Roșii la borcan în suc propriu, fără zahăr și fără sare – rețetă video
Roșii la borcan pentru iarnă, conservate în suc propriu prin sterilizare, fără zahăr, conservanți sau sare. Cum să faci roșii la borcan în suc propriu, metodă foarte veche și eficientă, rețeta video cu toate detaliile.
Doar ce-am venit din vacanță și, în chiar ziua în care am ajuns, grădina ne aștepta plină de roade numai bune de cules și pus la păstrare. Am adunat un coș de roșii. Unele au avut pielița mai crăpată și nu au fost toate de o culoare uniformă. Totuși, fiecare a avut un gust senzațional. E un soi de roșii târzii, cărnoase și cu puține semințe, numai bune pentru conservat pentru iarnă.
Așa că, de cum am ajuns acasă, am avut de făcut o tură de bulion de roșii, pe care eu îl fierb până se reduce, aproape ca o pastă. Astfel, economisesc mult din locul pe care l-ar ocupa în cămară, lăsând loc și pentru alte conserve. De exemplu, pentru cele de roșii la borcan în suc propriu. Bulionul concentrat pe care-l pregătesc puteți să-l încercați după rețeta pe care o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
În ce feluri mai conserv roșiile?
Eu prefer să fac catități mai mici de conserve dintr-un singur fel. M-aș simți copleșită să pregătesc bulion din 30 de kilograme de roșii! Nici nu știu în ce oale aș putea să-l fierb. Mai bine fac în aceeași zi, pe lângă bulion, și niște roșii întregi în bulion, a căror rețetă o găsiți apăsând pe poza de mai jos.
O altă conservă de roșii pe care o pregătesc în această perioadă de vară târzie (sau toamnă timpurile) sunt aceste cuburi de roșii pentru ciorbe și mâncăruri, minunate iarna. Rețeta lor o găsiți cu un click pe imaginea următoare.
De asemenea, nu las să treacă nicio toamnă să nu pun la borcan și niște sos aromat pentru paste. Este delicios și atât de plăcut și comod de folosit iarna! Rețeta o găsiți apăsând pe poza ce urmează mai jos.
Ei bine, de această dată am făcut roșii la borcan în suc propriu.
După părerea mea, această conservă simplă le conține, oarecum, pe toate cele de mai sus. Sunt pur și simplu roșii și nimic mai mult! Niciun strop de sare, niciun pic de zahăr și nici vorbă de conservanți chimici! Din aceste roșii, conservate 100% natural, putem oricând să ne facem un sos aromat cu puțin busuioc sau cu oregano. Asta le face un ingredient valoros pentru paste sau pizza de casă. De asemenea, putem folosi aceste roșii pentru orice fel de ciorbă sau supă, le putem adăuga în mâncăruri și așa mai departe. Metoda de conservare este foarte simplă dar va reuși dacă și numai dacă este respectată cu strictețe.
Pentru ca totul să fie foarte clar, modul de preparare este ilustrat sub forma unui tutorial video. Pe acesta îl găsiți imediat după lista ingredientelor. Către finalul articolului, găsiți niște de tips&tricks, mici amănunte de care este bine să țineți cont. Am mai spus deja, această conservă de roșii la borcan în suc propriu nu este greu de făcut! Totuși, ca orice conservă, necesită un mod de lucru riguros, ca să se păstreze perfect.
Ingrediente roșii la borcan în suc propriu, fără zahăr și fără sare – rețetă video
- 2 kg. roșii de grădină, dintr-un soi cărnos, fără multe semințe și prea multă zeamă, bine coapte dar ferme la atingere
- necesar: 3 borcane de 720 de ml. și 3 capace care închid etanș
Roșii la borcan în suc propriu – rețeta video
Lucruri de luat în seamă
După cum v-am spus deja, e important să folosim niște roșii dintr-un soi cărnos, care nu au multe semințe și nici nu sunt exagerat de zemoase. Se potrivesc perfect roșiile noastre de grădină din soiul inimă de bou, roșia de Prahova etc dar și roșiile din soiul italienesc san marzano. Tomatele alese trebuie să fie bine coapte și sănătoase, cu gust bun. Dacă roșiile sunt gustoase, și conserva va ieși tot gustoasă. Porțiunile verzi sau lemnoase, din zona de inserție a tulpinii pe fruct, se îndepărtează cu un cuțit iar operația de opărire și decojire a roșiilor NU e opțională!
Sterilizarea borcanelor și capacelor
Acesta e un amănunt foarte important! În cazul tuturor conservelor de casă, igiena recipientelor în care îmbuteliem produsul și a modului de lucru este esențială. Alegeți capace care închid perfect și folosiți borcane foarte curate, sterilizate înainte să le umpleți. Procedeul sterilizării borcanelor și capacelor l-am descris în detaliu în articolul pe care-l găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Sterilizarea produsului la bain-marie
Aceste roșii la borcan în suc propriu nu conțin nici conservant și nici alte substanțe cu rol de conservare, cum sunt sarea și zahărul. Ceea ce le face să reziste toată iarna este faptul că sunt îmbuteliate în recipiente perfect curate, fără urmă de germeni, închise etanș și sterilizate după îmbuteliere, pentru a elimina orice fel de bacterii sau micro-organisme ce ar putea declanșa alterarea. De aceea, urmați cu atenție procedeul descris în clipul video de mai sus. Fiecare amănunt este important și ajută la obținerea unor conserve de calitate cu nimic inferioară celor ale unor branduri renumite.
Păstrarea peste iarnă
Borcanele cu roșii în suc propriu se vor păstra perfect câteva luni de zile, depozitate fiind în cămară. Singura condiție să fie bine închise. De aceea, subliniez încă o dată cât este de important să folosim capace fără deformări, urme de rugină și orice altceva ce ar putea să împiedice sigilarea perfectă.
După sterilizare, capacul însuși ne arată dacă borcanul este închis etanș sau nu. Fiecare capac are la mijloc o porțiune convexă, ușor ridicată în sus. Dacă aceasta este atrasă în jos, spre conținutul borcanului, și nu revine înapoi cu un păcănit, dacă este apăsată cu degetul, înseamnă că borcanul e închis perfect și se poate depozita în cămară.
Dacă această ”bulină” cedează la apăsarea cu degetul, după ce borcanul s-a răcit, și păcăne ușor, acel borcan se depozitează la frigider și trebuie să se consume deîndată, pentru că nu va rezista peste iarnă.
Borcanele începute se păstrează la frigider și vom ține cont să folosim doar instrumente perfect curate când scoatem din produsul sterilizat.
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns