Orange curd – rețetă simplă prezentată pas cu pas
Nu e prima dată când aduc vorba despre orange curd. L-am folosit în diferite rețete și l-am pregătit în câteva variante diferite. Un curd este o cremă pe bază de suc de citrice, de unde denumirea specifică de orange curd (sau lemon curd). În combinație cu ou și unt, zeama de portocale sau de lămâie devine o cremă atât de delicioasa încât iți vine să o mănânci pur și simplu.
Dacă faci cunoștință acestei creme cu niște biscuiți fini sau cu o tartă cu unt, de exemplu, iese un desert excepțional! Aroma de citrice și gustul acid cremei orange curd aduce o notă de prospețime oricărei combinații.
Unii dintre voi poate își amintesc de rețeta de tartă cu curd de portocale și bezea caramelizată pe care am publicat-o în cartea mea de bucate. Lemon curd am folosit la rețeta de înghețată de lămâie și, într-o altă variantă, la rețeta de prăjitură cu mac, brânză și lămâie. Pentru că îmi place această cremă fină de citrice atât de mult încât am întotdeauna un borcan în frigider, fie în varianta de portocale, fie de lămâie, m-am gândit că merită să îi dedic o postare de sine stătătoare.
CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS GĂSIȚI REȚETA DE LEMON CURD
Ingrediente orange curd
- coaja răzuită de la 1 portocală mare, cu coaja netratată (doar partea intens colorată, de la suprafață)
- zeama de la 2 portocale mari
- 2 ouă întregi
- 2 gălbenușuri
- 75 de grame de unt cu 80% grăsime
- 150 de grame de zahăr
Mod de preparare orange curd
1. Se răzuiește coaja portocalei, colectând-o direct în craticioara în care se va prepara crema orange curd. Ne ferim să radem și partea albă a cojii pentru că aceea e foarte amară și e sigur că nimeni nu o dorește într-un desert.
2. Se stoarce zeama portocalelor și se adaugă în crăticioară, trecând-o prin sită, pentru a scăpa de sâmburi. Se adaugă și zahărul și fac aici mențiunea că puteți varia cantitatea de zahăr după gust. Unii vor obiecta că e prea mult dar sunt sigură că alții vor simți nevoia să adauge mai mult, pentru că atât lemon curd cât și orange curd au multă aciditate și am nevoie de zahăr pentru a se echilibra gustul. Se adaugă în aceeași crăticioară și untul rece, tăiat în bucățele, ouăle întregi și gălbenușurile.
3. Se bate puțin cu telul în fomă de pară, doar cât să se desfacă ouăle. Crăticioara se pune apoi pe foc foarte mic sau, de preferință, deasupra unui vas cu apă care fierbe (în bain marie). Cu telul în formă de pară, se amestecă în orange fară încetare, insistând pe margini și pe fund, până când se îngroașă. Mai precis, când se observă că telul începe să lase urme în cremă, care persistă puțin, e gata. Crema orange curd nu trebuie să fiarbă în clocot, doar să fie foarte fierbinte și să înceapă să se lege. Oricum, după ce se răcește se va mai întări.
Temperatura la care trebuie să ajungă crema orange curd este de 72°C. La această temperatură ouăle sunt gătite și trebuie să oprim deîndată gătirea, transferând crema în alt recipient, ca să nu se transforme în omletă.
Servire și păstrare
Așadar, imediat ce s-a ingrosat, se toarnă crema orange curd în borcan și se acoperă cu capacul. Rezultă un borcan de 330 ml. Opțional, crema se poate trece prin sită, pentru o textură mai fină. Astfel, se vor elimina bucățelele de coajă de portocală, rămânând doar aroma lor. Mărturisesc că pe mine nu mă prea deranjează aceste bucățele, chiar mi se pare interesant să mai găsesc ceva prin cremă, cu toate că știu că e mai corect să o trec prin sită.
Cât despre păstrare, eu l-am păstrat întodeauna la frigider. Am înțeles că borcanele sterilizate (și nedesfăcute) se pot păstra în camară câteva luni bune, conform informațiilor de aici. În ceea ce mă privește, niciodată nu am reușit să păstrez un borcan mai mult de o săptămână. A fost o tentație prea mare, cu care pur și simplu nu am putut conviețui sub același acoperiș. Repet, până s-a terminat, a stat întotdeauna la frigider.
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns