Compot de gutui, fara pic de conservant!
Azi povestim despre lucruri foarte simple, un compot de gutui. Aceasta reteta de compot este potrivita nu doar pentru gutui, ci si pentru mere, pere sau alte fructe mai tari. Reteta este una sanatoasa, necontinand nicio picatura de conservant chimic. Cand zic conservant, ma refer la praful vandut sub aceasta denumire sau la aspirina, pentru ca insusi zaharul are proprietati de conservare.
Reusita retetei depinde de cat de curate si bine sterilizate sunt borcanele. Acestea trebuie bine spalate cu apa calda si detergent de vase. Se lipezesc apoi in cateva ape si se sterg bine cu un servet impecabil de curat. Apoi, borcanele se aseaza intr-o tava metalica. Se umplu cu apa clocotita. Se lasa asa aproximativ 10 minute, apoi apa se goleste. Borcanele se pun inapoi in tava si se introduc in cuptorul preincins la 150 de grade, alaturi de capacele spalate bine cu apa calda si detergent de vase si limpezite, pana se usuca bine (cam 15 minute). Se lasa sa se raceasca si sunt gata de umplut cu fructe.
Ingrediente Compot de gutui fara pic de conservant
(pentru 4 borcane a cate 750 de ml.):
- 1, 5 kilograme de gutui gata curatate, cantarite fara coaja si casuta semintelor
- 1 litru de apa
- 250 – 500 de grame de zahar
- zeama de la jumatate de lamaie
- optional: vanilie, scortisoara, cuisoare, eu nu am pus nimic pentru ca imi place sa simt aroma gutuilor intacta
Preparare compot de gutui fara pic de conservant:
Pentru compotul de gustui, se aleg gutuile, se spala bine si se curata de coaja. Aceasta se poate pastra pentru jeleul de gutui denumit in Banat kitnikez.
Gutuile trebuie curatate cu mare atentie de eventuale portiuni stricate si de daunatori.
Se taie gutuile in felii potrivite si se pastreaza, pe masura ce se pregatesc, intr-un vas cu apa rece in care s-a amestecat zeama de la jumatate de lamaie (pentru a preintampina oxidarea fructelor).
Se aseaza feliile de gutui in borcanele pregatite dupa cum am descris mai sus. Se inghesuie cat de cat, in compotul de gutui e bine sa avem multe fructe.
Prepararea siropului
Pentru a determina cantitatea exacta de lichid necesara pentru compotul de gutui, se umplu borcanele cu fructe cu apa rece, foarte curata. Aceasta apa se scurge apoi intr-un vas gradat. Mie mi-au rezultat 1,2 litri de lichid. Am socotit ca si zaharul va ocupa un anume volum, asa ca am aruncat 200 de ml. de apa si 1 litru l-am pus pe foc, impreuna cu zaharul. Am lasat sa fiarba pana s-a adunat spuma deasupra, pe care am indepartat-o:
Observatie: cantitatea de zahar folosita pentru siropul acestui compot de gutui depinde de preferinte, eu am indicat de la 250 la 500 de grame pentru volumul acesta de apa. Gutuile sunt fructe tari, destul de acre si astringente, asa ca eu fac acest compot cu 500 de grame de zahar.
Îmbutelierea
Am asezat borcanele intr-o tava metalica, potrivita pentru cuptor, si am turnat cu grija siropul clocotit deasupra fructelor, umpland bine borcanele de compot de gutui.
Se apasa usor deasupra fructelor cu o lingura, pentru a elimina bulele de aer. Se acopera borcanele cu compot de gutui cu capacele sterilizate si se introduc, cu tava in care sunt asezate, in cuptorul preincins la 150 de grade.
Imediat ce s-au dat borcanele la cuptor, temperatura se reduce pana la 100 de grade celsius, mentinandu-se asa timp de 20 de minute. Dupa trecerea acestui timp, cuptorul se stinge si borcanele cu compot de gutui se lasa in cuptor pana cand se racesc complet (peste noapte e ideal). Dupa aceasta, compotul de gutui e gata pentru a fi pus in camara.
Poate te intereseaza si:
Lasă un răspuns