Cautare in site
x inchide

Compot de gutui, fara pic de conservant!

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 18.10.2010
4.2
(22)
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
SARI LA RETETA

Ti-a placut aceasta reteta?

4.2 / 5. Voturi 22

Fii primul care acorda o nota!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

16 comentarii la Compot de gutui, fara pic de conservant!

  1. Practic, cred că aveți dreptate :). Teama de a risipi atât ingredientele, cât și ceasurile de muncă, e cam prea mare, de aceea oamenii preferă să ia cât mai multe măsuri de prevenție.

  2. Joe spune:

    Va sfatuiesc sa nu puneti capacele in cuptor la sterilizat. Altfel o sa va treziti ca se umple casa de fum de la cauciucul (garnitura) ars.
    Borcanele umplute mai bine se pun la fiert decat in cuptor, din aceeasi cauza amintita mai sus. ;)

    • Depinde de setările cuptorului. Dacă se respectă temperatura indicată și nu se uită de ele în cuptor, nu se va întâmpla niciuna dintre acestea :). Am urmat procedeul ăsta de zeci de ori, în ultimii 11 ani (de când am cuptor electric).

  3. ALIN spune:

    Buna seara dna Laura tocmai am pus sa incerc reteta dumneavoastra si am o nedumerire..cam cat timp fierbeti siropul in rest stiu cum e procesul ..arata fantastic tot ce faceti …eu tot ce am incercat dupa orice reteta de-a dumneavoastra mi.-a iesit fara probleme. Recomand acest blog la toata lumea .Va multumesc dna Laura si sa va dea domnul multa sanatatesi multi ani de blog. Ca multa lume invata de ale bucatariei.O seara frumoasa

  4. Cataina spune:

    Mie nu imi pune vreo problema cantitatea de zahar pentru ca oricum pun putin intrucat nu imi plac dulciurile foarte dulci. Problema mea esentiala este ca imi e teama sa nu pocneasca borcanele alea in tava supra incinsa…Deci: nu se pune apa in tava, nu se pun ziare sau prosoape si borcanele nu se sparg?!

  5. AndraR spune:

    Draga Laura, nu stiu de unde ai invatat tu reteta asta, dar e total gresita .Cred ca ce ti-a iesit tie a fost un sirop cu bucati de gutui.Cu sa pui 1kg de zahar la 1l de apa? Chiar si 500g de zahar e mult pentru un litru de apa.E prima data cand faci compot? Ai gustat din el macar?

    E trist ca pe internetul asta poate scrie oricine ,orice…

    • Laura Laurentiu spune:

      Draga Andra, reteta asta nu imi mai amintesc de unde am invatat-o, vreau doar sa subliniez ca printre acei „oricine” care au scris „orice” pe internet, si printre toate acele „orice-uri” consemnate de respectivii printre care ale caror scrieri se regaseste si cate-o reteta de gutui in sirop, se numara unii oameni care chiar stiu ce e bucataria. Inainte de a-ti da cateva exemple, o sa iti raspund la intrebarea daca a mancat cineva gutuile conservate astfel: da, pana la ultima bucatica, si siropul l-am sorbit eu sau alti membri ai familiei mele, poate si unii musafiri.

      Si-acum, retetele promise: Quince in Syrup, epicurious.com
      Canned Quince, Elizabeth Mincilli
      Preserved Quince, Ilse from The Pretty Blog

      Fara indoiala, asa cum eu ti-am dat exemplele unor oameni care folosesc proportia de 1:1 (zahar:apa) pentru sirop, la fel exista altii care nu pun decat 1:4 iar altii nu pun deloc, inlocuind zaharul cu indulcitori. Rezulta un produs adaptat gusturilor fiecaruia, depinde doar de noi sa avem toleranta necesara ca sa acceptam ca ceea ce e pe gustul nostru ar putea sa nu fie agreat de altii. Sa lasam, deci, atitudinea de superioritate si sa ne conservam si fructele, dar si buna dispozitie. Un atare comportament ne va fi de ajutor pentru preparate reusite.

