
Orange – sau lemon – curd





Nu e prima data cand aduc vorba despre curd, l-am folosit in diferite retete si l-am pregatit in cateva variante diferite. Un curd este o crema pe baza de suc de citrice (de unde denumirile specifice de orange curd sau lemon curd) in combinatie cu ou si unt, care e atat de delicioasa incat iti vine sa o mananci pur si simplu. Daca faci cunostinta unor biscuiti fini sau unei tarte, de exemplu, cu un orange curd sau lemon curd, iese un desert exceptional, aroma de citrice si gustul acid al acestora aducand o nota de prospetime oricarei combinatii. Unii dintre voi poate isi amintesc, lemon curd am folosit la inghetata de lamaie si, intr-o alta varianta, la prajitura cu mac, branza si lamaie. Dar pentru ca imi place aceasta crema fina de citrice atat de mult incat am intotdeauna un borcan in frigider (fiica-mea o mananca pe paine :P), m-am gandit ca merita sa ii dedic o postare de sine statatoare.
Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 1 borcan
Grad de dificultate: usor
Ingrediente:
lemon curd:
- 3 lamai, coaja razuita si zeama
- 2 oua intregi
- 1 galbenus
- 75 de grame de unt cu 80% grasime
- 200 de grame de zahar
orange curd:
- coaja razuita de la 1 portocala mare
- zeama de la 2 portocale mari
- 2 oua intregi
- 2 galbenusuri
- 75 de grame de unt cu 80% grasime
- 150 de grame de zahar
Preparare:
1. Se razuieste coaja citricelor, conform listei ingredientelor (de la toate cele 3 lamai pt. lemon curd si de la o singura portocala pentru orange curd), direct in craticioara in care se va prepara crema (poza 1).
2. Se stoarce zeama citricelor si se adauga in craticioara, impreuna cu zaharul (puteti varia cantitatea de zahar dupa gust), untul rece taiat in bucatele, ouale si galbenusurile (poza 2).
3. Craticioara se pune pe foc foarte mic sau, de preferinta, deasupra unui vas cu apa care fierbe (in bain marie). Cu un tel in forma de para se bate compozitia fara incetare, insistand pe margini si pe fund, pana cand se ingroasa (poza 3).
Lemon curd-ul sau orange curd-ul nu trebuie sa fiarba in clocot, doar sa fie foarte fierbinte si sa se lege. Oricum, dupa ce se raceste se va mai intari.
Imediat ce s-a ingrosat se toarna in borcane (rezulta un borcan marisor) si se acopera cu capacul. Eu l-am pastrat intodeauna la frigider, am inteles ca borcanele sterilizate si nedesfacute se pot pastra in camara cateva luni bune. In ce ma priveste, niciodata nu am reusit sa pastrez un borcan mai mult de o saptamana. :)
Pofta buna!
Lasă un răspuns