Dulceata de smochine cu vin rosu
In toamna asta am descoperit cu adevarat smochinele, am profitat de dulceata lor din plin si am invatat sa le iubesc. Sezonul smochinelor e inca departe de final, supermarketurile sunt pline de aceste fructe ce abia si-au atins apogeul iar pretul lor devine de la o zi la alta mai tentant. Nu puteam sa las sa treaca asemenea chilipir pe langa mine, asa incat am experimentat pentru prima data o dulceata de smochine. Am facut-o aromata, perfect echilibrata si absolut delicioasa. Vreti sa stiti cum am procedat?
Ingrediente Dulceata De Smochine Cu Vin Rosu:
- 3 kg. smochine proaspete, coapte bine
- 1,5 kg. zahar
- 150 ml. vin rosu sec
- 150 ml. apa
- 1, 1/2 lamai (coaja galbena si zeama)
- 1 baton de scortisoara
- 1 pastaie de vanilie
Preparare Dulceata De Smochine Cu Vin Rosu:
1. Smochinele se spala bine, se indeparteaza coditele apoi se taie in felii (depinde de marimea smochinelor, in general 6-8 felii).
2. Intr-o cratita se pune zaharul, se adauga apa si vinul rosu si se pune pe foc. Se fierbe pana cand zaharul se dizolva complet si se leaga siropul ca pentru dulceata. Se adauga smochinele taiate felii, coaja de lamaie (partea galbena decojita cu un peeler), zeama de lamaie, batonul de scortisoara, semintele si pastaia de vanilie.
3. Se fierbe dulceata la foc potrivit, se indeparteaza spuma de cateva ori si mai degraba se scutura decat sa se amestece, pentru a nu strivi fructele. Se probeaza dulceata picurand cateva picaturi din sirop pe o farfurioara,m daca atunci cand se racesc nu se imprastie, ramanand legate ca niste mici perle cu mijlocul moale, dulceata e gata. Se trage cratita de pe foc, se indeparteaza bucatile de coaja de lamaie, batonul de scortisoara si pastaia de vanilie. Se toarna dulceata fierbinte in borcane curate si sterilizate, asezate pe o tava metalica pentru a preveni socul termic ce ar putea face borcanele sa plesneasca. Borcanele se capseaza imediat si se intorc cu susul in jos. Dupa 5 minute se intorc in pozitia fireasca si se invelesc cu cateva straturi de textile, ca sa se raceasca cat mai lent.
4. Dupa ce s-a racit, se verifica sa fie toate borcanele bine vacuumate si se depoziteaza borcanele in camara. Daca vreunul dintre capace nu a etansat bine, se va pastra borcanul in frigider, urmand sa se consume cat mai curand.
Spor la treaba si pofta buna! O alta reteta de toamna am creat pentru Bonduelle Romania: salata de porumb dulce cu quinoa si grapefruit.
Lasă un răspuns