  6. Mrl_ms spune:

    Bine v-am gasit.Doresc sa susbsriu la reteta d-voastra de compot fara conservanti.Am sa va spun o mica istorioara .In 1999 s-a nascut fiul meu si am primit ,la o vizita a cumnatei mele la meternitate, un borcan cu compot de cirese.Am refuzat politicos , pretextand ca este cu conservant si-i fac rau copilului, eu alaptand.Cumnata mea m-a asigurat ca pot sa mananc linistita fiindca este fara conservant.Recunosc, nu mica mi-a fost mirarea.Am cerut reteta si de atunci TOATE compoturile si alte bunatati le pun FARA CONSERVANTI.Reteta mea este identica mare parte cu a d-voastra, doar ca eu dupa ce asez frunctele in borcanele sterilizate in cuptorul incins , torn in fiecare borcan apa, apoi apa o desert intr-un vas gradat ca sa stiu ce cantitate de apa socotesc la fiecare borcan.Astfel la un borcan de 720 ml. intra aprox ( in functie de fruncte) 400 ml. apa.Ei… intr-un vas incapator torn apa necesara nr. de borcane cu fructe,la fiecare borcan socotesc 2-3 linguri zahar (in functie de dulceata fructelor), amestec zaharul in apa pana ce acesta s-a dizolvat.Torn acest sirop rece peste fructele din borcane, inchid bine cu capace si le pun intr-o tava cu apa, sub care am aprins focul.Dupa ce apa din tava incepe sa fiarba, las borcanele sa clocoteasca 15 minute de la primul clocot pentru fructele tari (caise, piersici,pere,etc) si 7-8 minute pentru fructele moi.
    Borcanele se vor vida efectiv si se vor pastra in camara timp indelungat.Aceasta reteta eu o folosesc si la gemuri, bulion si ketchup de casa si garantat nu se altereaza niciun borcan.
    Va felicit pentru retetele deosebite pe care le faceti si va asigur ca sunteti o sursa de inspiratie.

    • lauralaurentiu spune:

      Aveti 100% dreptate :), si eu folosesc pasteurizarea ca unica metoda de conservare, fara niciun fel de adaus chimic, la orice conserve pregatesc: bulion, gem, zacusca, diferite compoturi etc. Dupa ce te obisnuiesti cu cele naturale, incepi sa sesizezi in mod deranjant gustul conservantului in compoturi :)), stiu asta pentru ca sotul meu refuza acum compoturile soacrei, cu care, pana la urma, a crescut, zice ca ii dau arsuri si i se face gura punga.
      Important este doar ca borcanele sa fie foarte curate si sterilizate, capacele sa inchida etans si continutul sa fie expus la temperatura inalta suficient de mult timp pentru a se distruge toate bacteriile care ar putea provoca fermentatia sau mucegaiurile. Borcanele vor fi depresurizate, pana la urma vidate, asa cum spuneti dumneavoastra, si la adapost total de stricaciune. :)
      2012/6/14 Disqus

  7. lauralaurentiu spune:

    Maria, aspirina aia, pe langa faptul ca iti da tie siguranta ca nu "fierbe" compotul, iti furnizeaza si o anumita doza de substante pe care nu ai dori neaprat sa le ingerezi, cand nu iti curge nasu' si ti-e chiar bine. De ce sa iei medicamente deghizate sub forma de compot daca nu te doare nimic? Te asigur ca la mine in camara (nu in frigider) am compot de prune pus de mai mult de un an, din sezonul trecut. E limpede si bun si acuma, nu i s-a intamplat nimic. Pasteurizarea este cea mai sigura metoda de conservare, elimina toti germenii care ar putea produce fermentare, mucegai si alte probleme si daca recipientele sunt ermetic inchise nici nu au pe unde sa patrunda altii.

    • Irimia Maria Lucia spune:

      draga mea,ASPIRINA NU ARE CUM SA-TI FACA RAU.CERCETATORII SPUN CA ASPIRINA INCETINESTE PROCESUL DE IMBATRANIRE.ASA CA ASPIRINA ESTE BUNA SI LA CONSERVE.

      • Liviu spune:

        Dacă ai aspirină extrasă din coajă de salix, atunci poate. Dacă e din farmacie, te sfătuiesc să te informezi asupra efectelor secundare produse de acidul acetil-salicilic (aspirina). Sunt peste 30.

  8. Maria spune:

    Mie mi se pare ne necrezut si lipsit de incredere compotul asta fara conservant. Cat rezista, unde il pastrezi? Eventual daca il tii in frigider, si nici acolo nu mai mult de 2 saptamani. Eu pun in fiecare borcan 1 aspirina si sunt sigura ca nu fierbe.

    • elena spune:

      Il pastrezi in balcon intr-un dulap aerisit sau in beci(daca ai)

      • lauralaurentiu spune:

        Eu il pastrez in camara si inca mai am compot de anul trecut (cateva borcane cu cirese) care au exact acelasi gust ca si cand ar fi compotul proaspat. Pasteurizarea este cea mai eficienta metoda de conservare, cu mult mai buna decat adaugarea chimicalelor. In plus, nu va schimba deloc gustul compotului.