
Orange curd – rețetă simplă prezentată pas cu pas





Nu e prima data cand aduc vorba despre orange curd. L-am folosit in diferite retete si l-am pregatit in cateva variante diferite. Un curd este o crema pe baza de suc de citrice, de unde denumirea specifica de orange curd (sau lemon curd). In combinatie cu ou si unt, zeama de portocale sau de lamaie devine o crema atat de delicioasa incat iti vine sa o mananci pur si simplu.
Daca faci cunostinta acestei creme cu niste biscuiti fini sau cu o tarta cu unt, de exemplu, iese un desert exceptional! Aroma de citrice si gustul acid cremei orange curd aduce o nota de prospetime oricarei combinatii. Unii dintre voi poate isi amintesc, lemon curd am folosit la reteta de inghetata de lamaie si, intr-o alta varianta, la reteta de prajitura cu mac, branza si lamaie. Dar pentru ca imi place aceasta crema fina de citrice atat de mult incat am intotdeauna un borcan in frigider (fiica-mea o mananca pe paine :P), m-am gandit ca merita sa ii dedic o postare de sine statatoare.
CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS GĂSIȚI REȚETA DE LEMON CURD
Ingrediente orange curd
- coaja razuita de la 1 portocala mare, cu coaja netratata (doar partea intens colorata, de la suprafata)
- zeama de la 2 portocale mari
- 2 oua intregi
- 2 galbenusuri
- 75 de grame de unt cu 80% grasime
- 150 de grame de zahar
Mod de preparare orange curd
1. Se razuieste coaja portocalei, direct in craticioara in care se va prepara crema (poza 1).
2. Se stoarce zeama portocalelor si se adauga in craticioara, impreuna cu zaharul (puteti varia cantitatea de zahar dupa gust), untul rece taiat in bucatele, ouale si galbenusurile (poza 2).
3. Craticioara se pune pe foc foarte mic sau, de preferinta, deasupra unui vas cu apa care fierbe (in bain marie). Cu un tel in forma de para se bate compozitia fara incetare, insistand pe margini si pe fund, pana cand se ingroasa (poza 3).
Orange curd-ul nu trebuie sa fiarba in clocot, doar sa fie foarte fierbinte si sa se lege. Oricum, dupa ce se raceste se va mai intari. Temperatura la care trebuie sa ajunga crema orange curd este de 77°C. La aceasta temperatura ouale sunt gatite si trebuie sa oprim deindata gatirea, transferand crema in alt recipient, ca sa nu se transforme in omleta.
Servire si pastrare
Asadar, imediat ce s-a ingrosat, se toarna crema orange curd in borcan si se acopera cu capacul. Rezulta un borcan de 330 ml. Eu l-am pastrat intodeauna la frigider. Am inteles ca borcanele sterilizate (si nedesfacute) se pot pastra in camara cateva luni bune, conform informatiilor de aici. In ceea ce ma priveste, niciodata nu am reusit sa pastrez un borcan mai mult de o saptamana. Repet, a stat intotdeauna la frigider. :)
Sa va fie de folos!
Lasă un răspuns