mici de dulceata de trandafir

  7. Iată și sticla mea cu sirop de trandafiri! Siropul, filtrat prin sită, e foarte limpede și destul de consistent, suficient de concentrat ca să nu pună nici cea mai mică problemă de păstrare. Deîndată ce am umplut sticla, am astupat-o cu dopul și apoi am depozitat totul în cămară.

  Dacă se destupă sticla și se folosește din sirop, nu e nevoie să fie păstrat în frigider, e suficient de concentrat ca să se păstreze perfect în cămară, în continuare.

  sirop de trandafiri si dulceata de trandafiri reteta

  La iarnă, aceste siropul de trandafiri și duceața ne vor aminti de începutul verii acestui an. Aroma se păstrează perfect!

  Mai multe rețete de siropuri găsiți cu un click pe poza de mai jos!

  dulceata de visine si sirop de visine reteta dulceata de visine bob cu bob reteta sirop de visine reteta laura laurentiu

  Să vă fie de folos!

Instagram @lauralaurentiu

Ti-a placut aceasta reteta?

/ 5. Voturi

Știri culinare cu subiect asemănător:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Advertising